Problemele gingiilor ar putea trada o boala mult mai grava

Vineri, 11 Martie 2016, ora 11:33
5134 citiri
Problemele gingiilor ar putea trada o boala mult mai grava
Foto: Pixabay

Bolile gingiilor se afla in stransa legatura cu un declin cognitiv accentuat in randul bolnavilor de Alzheimer, arata un nou studiu. Oamenii de stiinta spun ca exista posibilitatea ca periodontita sa fie cea care, in timp, sa duca la dementa.

In cadrul cercetarii, publicata in jurnalul PLOS ONE, au fost monitorizati mai multi subiecti diagnosticati cu dementa in stadiu incipient sau cu dementa moderata. Oamenii de stiinta au concluzionat ca deteriorarea gingiilor duce si la un declin rapid al creierului, inflamatiile din organism parand sa fie de vina.

Daca acesta legatura va fi confirmata si de alte studii, atunci o mai buna igiena orala va insemna si o evolutie mai lenta a dementei.

De multa vreme se stie ca inflamatiile din organism se afla in stransa legatura cu acest tip de dementa, Alzheimerul, relateaza BBC.

Sfatul dentistului pentru un zambet sanatos: De ce e periculoasa sangerarea gingivala

In cadrul studiului realizat de specialisti de la Universitatea Southampton si de la King's College London, subiectii au fost evaluati din punct de vedere cognitiv, dantura si sanatatea lor orala fiind de asemeni evaluate de un medic care nu avea habar de stadiul declinului lor mental.

Prezenta bolilor gingivale ori a periodontitei inseamna, au stabilit autorii studiului, un declin cognitiv de sase ori mai mare decat in mod normal. Practic, cei afectati de boli gingivale isi fac zilnic "mini-injectii" cu bacterii in organism, grabindu-si singuri declinul mental.

Mai mult, in relatia cauza-efect, se pune si problema daca nu cumva, in prima instanta, boala gingiei este cea care duce la dementa, ipoteza care pare sa se contureze. Ramane ca studii mai ample sa cerceteze aceasta pista.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#boli gingie efect creier, #boli gingivale declin creier, #periodontita efect creier, #bolnavi dementa boli gingii, #boli gingii netratate efect organism , #dementa