Depresia depinde de banii din buzunar - afla tara cu cele mai multe cazuri

Joi, 22 Noiembrie 2012, ora 09:08
6027 citiri
Depresia depinde de banii din buzunar - afla tara cu cele mai multe cazuri
Foto: Factroom

Cercetari recente au stabilit ca tara unde se inregistreaza cele mai numeroase cazuri de depresie si anxietate este Franta, cu 21%, urmata de SUA, cu 19%.

In trecut, se stia prea putin despre depresie, desi aceasta tulburare a starii de spirit trebuie sa fi fost foarte veche. La noi, i se spunea cu condescedenta "toane", sau "fasoane".

Chiar daca nu prea facea preocuparea medicilor, la ea se gandeau totusi oamenii de spirit, care au observat ca starea depresiva lovea de preferinta mediile sociale elevate.

Depresia o identifica pe Anna Karenina, dar si pe doamna Bovary sau pe faimoasa doamna Chatterley.

Desigur, toate trei sunt fictiuni, dar pictorul Van Gogh n-a fost fictiune, iar starea depresiva de care suferea l-a dus la sinucidere.

Astazi, cercetarile au stabilit nu numai faptul ca este vorba de o boala, dar si amanuntul ca ea afecteaza mai mult societatea din tarile dezvoltate, decat populatia primitiva de pe glob.

Testele efectuate in acest sens de specialisti, pe 90.000 persoane din 18 tari diferite, au aratat ca 15% dintre cei apartinand societatilor evoluate au trait in viata cel putin o perioada depresiva sau au simtit o stare de anxietate.

Daca in trecut asemenea situatii derivau indeosebi din conjuncturi sentimentale, astazi la baza lor stau conotatii sociale si sunt adesea influentate de performantele civilizatiei: televizorul si Internetul.

Saracii sunt mai deprimati

Desi depresia nu-i ocoleste pe cei indestulati, statistica a aratat ca numarul cel mai mare de persoane afectate de aceasta stare provine din mediile sarace situate tocmai in tarile bogate, potrivit Factroom.

In opinia sociologilor, una dintre cauze este diferenta dintre standardele de viata ale celor avuti si ale celor care ravnesc la un mod de trai inaccesibil lor.

Astazi, aceasta stare se trateaza atat medicamentos, cat si prin terapii alternative. Administrarea medicamentelor insa se face numai sub control medical, intrucat toate au efecte secundare dintre cele mai neasteptate. De aceea, chiar si banalul Diazepam, indicat impotriva anxietatii, se elibereaza de farmacii numai pe baza de reteta medicala.

In schimb, sunt in voga si nu prezinta restrictii terapiile cognitiv-comportamentale (CBT), al caror scop principal este identificarea si eliminarea sursei care alimenteaza respectiva stare anormala.

Se vorbeste astazi mult despre formarea gandirii pozitive, eliminarea gandurilor rele despre propria persoana, identificarea si indepartarea sursei care induce frica sau descurajarea, poate principalele cauze ale starii depresive.

Sinuciderea in Europa

In acelasi timp, practica a aratat ca schimbarea modului de viata este adesea mai eficienta chiar decat medicatia. Specialistii recomanda antrenarea in activitati legate de sport sau turism, renuntarea la orice activitate obositoare in zilele de weekend, respectarea orelor de somn si evitarea conflictelor in familie.

Se stie ca depresia este principala cauza a sinuciderilor. Statisticile arata ca, in Uniunea Europeana, media deceselor prin suicid este de 10,2 cazuri la 100.000 locuitori, cea mai ridicata rata find in Lituania cu 30,7 cazuri, iar cea mai scazuta in Grecia unde, inainte de declansarea crizei, se inregistrau 2,8 cazuri pe an, la 100.000 locuitori.

Inregistrata cu 10,6 cazuri, Romania nu este departe de media europeana. Ca de obicei, foarte aproape de noi se situeaza Bulgaria, cu 10,1 cazuri.

Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#cauze depresie, #depresie saracie, #remedii depresie, #statistici depresie Europa , #depresie