De ce isi ascund oamenii depresia

Miercuri, 14 Septembrie 2011, ora 21:50
2930 citiri
De ce isi ascund oamenii depresia

De-a lungul timpului, mare parte din oamenii deprimati a preferat sa sufere in intimitate si sa nu apeleze la tratament din cauza stigmei asociate depresiei - in secolul XIX si in prima jumatate a secolului XX, de exemplu, afectiunile mintale erau asociate de regula cu un defect moral ori erau considerate insemnul unui caracter slab.

Ascunderea depresiei persista si astazi, iar cercetatorii americani au incercat sa afle de ce.

O echipa de psihologi de la Universitatea din California, Davis, a realizat un sondaj telefonic in randul a 1.054 de adulti din statul american, incercand sa afle care sunt barierele ce ii impiedica pe oameni sa vorbeasca despre depresie cu medicii lor si care este viziunea lor asupra acestei afectiuni.

Participantii la sondaj au fost totodata analizati in cautare de semne ale depresiei si intrebati daca au fost tratati vreodata pentru asa ceva. 43% dintre respondeti au spus ca au cel putin un motiv pentru a le ascunde medicilor simptomele depresiei. Cel mai vehiculat dintre ele, invocat de 23% dintre cei chestionati, a fost teama ca medicul sa nu le prescrie medicamente antidepresive.

13% dintre participantii la sondaj si-au exprimat ingrijorarea ca ar putea fi trimisi la un psihiatru daca ar dezvalui asa ceva, in timp ce 12% au spus ca nu vor sa fie considerati pacienti psihiatrici. 15% s-au aratat ingrijorati de perspectiva incalcarii pactului de confidentialitate medicala in aceasta privinta.

Respondentii care au dat semne de depresie moderata sau severa (153 de oameni in total) aveau o tendinta mai mare decat cei care nu sufereau de depresie sa spuna ca majoritatea motivelor pentru ascunderea acestei afectiuni care le-au fost prezentate de cercetatori se aplica puternic in cazul lor.

Oamenii care mai fusesera tratati de depresie in trecut s-au aratat mai ingrijorati de confidentialitatea medicala si de pierderea controlului emotional in timpul sedintelor medicale. Indivizii care nu aveau un istoric depresiv, in schimb, se temeau de perspectiva prescrierii de antidepresive sau de trimiterea la un psihiatru.

Pentru a-i ajuta pe pacienti sa depaseasca aceste bariere, autorii sondajului realizeaza interventii in birouri pentru a incuraja conversatia medic-pacient pe tema depresiei. Strategiile includ clipuri video educationale pentru combaterea stigmei, precum si chestionare si intrebari explicite de la medici legate de depresie pentru a incepe un dialog. Daca nu ar fi incurajati, multi dintre pacienti nu ar raporta in mod spontan simptome importante ale depresiei.

Citeste mai mult despre De ce isi ascund oamenii depresia pe Think Outside The Box.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Premierul Marcel Ciolacu a delcarat, vineri, că până când doctorul Cîrstoiu nu va explica toate aspectele apărute în spaţiul public, dânsul nu poate merge înainte ca fiind candidat al...
Piedone și-a depus candidatura la Primăria Capitalei. Îndeamnă votanții să poarte tricourile "Și eu sunt interlop" VIDEO
Piedone și-a depus candidatura la Primăria Capitalei. Îndeamnă votanții să poarte tricourile "Și eu sunt interlop" VIDEO
Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, şi-a depus vineri, 19 aprilie, candidatura pentru Primăria Capitalei, el venind cu un tricou pe care era scris „Je suis Pepa Pig!” şi „Şi...
#depresie diagnostic, #depresie medic, #depresie nedepistata, #depresie netratata, #depresie tratament , #depresie