Prejudecati despre depresie - adevarul despre cei care sufera de aceasta afectiune

Miercuri, 22 Ianuarie 2014, ora 10:23
9937 citiri
Prejudecati despre depresie - adevarul despre cei care sufera de aceasta afectiune
Foto: Tribune

Mult prea des amintita in ultimii ani, depresia afecteaza deja milioane de oameni. De la perioade sezoniere de deprimare si pana la stari anxioase prelungite, aceasta afectiune se manifesta complex si genereaza simptome ce perturba atat dispozitia, cat si capacitatea functionala a individului.

Nu toate lucrurile pe care le-ai auzit insa despre depresie sunt corecte. Numita uneori si "gripa" psihiatriei, aceasta beneficiaza de unele dintre cele mai ridicole descrieri. Iata numai cateva dintre ele, relatate de Cracked.

"Persoanele deprimate se simt rau si sunt foarte singure"

Depresia nu trebuie sa fie confundata cu o stare constanta de disperare. Acesta este si motivul pentru care multe persoane au dificultati in a observa prezenta tulburarii chiar in cazul unui membru de familie apropiat.

Ideea este ca, cei afectati de depresie se afla intr-o lupta continua lupta interioara. Pot exista momente in care sunt castigatori si se manifesta ca atare, zambesc si sunt foarte activi, dar si batalii pierdute, in urma carora se izoleaza temporar.

"Depresia inseamna doar sa fii trist"

Prima stare asociata depresiei este, fara indoiala, tristetea. Nu de putine ori, insa, furia sau alte simptome contradictorii fac dificila depistarea afectiunii. Se intampla frecvent ca insomnia sau, dimpotriva, prea multe ore de somn sa faca parte din tabloul depresiei.

Si pierderea in greutate sau ingrasarea sunt deseori asociate acestei afectiuni. Scaderea libidoului se alatura celorlalte simptome amintite, completand aspectele negative ale depresiei.

"Antidepresivele nu functioneaza"

Toata lumea a auzit macar o data ca antidepresivele sunt complet inutile, fiind considerate o inselatorie. Si cu toate acestea se spune ca, in America, antidepresivele sunt consumate mai frecvent decat apa.

In primul rand, incidenta acestei boli este in crestere ion contextul diagnosticarii tot mai corecte. Acesta este si motivul pentru care antidepresivele se prescriu des, iar efectul lor poate fi benefic sau nu. Mai ales ca, pana la urma, creierul uman, acest computer biologic, este foarte complex si absolut imprevizibil.

Antidepresivele, la fel ca orice alt tratament, nu pot avea acelasi efect asupra tuturor pacientilor. Cu toate acestea, ele produc efectul scontat in cele mai multe cazuri, in special acolo unde tratamentul este respectat intocmai.

"Doar femeile si batranii devin depresivi"

Este foarte adevarat ca femeile sunt mult mai frecvent diagnosticate cu depresie. Insa nu din cauza fragilitatii lor emotionale, ci doar pentru ca merg mai des la medic.

Tinand cont ca pentru unii barbati exprimarea sentimentelor inseamna vulnerabilitate, este foarte posibil ca starile lor depresive sa fie mascate de violenta, abuz de alcool si chiar suicid.

Adolescentii reprezinta si ei o categorie de varsta frecvent "vizitata" de depresie, insa la fel de greu de diagnosticat, din pricina retinerii de a cere ajutor specialiazat.

Depresia este o tulburare psihica ce poate fi tratata in totalitate. Vindecarea presupune, intai de toate, renuntarea la prejudecati si vizitarea medicului specialist psihiatru si a psihologului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#depresie prejudecati, #simptome depresie, #depresie tratament, #tristete depresie, #depresie varsta sex , #depresie