Sinuciderea in prime-time si riscul imitatiei - Interviu

Vineri, 29 Mai 2015, ora 08:15
5052 citiri
Sinuciderea in prime-time si riscul imitatiei - Interviu
Foto: Arhiva B1 TV

Cazul Elenei Ionescu, femeia care s-a aruncat mortal pe un bloc din Bucuresti, dupa ce a stat acolo 35 de ore, a creat indignare in randul oamenilor, nemultumiti de interventia autoritatilor, care nu au reusit sa o salveze.

Dar acesta nu este singurul aspect al respectivei tragedii. Din pacate, gestul Elenei Ionescu, care era depresiva dupa moartea fiicei sale, a ajuns un exemplu pentru alte persoane cu diverse probleme la care nu vedeau iesire. Imediat dupa cazatura in gol din centrul Capitalei, in toata tara au aparut alte cazuri de amenintari de suicid.

Despre cum ajunge o sinucidere sa fie un exemplu si care sunt primele semnale de alarma la un depresiv, a vorbit pentru Ziare.com psihologul si psihoterapeutul Iulia Florea, de la www.psihozen.ro.

Cum ar fi trebuit sa procedeze negociatorii in acest caz? Cum se poate defini misiunea acestora?

Misiunea celor care negociaza cu cel care vrea sa-si puna capat zilelor este una foarte grea, pentru ca trebuie sa convinga un eventual sinucigas fara nicio dorinta de viitor, de viata, ca are pentru ce sa traiasca. Este mult mai dificil, mai ales atunci cand acesti oameni care recurg la amenintarea cu suicidul nu mai au nimic de pierdut, nu mai au familie, nu mai au casa, au o problema de sanatate grava si sunt, de obicei, un caz social.

In momentul in care se ajunge la amenintari cu moartea, intr-o situatie de criza, putem vorbi despre emotii puternice si de ganduri disfunctionale.

Cei care intervin, negociatorii, nu trebuie sa faca decat sa-i arate persoanei de pe marginea prapastiei ca are de ce sa traiasca. Sa-i arate o solutie pozitiva la problema avuta.

Se intervine prin castigarea increderii persoanei si construitea unei relatii pentru a putea sa inteleaga ce se intampla cu victima si de ce a ajuns in acel punct de criza, in acea situatie limita.

Sotul femeii care s-a aruncat de pe bloc: S-au apropiat suficient sa ii ia paharul din mana. Putea fi salvata

Credeti ca era nevoie de interventia unui psiholog/psihiatru la fata locului?

Ar fi putut fi evitata moartea femeii?

Sunt convinsa ca cei care au fost prezenti, negociatori, psihologi, au facut tot ce se putea face pentru a o salva pe victima. Interventia unui psiholog este utila pentru ca acesta poate face un portret al celui care vrea sa se sinucida. Poate anticipa miscarile acestuia si poate sa depisteze punctele slabe. Analizeaza dialogul si miscarile nonverbale, pentru a gasi o punte de comunicare si o solutie la problema.

In astfel de cazuri este bine ca membrii familiei sa fie adusi la fata locului sau agraveaza situatia?

Pentru a vedea daca prezenta familiei sau a prietenilor poate agrava sau nu situatia, facem o analiza a relatiilor. Iar daca se constata ca prezenta unui membru din familie sau a unui prieten este utila, ii putem aduce la fata locului.

Membrii familiei sau prietenii pot ajuta negociatorii oferind diferite informatii despre victima pentru a construi o relatie si pentru a castiga increderea acesteia.

Arafat, despre femeia care s-a aruncat de pe bloc: Mediatizarea a dus la inca sapte tentative

Dupa cazul Elenei Ionescu, s-au inregistrat imediat alte tentative de acest gen. Cum se explica faptul ca oamenii sunt influentati de astfel de exemple?

Expunerea cazurilor de sinucideri in presa si la TV creste numarul de sinucideri prin imitatie. Actul Elenei Ionescu de sinucidere a fost prezentat in mass-media ca singura solutie pe care a avut-o pentru a scapa de durerea emotionala. Nu s-a pus prea mult accent pe preventie in astfel de cazuri.

Care sunt primele semne pe care le pot observa apropiatii in cazul persoanelor care vor sa isi ia viata?

- Dispozitie de tristete

- Lipsa interesului sau a placerii

- Neliniste, nervozitate, furie

- Insomnie sau episoade prelungite de somn

- Ganduri de moarte si amenintare cu aceasta

- Retragere sociala, prefera sa stea singur.

Mai exact, daca in decurs de 15 zile, apar cinci dintre urmatoarele simptome, constant, poate fi vorba de o tulburare depresiva.

(1) dispozitie depresiva (echivalentul sentimentului de tristete accentuata, goliciune interioara) in cea mai mare parte a zilei;

(2) anhedonie (diminuare marcata a interesului sau placerii pentru toate sau aproape toate activitatile care mai inainte ii faceau placere) ;

(3) pierdere semnificativa in greutate sau castig ponderal in greutate;

(4) insomnie sau hipersomnie (episoade prelungite de somn), dificultate de trezire;

(5) agitatie sau lentoare psihomotorie;

(6) oboseala, epuizare sau lipsa de energie;

(7) sentimente de inutilitate sau de culpa, vina;

(8) diminuare a capacitatii de a gandi, sau de a se concentra ori indecizie;

(9) ganduri recurente de moarte (nu doar teama de moarte), ideatie suicidara

Oricine poate cadea la un moment dat intr-o etapa de disperare, de criza emotionala, in care sa se gandeasca ca exista un motiv pentru care viata lui sa se termine in acel moment.

Recomand persoanelor care trec prin momente dificile sa apeleze la psihoterapie individuala sau la psihoterapie de grup, aceste metode ofera suport, o oglinda, care permite constientizarea blocajelor personale si depasirea lor. Cu ajutorul unui psihoterapeut se vor identifica resursele personale, exersand diverse tehnici de automotivare, autocontrol, cresterea interesului si a placerii si dezvoltarea increderii in sine. Se va constientiza legatura dintre ganduri, sentimente si comportamente.

Este foarte important sa se incurajeze mersul la psiholog/ psihoterapeut.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#negociatori Elena Ionescu, #femeie aruncat bloc psiholog, #psiholog depresie , #depresie