Lucruri neasteptate ce pot provoca depresia

Joi, 30 Iunie 2011, ora 12:04
6115 citiri
Lucruri neasteptate ce pot provoca depresia

Depresia este o boala a lumii moderne, afectand din ce in ce mai multe persoane in moduri mai blande sau mai drastice. Poate fi declansata de numerosi factori, de la cei emotionali pana la cei de ordin fizic.

"Moartea unei persoane iubite, banii si problemele in relatie se numara printre principalii factori ce declanseaza afectiunea", afirma dr. Rick Norris pentru Daily Mail.

Alegem, in mod inconstient, alimente precum gogosile sau orice altceva bogat din punct de vedere caloric si cu o cantitate mare de grasimi atunci cand suntem tristi. Pe termen lung, insa, acestea fac rau si psihicului si taliei. Iata alte lucruri care te pot afecta:

Caldura excesiva

Unii oameni se bucura cand afara este soare, dar pentru altii acest lucru poate garanta o criza de depresie, acestia avand o stare de spirit foarte proasta pe toata durata verii. O teorie ar fi aceea ca, atunci cand este cald, corpul produce mai putin hormon tiroidian, ceea ce duce la lipsa de energie. Alta idee este aceea ca stresul este mai greu de tinut sub control cand este cald.

"Persoanele afectate sufera de insomnii si apetit scazut, in timp ce iarna tind sa doarma si sa manance prea mult", explica dr. Alfred Lewy, de la Universitatea Oregon. Exista si o crestere a ratei suicidului in sezonul cald, din cauza scaderii nivelului de serotonina din creier, aceasta fiind cunoscuta si sub numele de "hormonul fericirii".

Anticonceptionalele

Femeile care iau anticonceptionale sunt de doua ori mai predispuse la depresie decat celelalte, potrivit unui studiu din 2005 al Universitatii Monash, din Australia.

"Este foarte probabil ca aceste pastile sa afecteze starea de spirit", afirma dr. Ailsa Gebbie, medic la Colegiul Regal, sectia obstretica si ginecologie. "Nu se stie inca de ce, dar probabil este legat tot de variatiile serotininei. Pe de alta parte, contraceptivele pot fi foarte bune pentru tratarea simptomelor premenstruale".

Gogosile

Oricat de ciudat ti s-ar parea acest lucru, mancarea despre care ai impresia ca te inveseleste, precum gogosile, nu iti face de fapt bine. "Avem tendinta sa poftim dupa lucruri dulci si grase atunci cand suntem tristi", spune dr. Helen Bond, "dar zaharul doar va inrautati situatia. Pentru o atitudine pozitiva este nevoie de un nivel echilibrat de energie pentru creier".

Informatia este transportata de chimicale precum dopamina, iar cand aceasta scade, apare sentimentul de tristete. De aceea, este bine sa consumi alimente cu eliberare treptata de energie, precum cerealele integrale. Daca iti este pofta de ciocolata, alege un sortiment cu peste 85% cacao.

Iluminatul public

Prea multa lumina in dormitor noaptea, de la lumina de afara sau ecranul aprins al televizorului, poate avea un efect negativ asupra creierului, dupa cum avertizeaza cercetatorii de la Universitatea din Ohio. Lumina difuza afecteaza hipocampusul, o regiune a creierului legata de depresie.

Ceaiul si cafeaua

"Sunt uimit in mod constant de numarul persoanelor ce sufera de depresie din cauza lipsei de somn, dar nu se mai opresc din baut cafea si ceai, chiar si seara tarziu", spune dr. William Shanahan. "Se simt ingrozitor noaptea cand nu pot dormi si ziua urmatoare sunt foarte obositi. Trebuie stiut ca dupa ora 4 dupa-amiaza nu mai trebuie sa bei cafea", este sfatul specialistului.

Pastile pentru controlul tensiunii

Unele pastile pentru tensiune (precum propanolul) sau retinoizii, care sunt folositi pentru tratarea psoriazisului si a acneei, se afla in stransa legatura cu depresia. "Nu se stie cu siguranta daca aceste medicamente declanseaza depresii", spune profesor David Taylor, director farmaceutic la o fundatie londoneza.

Si interferonul, folosit in cazul sclerozei si a hepatitei, este pus sub semnul intrebarii. Ceea ce nu este clar inca este motivul pentru care aceste medicamente dau acest efect negativ.

Fumatul

Fumatul poate creste rata depresiei cu 93%, dupa cum spun cercetatorii de la Universitatea din Melbourne. Studiul efectuat pe 1.043 femei arata ca fumatorii au un pericol cu 15% mai mare de a dezvolta episoade grave de depresie, comparativ cu 6,5% pentru cei nefumatori.

"Nicotina creeaza un sentiment de relaxare, asa ca oamenii fumeaza pentru a-si reduce stresul si anxietatea, dar este numai un efect temporar", spune dr. Eva Cyhlarova. Nicotina stimuleaza eliberarea dopaminei, dar atunci cand nu mai fumezi, mecanismele creierului de a elibera aceasta substanta sunt inchise.

Tiroida hiperactiva

O cauza comuna a depresiei este reprezentata de tiroida hiperactiva, care afecteaza in special persoanele mai in varsta. Un simplu test de sange poate detecta aceasta problema, ce poate fi tratata. Iritarea va disparea odata cu limitarea numarului de hormoni.

Internetul

Un studiu din China pe 1.000 de adolescenti care foloseau Internetul in mod excesiv arata ca acestia erau de doua ori si jumatate mai predispusi la depresie. "Vietile noastre sunt invadate de tehnologie si asta ne oboseste creierul", spune dr. Richard Graham de la spitalul Capio Nightingale din Londra.

"Daca stai tot timpul pe Internet, vei avea simptome de depresie. Te vei simti mai putin increzator in tine si vei avea probleme de comunicare in lumea reala", adauga el.

Dieta vegetariana

Exista probe care arata ca lipsa acizilor grasi nesaturati, precum compusii din uleiul de peste, duce la depresie. Un studiu arata ca femeile ce consuma peste in timpul sarcinii sunt mai putin predispuse la depresie post-natala. Nucile si unele semnite sunt bune, dar corpul le proceseaza mai greu si nutrientii sunt pierduti pe parcurs.

Amanarea lucrurilor

Depresia poate duce la amanarea lucrurilor, din cauza ca nu mai poti fi eficace si nu iti mai programezi bine timpul. In acelasi timp, insa, amanarea treburilor de pe o zi pe alta poate fi in sine un motiv de depresie, caci munca te va coplesi si te vei simti obosit si extenuat in final.

Dieta Atkins

Carbohidratii cresc nivelul serotininei, conferindu-ti o senzatie de bine. Cei care nu consuma acest element vor avea schimbari bruste de stare de spirit, aparand si momente de furie inexplicabila si depresie. Dieta Atkins nu permite consumul de carbohidrati decat in cantitati foarte mici.

Operatiile cosmetice

Cei care isi fac operatii estetice pot cadea in depresii dupa un an sau doi, in principal din cauza faptului ca vad rezultatele palind. "Femeile care apeleaza la aceasta tehnica sunt mai predispuse la suicid", spune dr. Mark Vanderpump.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#depresie motive, #depresie sfaturi, #depresie cauze, #depresie alimentatie, #depresie obiceiuri nesanatoase , #depresie