Simptome fizice ale depresiei

Vineri, 15 Aprilie 2011, ora 18:19
30368 citiri
Simptome fizice ale depresiei
Foto: howtogetoverdepression

Depresia se manifesta de regula prin tristete, lipsa sperantei, anxietate si alte stari sufletesti cu conotatii negative, insa poate determina si aparitia unor simptome fizice, inexplicabile altfel. Spre exemplu, durerea si depresia sunt in stransa legatura - durerea poate fi deprimanta, iar depresia poate cauza sau intensifica durerea.

Unele cercetari au aratat ca atat durerea, cat si depresia au legatura cu regiunea limbica (emotionala) din creier. De fapt, aceiasi transmitatori controleaza si durerea si starea de spirit.

Potrivit unui studiu, persoanele cu dureri cronice au un risc de trei ori mai mare de a avea simptome psihiatrice - de obicei tulburari de dispozitie si anxietate - , iar persoanele deprimate au un risc de trei ori mai mare de a avea dureri cronice.

In plus, multe persoane care sufera de depresie nu primesc ajutor deoarece nu isi dau seama ca durerea poate fi si un simptom al depresiei. Insa, cunoasterea simptomelor fizice ale acestei afectiuni este foarte importanta deoarece tratarea ei poate ajuta si la alinarea durerii (iar tratarea durerii poate ajuta la ameliorarea depresiei).

Conform Care2, iata cateva dintre simptomele fizice ale depresiei:

1. Dureri de cap

Durerile de cap si migrenele sunt destul de comune la pacientii care sufera de depresii. Daca deja ai migrene, ele pot fi mai accentuate in cazul in care esti deprimat.

Dupa cum arata un studiu, intr-o perioada de doi ani o persoana care a avut o depresie majora este de trei ori mai expusa riscului de a avea un atac migrenos pentru prima data, iar o persoana care are migrene este de cinci ori mai expusa riscului de a avea un prim episod de depresie.

2. Dureri de spate

Un studiu realizat cu ajutorul a 800 de adulti care nu aveau dureri de gat si de mijloc a aratat ca cei care sufereau de depresie erau de patru ori mai expusi riscului de a avea dureri intense in zonele respective, comparativ cu persoanele care nu erau deprimate. Iar daca deja suferi de dureri de spate, acestea se pot inrautati in cazul in care esti deprimat.

3. Dureri musculare si de articulatii

Depresia poate sa agraveze orice tip de durere cronica. Conform unui alt studiu, simptomele de artrita pot fi ameliorate daca depresia este tratata.

4. Durere in piept

Aceasta este mai periculoasa decat celelalte simptome fizice ale depresiei. Durerea in piept poate fi intr-adevar asociata cu depresia, insa poate fi si un semn al unor probleme serioase de inima. Mergi la un doctor pentru a afla despre ce este vorba.

5. Probleme digestive

Sensibilitatea exagerata, greata, diareea si constipatia cronica pot fi si semne ale depresiei. Mai multe cercetari au relevat faptul ca pana la 60% dintre persoanele care au sindromul colonului iritabil au de asemenea si tulburari psihologice, cel mai adesea depresie sau anxietate. Cei care simteau greata erau de trei ori mai susceptibili de a suferi si de o tulburare de anxietate si de aproape 1,5 ori mai susceptibili de a avea depresie.

Depresia este o posibila cauza pentru afectiuni digestive si ar trebui investigata inainte de inceperea unui tratament.

6. Oboseala si epuizare

Aceste senzatii pot sa apara fara explicatie in cazul depresiei, adica indiferent de cat de mult dormi. Cercetatorii au descoperit ca persoanele care sunt deprimate au un risc de patru ori mai mare de a simti oboseala inexplicabila, iar cei care sunt obositi sunt de aproape trei ori mai expusi riscului de a deveni deprimati.

7. Tulburari de somn

Persoanele deprimate adorm greu adesea sau se trezesc foarte devreme si nu mai adorm, iar lipsa somnului poate agrava depresia. Totodata, aproximativ 15% dintre persoanele care sufera de depresie dorm prea mult.

8. Modificari in ceea ce priveste apetitul sau greutatea

Mai multe studii au aratat faptul ca intre greutatea excesiva si depresie exista o legatura. Pe de alta parte, unele persoane care sufera de depresie resimt o reducere a apetitului si scad in greutate.

Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
#depresie, #simptome fizice depresie, #simptome depresie, #depresia, #despre depresie , #depresie