5 sfaturi practice pentru a preveni diabetul

Miercuri, 19 Martie 2014, ora 19:33
9594 citiri
5 sfaturi practice pentru a preveni diabetul
Foto: Arhiva

Federatia Internationala de Diabet (IDF) ne prezinta an de an statistici referitoare la numarul bolnavilor de diabet in lume, in continua crestere.

Daca in anul 2011 existau 366 milioane de oameni bolnavi de diabet zaharat, un an mai tarziu cifra a crescut la 371 milioane, estimandu-se ca numarul ar putea ajunge la 552 de milioane pana in anul 2030.

Desi este considerat adeseori o problema occidentala, diabetul se raspandeste treptat si in tarile mai sarace, odata cu urbanizarea.

Cercetatorii de la Diabetic Foot Society Of India and Diabetic Foot Surgeon Raheja Hospital au ajuns la concluzii comune cu cercetatorii occidentali, privind minime sfaturi de a preveni aceasta boala, prezentate in Times of India.

Exercitii fizice regulate

Activitatea fizica regulata poate ajuta sa preveniti sau sa gestionati o gama larga de probleme de sanatate, inclusiv accidentul vascular cerebral, sindromul metabolic - cunoscut si sub numele de sindromul rezistentei la insulina, diabet de tip 2, deoarece stimuleaza colesterolul "bun" si scade totodata trigliceridele nesanatoase. Acest lucru imbunatateste circulatia sanguina si scade riscul de boli cardiovasculare.

Evitarea consumului de alimente nesanatoase: junk food sau alimente bogate in grasimi

Junk food se refera la tipul de alimente care nu au nicio valoare nutritiva, bogate in calorii si care prezinta riscuri majore pentru sanatate. Gustul bun al acestor alimente este dat de grasimile hidrogenate, care duc la obezitate, ateroscleroza, hipertensiune arteriala, diabet si boli de inima.

Consumul de junk food creste considerabil riscul de a face diabet si ar trebui sa fie complet evitate. Asadar, opteaza pentru alimente precum: legume, fructe, orez brun, grau integral, alte cereale integrale, seminte sau nuci.

Estimarea anuala a nivelului de zahar din sange dupa varsta de 35 de ani

Acest lucru poate ajuta o persoana sa tina evidenta cu privire la zaharul din sange, constientizand astfel obiceiurile alimentare nesanatoase, iar din acel moment se pot lua masuri adecvate pentru a controla nivelul acestuia.

Managementul stresului

Managementul stresului a devenit extrem de relevant in vremurile de astazi, deoarece reprezinta un catalizator pentru multe boli, in special diabet. Gestionarea nivelului de stres in randul adultilor este foarte importanta si exercitiile fizice regulate pot ajuta in acest sens.

Schimbarea stilului de viata, cum ar fi calatoriile continue si orele de lucru neregulate pot afecta functionarea normala a organismului, ceea ce duce la asa-numitele boli de stil de viata, diabetul fiind una dintre ele. Stresul cronic reprezinta un factor de risc major pentru aparitia diabetului de tip II.

Studiile arata ca este o stransa legatura intre stres si cresterea nivelului de glucoza in sange.

Mentinerea greutatii in limite normale

Obezitatea si diabetul merg mana in mana, prin urmare, mentinerea greutatii in limite normale este un factor important pentru a preveni instalarea diabetului. Greutatea poate fi tinuta in frau printr-un consum corect de alimente si exercitii fizice zilnice. Cresterea in greutate este principala cauza a aparitiei diabetului de tip II, riscul fiind mai mare cu 40% la obezi fata de normoponderali.

In plus, daca ai o greutate normala, vei reduce si riscul aparitiei hipertensiunii, a colesterolului, artrozei sau accidentelor cardio-vasculare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#sfaturi prevenire diabet, #metode preventie diabet, #stil viata diabet , #diabet