Diabetul - care sunt simptomele si cand devin periculoase fructele, legumele si alcoolul Interviu

Duminica, 13 August 2017, ora 20:44
166071 citiri
Diabetul - care sunt simptomele si cand devin periculoase fructele, legumele si alcoolul Interviu
Foto: Clinica de Nutritie KiloStop

Medicii se refera la diabet ca fiind o boala perversa, pentru ca se instaleaza in timp, iar simptomele sale pot fi usor confundate cu ale altor afectiuni.

Multi pacienti se feresc de alimentele dulci si mananca in schimb multe fructe. Dar oare acestea poti fi consumate fara risc? Ce alimente sunt total interzise pentru un diabetic? Cat de periculos este sa bei alcool, daca ai diabet? Cat de mare e riscul sa faci si tu diabet daca ai un parinte sau un frate cu aceasta afectiune?

Ziare.com a stat de vorba cu dr. Laura Ene, medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, de la Clinica de Nutritie KiloStop, pentru a afla raspunsul la toate aceste intrebari.

Care sunt primele semne ale diabetului?

Simptomele diabetului variaza mult in functie de cat de mare este glicemia in sange. Majoritatea persoanelor, in special cele cu prediabet sau cele la debutul diabetului de tip 2, pot sa nu aiba initial nici un fel de simptome, iar glicemia crescuta sa fie descoperita absolut intamplator.

Pacientii cu diabet dezechilibrat (adica cu glicemie mare, peste 200 mg/dl) pot prezenta: sete intensa (denumita si polidipsie), urinare frecventa (sau poliurie), foame intensa (polifagie), scadere inexplicabila in greutate, prezenta de corpi cetonici in urina, oboseala marcata (fatigabilitate), iritabilitate, vedere incetosata, gura uscata, infectii frecvente, in special la nivelul pielii sau genitale.

Exista analize care pot arata ca o persoana are risc de diabet?

Desigur, exista trei tipuri de analize:

1. Testarea hemoglobinei glicozilate (HbA1C) - reprezinta media glicemiilor din ultimele trei luni si care in mod normal este sub 5,7%. Orice valoare intre 5,7 si 6,3% inseamna ca aveti prediabet, adica sunteti predispus la a dezvolta diabet.

2. Glicemia a jeun. Cand glicemia din sangele venos (adica recoltat din vena, la laborator, nu pe glucotest!) a jeun (adica dimineata pe nemancate, dupa 12 ore de post nocturn) depaseste valoarea de 100 mg/dl, dar nu este mai mare 126 mg/dl, inseamna ca aveti prediabet.

3. Testul de toleranta orala la glucoza care presupune recoltarea glicemiei la doua ore dupa ce ati baut o solutie care contine 75 de grame de glucoza pulbere dizolvata in 300 ml apa. Aveti prediabet, daca glicemia depaseste valoarea de 140 mg/dl la doua ore, dar este mai mica de 200 mg/dl.

Neluat in seama si netratat, prediabetul poate sa degenereze in diabet in mai putin de cativa ani. Progresia catre diabet poate fi insa evitata si preintampinata daca se iau masuri din timp. Schimbarea stilului de viata, care implica alegeri alimentare sanatoase, introducerea exercitiului fizic regulat efectuat, ca parte din rutina zilnica si mentinerea unei greutati in limite normale, toate acestea pot sa readuca nivelul zaharului din sange in limite normale.

Care sunt factorii de risc?

Greutatea in exces. Este unul dintre cei mai importanti si redutabili factori de risc pentru aparitia diabetului de tip 2. Cu cat mai multa grasime exista in corp, cu atat acesta devine mai rezistent la actiunea insulinei si mai predispus la a dezvolta cresteri ale glicemiei.

Sedentarismul. Cu cat mai putina miscare exista in viata de zi cu zi, cu atat mai mare este riscul. Activitatea fizica are avantajul de a preveni atat cresterea in greutate, cat si rolul de a creste consumul de glucoza din sange si de a ajuta celulele sa devina mai sensibile la actiunea insulinei, adica sa capteze mai usor si mai rapid glucoza in exces din sange.

Istoric de diabet in familie. Riscul de a dezvolta diabet de tip 2 este mare daca unul dintre parinti sau frati are diabet.

Rasa. Unele popoare si rase, precum cei cu origini africane, hispanicii, indienii americani si asiaticii americani, dezvolta mai frecvent diabet de tip 2.

Varsta. Riscul de a dezvolta diabet creste odata cu varsta si asta deoarece intervine sedentarismul, lipsa de miscare este mai accentuata si astfel se pierde masa musculara si se acumuleaza grasime in organism in exces. In ultimele decenii, din pacate, diabetul a inceput sa ia amploare si in randul copiilor si tinerilor.

Diabetul gestational. Femeile care au fost diagnosticate cu diabet in timpul sarcinii au un risc crescut de a dezvolta diabet ulterior in cursul vietii, mai ales daca prezinta si alti fatori de risc asociati. De asemenea, nasterea unor copii mai mari de patru kilograme creste riscul de a face diabet de tip 2 mai tarziu in cursul vietii.

Sindromul ovarelor polichistice. La femei, prezenta sindromului de ovare polichistice - care se caracterizeaza in general prin ciclu menstrual neregulat, cresterea excesiva a pilozitatii si obezitate - creste riscul de a face diabet.

Hipertensiunea arteriala. O tensiune arteriala peste 140/90 mm Hg predispune la aparitia diabetului de tip 2.

Valori anormale ale grasimilor din sange. Daca aveti valori mici ale colesterolului bun (HDL) sau valori mari ale trigliceridelor, aveti un risc crescut de a dezvolta diabet zaharat.

Ce segmente ale populatiei sunt mai afectate de diabetul de tip 2?

Diabetul de tip 2, cunoscut si ca diabetul varstei adulte, este cea mai obisnuita forma de diabet care apare peste 40 de ani. Pancreasul acestor pacienti secreta initial suficient de multa insulina, dar care nu este utilizata eficient - conditie denumita sindromul de rezistenta la insulina (sau de insulinorezistenta).

Pe parcursul evolutiei bolii, mai ales daca diabetul este neglijat din punct de vedere al dietei si netratat, secretia de insulina din pancreas devine insuficienta (adica scade progresiv pana la epuizare) si astfel pot fi necesare injectiile cu insulina pentru a controla glicemia.

Cat conteaza factorul ereditar?

Conteaza in masura in care arata o predispozitie la a dezvolta boala respectiva si trage un semnal de alarma asupra riscului de a dezvolta diabet, insa nu este obligatoriu ca acest factor ereditar sa se si exprime sub forma bolii.

In cazul diabetului de tip 2, cel mai important factor declansator nu este ereditatea, ci stilul de viata si greutatea in exces.

Ce alimente sunt total interzise?

Toate alimentele care contin zahar concentrat si grasimi in exces ar trebui evitate de oricine, dar in special de pacientii cu diabet. Asadar, se recomanda eliminarea din dieta diabeticilor a tuturor sucurile carbogazoase din comert, a sucurilor de fructe concentrate, a zaharului si produselor care contin zahar in exces, dar si a produselor de patiserie si cofetarie care, pe langa zahar, contin cele mai rele tipuri de grasime, si anume grasmile de tip trans.

In privinta fructelor, cand si in ce cantitati devin periculoase?

Tot ce este in exces poate deveni periculos, nu doar fructele. Toate fructele cresc glicemia, unele mai mult, altele mai putin la acelasi gramaj, in functie de cantitatea de zahar din ele. Astfel, exista 3 categorii mari de fructe:

- cu 5% glucide care pot fi consumate in cantitate mai mare (aprox 300 gr/portie) - si anume grepfrut, pepene, pomelo;

- cu 10% glucide - din care fac parte merele, caisele, piersicile, capsunele, ciresele, etc si citricele;

- cu 20% glucide - care sunt cele mai dulci si a caror portie in general este limitata la 100 gr - banane, pere, prune, struguri, gutui.

Sunt de preferat legumele?

Legumele sunt si ele tot de trei categorii: care pot fi consumate fara grija glicemiilor, pentru ca au nu mai mult de 5% glucide si aici intra majoritatea legumelor verzi si colorate; legumele cu 10% glucide sunt in general radacinoasele, iar cele cu 20% glucide sunt echivalente cu fainoasele - si anume cartoful si leguminoasele - fasolea boabe, nautul, lintea, porumbul, mazarea - acestea sunt recomandate la masa de pranz, cantarite.

Cat de periculoasa este mancarea de tip fast-food?

Mancarea dezordonata, pe fuga, procesata, plina de conservanti, coloranti, aditivi, zaharuri si grasimi rele, de tip fast food, este intr-adevar una din cauzele binecunoscute ale epidemiei de diabet in lume la ora actuala.

Cei cu diabet si care au renuntat la zahar folosesc zaharina. Este gresit?

Deloc, este chiar recomandat ca pacientii cu diabet sa elimine zaharul din dieta si sa-l inlocuiasca cu indulcitori artificiali, zaharina fiind una dintre alegeri.

Se pare ca cele mai sanatoase tipuri de indulcitori artificiali sunt la ora actuala cei pe baza de stevia si eritritol.

Cat de periculos este alcoolul?

Depinde atat de cantitate, calitate si frecventa, cat si de tipul de tratament pe care pacientul il ia pentru a-si controla glicemiile.

Alcoolul poate duce la cresteri sau, dimpotriva, scaderi bruste si greu de controlat ale glicemiei, cat si la afectarea suplimentara a ficatului, a inimii si a vaselor periferice.

In general, pacientilor cu diabet li se recomanda ocazional 330 ml de bere sau 125 ml de vin sau 40 ml de tarie.

Cum poate fi prevenit diabetul?

Pentru a reduce riscul de a dezvolta diabet zaharat, este important sa:

Alegeti o dieta sanatoasa, bazata pe vegetale, fructe, cereale integrale si grasimi de calitate.

Mentineti o greutate corecta. Daca sunteti obez sau supraponderal, este nevoie sa scadeti numarul total de calorii pe care il mancati zilnic si sa cresteti nivelul de activitate fizica, astfel incat sa reusiti in timp sa slabiti.

Daca aveti o greutate normala, trebuie sa adoptati o dieta echilibrata si sa intensificati activitatea fizica, pentru protectia cardiovasculara.

Faceti miscare in mod constant. Este important sa faceti orice forma de miscare, cat de putina, in fiecare zi.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#diabet simptome, #semne diabet, #diabet alimentatie , #diabet