Boala tacuta care ne macina fara sa stim. Suntem pe primul loc in UE - Interviu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 27 Mai 2015, ora 06:28
20762 citiri
Boala tacuta care ne macina fara sa stim. Suntem pe primul loc in UE - Interviu
Foto: Hepta.ro

Unul din 10 romani sufera de diabet, insa studiile oficiale ar putea fi cu mult depasite de realitate, pentru ca multe persoane pot fi bolnave fara sa stie chiar si vreme de 10 ani. Romania este tara UE cu incidenta cea mai mare a diabetului, afirma medicul specialist Isabela Gaita.

Foarte grav este ca tot mai multi copii, sedentari si supraponderali, sunt diagnosticati cu diabet zaharat de tip 2, avertizeaza dr. Isabel Gaita intr-un interviu acordat Ziare.com.

Diabetul este la randul sau o cauza importanta a multor altor boli foarte grave, cardiovasculare, oculare, renale, nervoase. De aceea, este esentiala depistarea diabetului intr-o faza cat mai incipienta, cand boala, desi nu poate fi vindecata, poate fi oprita in evolutie.

Dr. Isabela Gaita a explicat care sunt cauzele acestei incidente a diabetului in Romania, cum poate fi el prevenit, care sunt grupele de risc si semnele care ar trebui sa ne puna in alerta, ce trebuie sa facem pentru a evita complicatiile.

Cat de mare e incidenta diabetului in Romania?

Ultimul studiu arata o incidenta de 11%, in crestere fata de studiile anterioare. Asta inseamna ca suntem pe primul loc in UE. In Europa doar Turcia are o incidenta mai mare. Mai afectate sunt judetele din sudul tarii si Bucuresti-Ilfov, dar la distanta mica se situeaza nord-estul si sud-vestul tarii.

Care sunt principalele cauze ale diabetului?

In primul rand, trebuie facuta diferenta intre diabetul de tip 1 (DZ tip1), mai rar, si cel de tip 2 (DZ tip2). Cele doua tipuri au o baza genetica diferita si mecanisme de declansare diferite.

In DZ tip 1 vorbim de o predispozitie genetica, ce nu este insa specifica si nici indispensabila, pe fondul careia intervin factori de mediu ce declanseaza boala prin mecanism autoimun. Aceasta forma este mai frecventa la copii si tineri, dar poate sa apara la orice varsta.

Si in cazul DZ tip 2 exista o baza genetica, factorul ereditar fiind chiar mai bine exprimat. Pe acest fond intervin factorii de mediu cunoscuti: alimentatia hipercalorica si sedentarismul, considerati factori de risc pentru aparitia bolii. Dar nu putem sa vorbim despre o cauza, ci de un anumit context in care apare boala.

In societatea noastra se constata o mutatie de la un mod de alimentatie simplu, bazat pe alimente naturale pregatite acasa, prin mijloace traditionale, la un consum crescut de alimente tip fast-food la care se adauga bauturile indulcite, sucurile si care, pe fond de inactivitate fizica, creeaza mediul ideal pentru aparitia diabetului.

Pe de alta parte, excesul de orice fel este o problema. Ar trebui sa ne limitam sa consumam cat e nevoie din toate grupele alimentare de baza. Din cand in cand, putem manca si ceva dulce, asta nu duce la diabet. El apare in cazul unor abateri pe termen lung insotite de modificarea greutatii.

Stresul poate provoca diabet?

Legatura dintre un anumit factor stresor si declansarea bolii este evidenta. In practica, intalnim multe cazuri ce apar in situatii dificile de viata: deces, divort, conflicte diverse. Stresul induce o agresiune asupra organismului care este nevoit sa se adapteze prin mobilizarea unor mecanisme hormonale, metabolice, cardio-respiratorii.

Tot ca o modalitate de aparare in fata stresului apar tulburarile de comportament alimentar, consumul inadecvat de alimente fara senzatia de foame, in exces fata de nevoi.

Si lipsa de somn e o problema foarte importanta. De exemplu, in domeniul transporturilor, incidenta diabetului a crescut. Una dintre cauze este munca in ture de noapte a angajatilor de la CFR si Metrorex, ceea ce duce la inversarea ritmului circadian, adica la lipsa somnului nocturn. Sunt favorizate astfel tulburarile de comportament alimentar, aparitia obezitatii si, ulterior, aparitia diabetului zaharat.

Ati vorbit despre fondul ereditar. Cat este el de important?

Este important, dar nu determinant. Daca in istoricul unui pacient exista cazuri de diabet, nu inseamna ca el este condamnat sa se imbolnaveasca. Factorii de mediu sunt importanti in declansarea defectului metabolic mostenit.

Daca o persoana predispusa castiga 10 kg in 4 luni, diabetul se va declansa mai rapid decat s-ar fi declansat daca ar fi acumulat aceste 10 kg in trei ani. Iar daca nu se igrasa deloc poate ca diabetul nu s-ar declansa. Felul in care traim este foarte important, iar ereditatea diabetica nu reprezinta o condamnare la diabet.

Creste incidenta diabetului si in randul copiilor?

In ultimii ani a scazut varsta la care diagnosticam DZ tip 2 la copil. Cauzele sunt aceleasi: alimentatia si sedentarismul. Copiii sunt imobilizati in fata calculatorului sau televizorului ore in sir, isi petrec tot mai putin timp alergand si jucandu-se in aer liber.

Ei sunt si mai vulnerabili la reclamele cu care suntem bombardati noi toti si care aduc in atentia lor alimente nocive precum mezeluri, branza topita, cipsuri, sucuri. In mintea copiilor nostri apare o mare problema: mama spune una, televizorul alta, insa pana cand realizeaza ei cine are dreptate este mai placuta varianta propusa de societatea de consum.

Ati vorbit mult de obezitate? Sa intelegem ca persoanele cu greutate normala nu prea fac diabet?

In cazul DZ tip 2 majoritatea bolnavilor sunt supraponderali sau obezi. Dar si la cei cu greutate normala identificam in trecutul lor exces de greutate, care a fost pierdut din diferite cauze. Legatura dintre obezitate si diabet este clara, celula grasa nu este doar un simplu depozit de calorii, ci se manifesta ca o glanda care secreta produsi toxici cu rol in aparitia bolii.

DZ tip 1 apare la persoane slabe sau cu greutate normala, nefiind insa exclusa ingrasarea pe parcursul bolii.

Care sunt semnele diabetului?

Multe cazuri de diabet sunt asimptomatice, nu avertizeaza bolnavul. Uneori apar simptome atipice, nespecifice. O stare de oboseala, astenie, nervozitate, uneori doar gura uscata.

Simptomele tipice sunt setea intensa insotita de urinari dese, scaderea in greutate, dar ele apar in cazurile care evolueaza o perioada mai lunga de timp sau in cele care au debut rapid. In alte cazuri este descoperit cu ocazia unei infectii urinare sau genitale cu care se complica frecvent. De multe ori pacientii cu diabet se adreseaza dermatologului pentru patologie cutanata, foarte frecvent asociata.

Diabetul poate sa fie prezent cu 5-10 ani inainte de a fi descoperit. De aceea, este esential efortul de a-l depista cat mai precoce. Este necesar screening-ul activ mai ales la categoriile de risc, dupa 40 ani, la cei cu ereditate diabetica, la hipertensivi, dislipidemici, supraponderali sau obezi, la cei cu istoric de boli cardiace.

O mentiune speciala pentru femeile care au nascut un copil cu greutatea mai mare de 4.000 g si care trebuie sa isi determine periodic glicemia intrucat riscul de a face diabet este crescut in aceasta situatie.

Se vindeca diabetul?

Nu, dar se trateaza cu succes. Succesul depinde de faza in care e depistata boala. Daca e descoperita in stadiile precoce, de prediabet, ii putem incetini evolutia spre stadiile ulterioare prin incurajarea unui stil de alimentatie sanatos si cresterea efortului fizic, iar in anumite cazuri cu ajutorul Metforminului (medicament utilizat in tratamentul diabetului - n.red).

Glicemia cuprinsa intre 100 si 125 se incadreaza in categoria prediabet. In aceste cazuri evolutia poate fi incetinita, chiar oprita. Dar asta nu inseamna vindecare. Daca pacientul revine la stilul de viata anterior, defectul metabolic se exprima din nou.

Glicemia ramane in limite normale doar cat timp stilul de viata e corect.

Cardiologii spun ca diabetul este principala cauza a incidentei tot mai mari a bolilor cardiovasculare. Sunt si alte boli pe care le provoaca diabetul?

Diabetul, prin modificarile metabolice pe care le presupune, influenteaza si modifica structura si functiile celulare, ceea ce sta la baza complicatiilor cronice specifice: oculare, renale, nervoase si bineinteles cardiovasculare. In plus, multe alte boli se intalnesc cu frecventa crescuta la pacientul diabetic: osteoarticulare, digestive, oncologice, dermatologice, practic intreaga patologie este reprezentata foarte bine la pacientul diabetic.

Exista si modificari de comportament ale celor cu forme severe de diabet?

Orice boala cronica are un impact psihologic variabil in functie de convingerile si experientele fiecaruia. Boala cronica trebuie acceptata, ramane toata viata, trebuie sa inveti sa traiesti cu ea, sa ii respecti regulile. In functie de vulnerabilitatea fiecaruia pot aparea simptome depresive, anxietate, chiar furie.

Diabetul fiind o boala ce afecteaza profund stilul de viata si obliga la masuri care de cele mai multe ori nu sunt pe placul pacientilor este de asteptat sa declanseze si tulburari de comportament, pe care insa incercam sa le atenuam prin abordarea multidisciplinara ce include si consiliere psihologica, eventual consult psihiatric.

Diabetul, prin el insusi, fara sa ne referim la complicatii, scurteaza durata de viata?

Tot ansamblul de modificari metabolice din diabet are consecinte nefaste asupra organismului, favorizand imbatranirea precoce. Desi pare sever sa spunem ca scurteaza durata de viata, aceasta chiar se intampla daca tratamentul nu este corect sau este neglijat.

Descoperit tarziu, dupa mai multi ani in care glicemiile crescute au actionat, controlul strict nu mai are acelasi impact intrucat la majoritatea pacientilor s-au instalat complicatiile cronice.

Cum prevenim diabetul?

In general, promovarea unui stil de alimentatie sanatos, fara grasimi in exces, cu legume si fructe proaspete, peste, cereale integrale, efort fizic individualizat in functie de varsta si boli asociate, influenteaza favorabil greutatea si, bineinteles, glicemia.

Efectuarea unui set de analize periodic, la medicul de familie, ar permite descoperirea diabetului in faze incipiente, denumite prediabetice, cand pot fi luate masuri extrem de eficiente care permit intarzierea evolutiei si instalarea complicatiilor cronice.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Chirica susține că a fost trimis în judecată în momentul depunerii candidaturilor intenționat: ”Mă aştept şi la alte mişcări de acest fel”
Chirica susține că a fost trimis în judecată în momentul depunerii candidaturilor intenționat: ”Mă aştept şi la alte mişcări de acest fel”
Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a declarat vineri, pentru AGERPRES, că trimiterea sa în judecată de către procurorii DIICOT în dosarul "Veranda" nu este "o surpriză foarte mare",...
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
#Isabela Gaita diabet, #simptome diabet, #cauze diabet, #tratament diabet , #diabet