Amani ce ai de facut? Ai o problema de gestionare a emotiilor, nu a timpului

Vineri, 24 Ianuarie 2020, ora 08:25
6228 citiri
Amani ce ai de facut? Ai o problema de gestionare a emotiilor, nu a timpului
Foto: Arhiva Ziare.com

Amanarea este o problema de gestionare mai degraba a emotiilor, decat a timpului, arata un articol publicat de platforma BBC, depresia, anxietatea si chiar afectiunile cardiovasculare fiind identificate printre elementele legate de ceea ce te determina ca nu iti faci treaba la timp.

Solutia oferita de obicei celor care se plang ca amana incontinuu ce au de facut pana cand se simt presati de timp sau chiar este deja mult prea tarziu ca sa mai faca ceva, este aceea de a-si organiza mai bine timpul.

Psihologii tind sa nu fie de acord cu solutia obisnuita. Experti precum Tim Pychyl, de la Carleton University din Canada, si Fuschia Sirois, de la University of Sheffield din Marea Britanie, sugereaza ca problema tine mai degraba de gestionarea emotiilor.

Astfel, sarcinile a caror indeplinire este amanata sunt lucruri care ne fac sa ne simtim prost, fie sunt plictisitoare, fie sunt prea complicate sau ne fac sa ne temem ca nu cumva sa esuam, astfel ca, pentru a ne simti mai bine pe moment tindem sa facem orice altceva.

Amanarea repetata are legatura cu sanatatea mentala si fizica, fie ca e vorba despre depresie, anxietate ori afectiuni cardiovasculare.

Noua perspectiva asupra amanarii sarcinilor profesionale sau personale ofera si posibilitatea unor abordari care iti pot schimba atitudinea fata de munca.

"Schimbarea de sine, de orice fel, nu este un lucru usor si, de obicei, urmeaza regula consacrata a celor doi pasi inainte si a unuia inapoi", arata Pychyl. "Acestea fiind spuse, am incredere in faptul ca oricine poate sa invete cum sa nu mai amane".

Una dintre primele cercetari care au inspirat identificarea cauzelor amanarii la nivel emotional dateaza dintr-un studiu din primul deceniu al secolului XXI, realizat de Case Western Reserve University din Ohio. In cadrul unui studiu au aratat ca atunci cand subiectii erau rugati sa faca lucruri care le-ar fi trezit sentimente negative, cum ar fi sa citeasca povesti triste, acestia preferau sa amane indeplinirea sarcinii rezolvand cuvinte incrucisate sau jucandu-se pe calculator in loc sa se pregateasca pentru testul care stiau ca urmeaza. Studiile ulterioare au aratat ca participantii care nu se simt bine amana ce au de facut atunci cand sunt disponibile activitati care sa-i distreze sau sa le schimbe starea.

De multe ori, amanarea, cu toate ca e facuta pe baza unei distractii pe termen scurt, poate sa duca la sentimente de vina care, in final intensifica neplacerea resimtita initial.

Un studiu realizat de Jessica Myrick, la Media School de la Indiana University, a confirmat faptul ca majoritatea vizionarilor inregistrate pentru videoclipurile cu pisici de pe internet s-ar datora unor situatii in care utilizatorul amana ceva. Nu e vorba despre faptul ca persoana in cauza nu si-ar fi impartit bine timpul, ci numai despre nevoia de a urmari ceva ce o face sa se simta mai bine pentru un moment ulterior cand va face ceva mai putin distractiv.

Urmari neasteptate ale amanarilor repetate

O alta cercetatoare, Fuschia Sirois, a aratat si ca amanarea repetata este asociata cu probleme mentale si fizice ca anxietatea, depresia, raceala sau gripa ori chiar cu afectiuni cardiovasculare.

Sirois a stabilit ca amanarea are aceste urmari in doua moduri. In primul rand pentru ca il streseaza pe cel care recurge la aceasta solutie. In al doilea rand, pentru ca uneori sunt amanate lucruri importante pentru sanatate. "In timp, stresul si evitarea activitatilor importante pentru sanatate se acumuleaza si creste riscul unor afectiuni grave precum cele cardiace, diabet, artrita sau chiar cancer", arata Sirois.

Pe de alta parte, daca amanarea e o problema de gestionare a emotiilor, rezolvarea poate sa fie foarte la indemana. O abordare bazata pe terapii legate de acceptare si implicare (ACT) ce tine de terapia cognitiv-comportamentala pare cea mai potrivita. Aceasta abordare pune accent pe beneficiile "flexibilitatii psihologice", pe capacitatea de a tolera ganduri si sentimente inconfortabile, ramanand prezent in ciuda acestor sentimente si acordand importanta lucrurilor care te ajuta sa te apropii de ceea ce apreciezi mai mult in viata.

Cercetarile au aratat ca studentii si elevii care amana mai mult au indici mai ridicati in ceea ce priveste lipsa de flexibilitate psihologica. Asta inseamna ca sunt dominati de reactii psihologice precum frustrarea si ingrijorarea, cu pretul lucrurilor pe care le apreciaza in viata. Acestia sunt de acord cu afirmatii precum "Ma tem de sentimentele mele" si "Experientele si amintirile mele nefericite fac sa fie mai greu pentru mine sa traiesc o viata pe care as aprecia-o".

Cei care amana au rezultate slabe si in ceea ce priveste "activitatea implicata", termen care se refera la masura in care o persoana insista atunci cand e vorba de actiuni si comportamente care vizeaza scopuri personale. Acestia tind sa fie de acord cu afirmatia "Daca sunt suparat sau descurajat, las balta ce am de facut".

Sigur, cei mai multi dintre noi nu vor ajunge sa aplice tipuri de terapie specializata dar, "atunci cand cineva recunoaste, in sfarsit, ca amanarea nu e o problema de gestionare a timpului, ci a emotiilor, atunci suntem pregatiti sa tinem cont de sfatul meu preferat", spune Pychyl.

Data viitoare cand te simti tentat sa amani ceva, "concentreaza-te numai asupra problemei << care ar fi actiunea urmatoare - urmatorul pas simplu- pe care as avea-o de facut in chestiunea asta daca as incepe acum?". Astfel, spune specialistul, nu te mai gandesti la ce simti, ci la actiuni simple, care pot fi facute. "Cercetarea si experienta noastra personala a aratat destul de clar ca, din momentul in care incepem sa facem ceva, de obicei suntem in stare sa continuam. Sa incepi e cheia", noteaza cercetatorul citat de jurnalistul Christian Jarrettis, pentru BBC.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#amani treburi psihic emotii, #amani ce ai de facut emotii , #depresie