Cum ne fac florile sa fim mai buni

Luni, 19 Aprilie 2010, ora 12:12
31973 citiri
Cum ne fac florile sa fim mai buni
Foto: TopTenz

Florile ne infrumuseteaza viata, nu doar casa si gradina. Oamenii de stiinta arata ca florile aduc buna-dispozitie si ne pot ajuta sa trecem peste perioadele negre din viata, cand se poate instala depresia.

Se stie ca florile simbolizeaza dragostea, prietenia, compasiunea si sunt prezente la orice sarbatoare. Fac mereu parte din viata noastra: ne inveselesc gradinile si ne incanta prin culoare si delicatete. Insa nu fac doar atat: florile ne imbunatatesc dispozitia si au un adevarat efect curativ, arata Care2.com.

Un studiu realizat la Universitatea Rutgers arata ca florile au efecte pozitive imediate, dar si de lunga durata asupra starilor noastre sufletesti: reactiile, dispozitia, modul in care ne comportam in societate, toate acestea sunt influentate de flori. Iar efectul nu se aplica doar asupra femeilor, ci si asupra barbatilor, arata studiul realizat de doctorul Jeannette Haviland-Jones.

Participantii la studiile sale, indiferent de sex sau varsta, s-au aratat incantati atunci cand au primit flori, iar beneficiile in ceea ce priveste comportamentul in societate nu au intarziat sa apara: este vorba despre privirea interlocutorului in ochi si zambetul sincer, comportamente pozitive in mediul social.

Mai mult, simpla prezenta a florilor in casa cuiva semnaleaza faptul ca persoana respectiva va lua legatura mai des cu familia sau cu prietenii.

Florile iti imbunatatesc dispozitia si au un efect pozitiv asupra starii emotionale: de aceea, atunci cand cineva este bolnav este indicat sa ii aduci flori.

Un alt studiu arata ca florile pot ajuta mult oamenii in varsta. Florile reduc simptomele depresiei, incurajeaza relatiile sociale si imbunatatesc memoria pe termen scurt. Pentru batrani, florile pot aduce pacea, pentru ca amintesc de energia vitala din orice.

Florile si esentele din flori sunt folosite in medicina de foarte mult timp, iar multe dintre remediile naturale isi demonstreaza eficienta si in ziua de azi. Oamenii au cultivat flori de mii de ani, iar acestea sunt prezente constant in ritualuri religioase sau in cadrul unor festivaluri si sarbatori importante in comunitate.

Un alt studiu, realizat la Harvard Medical School in 2009, arata ca dispozitia cuiva se poate imbunatati doar privind un buchet cu flori. Oamenii se declara mai multumiti de viata lor si arata mai multa compasiune pentru ceilalti in prezenta florilor.

Atunci cand exista flori la locul de munca, nivelul de stres al angajatilor scade, iar dispozitia lor va fi mai buna, arata alte cercetari, realizate in Olanda. Alte studii sugereaza chiar ca plantele ne pot creste randamentul, curatand aerul din incapere si reducand nivelul de praf.

Pana si culorile si mirosul florilor au un efect asupra noastra: florile roz si albastre au in genere un efect calmant si relaxant, cele galbene ne pot creste nivelul de energie iar rosul creste pulsul. Mirosul lavandei imbie la somn, iar femeile care dorm cu trandafiri langa ele vor avea vise placute.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cea mai mare coroană funerară din România, adusă la priveghiul lui Costel Corduneanu. Omagiu din partea unui interlop ”protejat” VIDEO
Cea mai mare coroană funerară din România, adusă la priveghiul lui Costel Corduneanu. Omagiu din partea unui interlop ”protejat” VIDEO
O coroană imensă de peste 3 metri, făcută din 500 de cale albe și roșii, dar și cu 200 de trandafiri a fost adusă la priveghiul lui Costel Corduneanu, ce are loc în spațiul unui...
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#flori, #flori depresie, #efecte flori , #depresie