Ce complicatii risti daca ai diabet: De la disfunctii erectile pana la dementa si orbire

Sambata, 19 August 2017, ora 13:51
24744 citiri
Ce complicatii risti daca ai diabet: De la disfunctii erectile pana la dementa si orbire
Foto: Arhiva Pixabay

Diabetul este in sine o boala parsiva pentru ca are simtome ce pot fi confundate cu ale altor afectiuni, insa poate sa si duca la complicatii.

Laura Ene, medic specialist diabet, nutritie si boli metabolice, de la Clinica de Nutritie KiloStop, a vorbit pentru Ziare.com despre afectiunile ce pot fi provocate de diabet.

"Complicatiile diabetului se dezvolta in timp si progresiv. Cu cat mai vechi este diabetul si mai slab controlat, cu atat este mai mare riscul de a dezvolta complicatii. Complicatiile diabetului pot sa va scurteze semnificativ viata sau sa afecteze calitatea ei intr-un mod cat se poate de negativ", spune specialistul.

Lista afectiunilor provocate de diabet incepe cu bolile cardiovasculare. Laura Ene ne-a spus ca prezenta diabetului zaharat creste dramatic riscul de a dezvolta probleme cardiovasculare precum angina pectorala, infarct miocardic sau accident vascular cerebral prin accelerarea aterosclerozei si a ingrosarii vaselor de sange pana la obstructie.

Tot diabetul poate afecta nervii periferici, afectiune cunoscuta drept neuropatie diabetica. Mai exact, sustine medicul, excesul de zahar din sange afecteaza peretii vaselor mici (capilarele sanguine) care hranesc nervii din corp, in special pe cei de la nivelul picioarelor si pot sa apara simptome precum furnicaturi, amorteli, senzatie de arsura sau dureri, care incep de la varful degetelor de la picioare si pot cuprinde treptat intreg piciorul.

"Afectarea nervilor de la nivelul stomacului si intestinelor poate cauza greata, varsaturi, diaree sau constipatie. La barbati, neuropatia poate cauza disfunctii erectile", mentioneaza doctorul Laura Ene.

Tot diabetul poate afecta si rinichii, provocand nefropatie diabetica. "Rinichii sunt alcatuiti din milioane de vase de sange foarte mici adunate in glomeruli, care filtreaza deseurile din corp.

Glicemia crescuta afecteaza acest sistem delicat si fragil de filtrare, ceea ce poate duce la insuficienta renala severa, dializa sau nevoia de transplant", sustine specialistul in diabet, nutritie si boli metabolice.

Si vederea poate avea de suferit in cazul persoanelor care sufera de diabet, iar afectiunea se numeste retinopatie diabetica. Afectarea vaselor de la nivelul ochiului poate duce la orbire, iar prezenta diabetului creste riscul de a dezvolta cataracta sau glaucom, explica medicul.

In cazul persoanelor cu diabet poate sa apara "piciorul diabetic", care reprezinta o afectiune a nervilor si a circulatiei sangelui la nivelul picioarelor si care poate duce la probleme serioase precum infectii severe pana la gangrena si amputatie.

Diabetul poate afecta si pielea si poate predispune la aparitia problemelor dermatologice precum infectii bacteriene sau fungice.

O alta problema comuna printre pacientii cu diabet este afectarea auzului.

Si nu in ultimul rand diabeticii sunt predispusi la dementa vasculara senila si dementa Alzheimer.

"Tipul 2 de diabet creste riscul de dezvoltare a dementei de orice tip. Cu cat mai mare si mai mult timp sta necontrolata glicemia in sange, cu atat este mai mare riscul de aparitie", ne-a mai spus specialistul.

Citeste si care sunt care sunt simptomele diabetului si cand devin periculoase fructele, legumele si alcoolul.

Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Odată cu retragerea medicului Cătălin Cîrstoiu și renunțarea la candidatura comună PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, se găsea în situația...
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
#boli diabet, #boli provocate de diabet, #afectiuni provocate diabet , #diabet