Tu stii ce mananci? Legatura neasteptata dintre alimentatie si dementa

Luni, 29 Iulie 2019, ora 10:00
56205 citiri
Tu stii ce mananci? Legatura neasteptata dintre alimentatie si dementa
Foto: Pixabay.com / CC0 Creative Commons

Iti place sa mananci iute? Poate de acum va trebui sa te gandesti de doua ori inainte. Oamenii de stiinta au descoperit ca mancarea iute creste predispozitia catre dementa.

Studiul derulat de oamenii de stiinta de la University of South Australia in China, timp de 15 ani, pe aproape 5.000 de subiecti cu varste de peste 55 de ani, a aratat ca declinul cognitiv este mai rapid, chiar dublu, atunci cand se consuma peste 50 de grame de chili pe zi.

Iar acest declin cognitiv este si mai rapid atunci cand subiectii sunt slabi, se arata intr-un raport citat de Science Daily.

Pana acum, studiile au aratat ca ingredientul principal din ardeii iuti, capsaicina, este benefic pentru greutate si tensiune. Iata, insa, ca are si efecte secundare si nu usor de trecut cu vederea.

Chili este unul dintre cele mai folosite condimente la nivel mondial, dar e mai cu seama iubit in Asia, unde, in provincii ca Sichuan sau Hunan, este consumat de unul din trei adulti zilnic.

Interesant e ca cei care iubesc chili nu numai ca au un indice de masa corporala mai mic, inscris in parametri, dar sunt si mai activi din punct de vedere fizic fata de restul, a mai reiesit din studiu. Totusi, in ciuda acestor atuuri, declinul neurologic e mai rapid in cazul lor.

Vezi si E demonstrat: Anumite medicamente cresc riscul de dementa

A.P.

Articolul face parte din campania Ziare.com Tu stii ce mananci?- o campanie de informare si constientizare a importantei de a cunoaste ce mancam si a impactului pe care il au anumite alimente sau ingrediente asupra sanatatii noastre.

De ce este important ca pe fiecare produs sa existe lizibil o lista cu toate ingredientele continute, dar si cu orice alt element (tip de procesare, ambalare etc.) care ne-ar putea afecta sanatatea?

Ce inseamna ingredientele sau mentiunile trecute pe eticheta? Ce spun studiile despre impactul diferitelor alimente sau ingrediente asupra sanatatii? Sunt intrebari la care vom raspunde in cadrul acestei campanii.

Daca aveti si voi intrebari sau vreti sa ne semnalati nereguli pe care le intalniti in magazinele din care va faceti cumparaturile, trimiteti un mail pe adresa viatasanatoasa@ziare.com.

Fiti parte din aceasta campanie, care militeaza pentru o viata sanatoasa!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#mancare iute dementa, #chili dementa, #alimente dementa, #alimentatie dementa , #dementa