Depresia, o boala de lux pentru tarile sarace

Miercuri, 27 Iulie 2011, ora 12:11
3380 citiri
Depresia, o boala de lux pentru tarile sarace

Un sondaj de anvergura, realizat de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) in 18 tari, a scos la iveala faptul ca persoanele care locuiesc in tari bogate sunt mai predispuse la depresie sau ca aceasta boala este un lux pentru saraci.

Asta, desi si in tarile de mijloc si cele sarace se intalneste aceasta afectiune, dar din cu totul alte motive, arata raportul publicat de BMC Medicine, citat de LiveScience. Desi in tarile bogate depresia se instaleaza, in medie, cu aproape doi ani mai tarziu decat in cele sarace, la 25,7 ani fata de 24, ea are o rata mai mare din cauza inegalitatii intre venituri.

Din pacate, insa, depresia se afla in stransa legatura cu Alzheimer, o alta boala a tarilor bogate. In cazuri severe, depresia poate impinge la sinucidere. Conform OMS, 850.000 de persoane se sinucid anual.

In cadrul studiului, au fost intervievati fata in fata aproape 90.000 de oameni din 18 tari aflate la limita superioara, din punct de vedere al veniturilor, printe care: Belgia, Franta, Germania, Israel, Italia, Japonia, Olanda, Noua Zeelanda, Spania si SUA.

Au fost intervievati, de asemenea, subiecti din tari cu venituri de mijloc sau la limita de jos din Brazilia, Columbia, India, China, Liban, Mexic, Africa de Sud si Ucraina.

Compararea rezultatelor a aratat ca mai multe persoane din prima grupa sufereau sau erau predispuse la depresie de-a lungul vietii. Astfel, rata celor deprimati in tarile cu venituri mari arata in felul urmator:

- Japonia: 6,6%

- Germania: 9,9%

- Italia: 9,9%

- Israel: 10,2%

- Spania: 10,6%

- Belgia: 14,1%

- Noua Zeelanda: 17,8%

- Olanda: 17,9%

- SUA: 19,2%

- Franta: 21%

In ceea ce priveste rata depresiei din tarile in care veniturile se afla la polul opus, situatia este urmatoarea:

- China: 6,5%

- Mexic: 8%

- India: 9%

- Africa de Sud: 9,8%

- Liban: 10,9%

- Columbia: 13,3%

- Ucraina: 14,6%

- Brazilia: 18,4%

Depresia, influentata de situatia maritala

In ambele categorii de tari s-a observat o legatura stransa intre depresie si starea maritala, insa in tarile bogate s-a constatat ca aceasta era mai prezenta in cazul celor separati sau niciodata casatoriti. In tarile sarace, s-a observat ca mai deprimati erau cei divortati sau vaduvi.

S-a mai observat ca saracii din tarile bogate prezentau un risc dublu de depresie fata de cei cu acelasi statut, dar din tarile sarace.

Specialistii din cadrul OMS au mai observat ca, indiferent de venituri si statut, de doua ori mai multe femei decat barbati sufereau de depresie.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#depresie tari bogate, #depresie venituri, #depresie situatie familiala, #depresie tari sarace , #depresie