Diabetul - o boala care se agraveaza de Sarbatori. Cum putem preveni

Duminica, 18 Decembrie 2011, ora 08:28
6459 citiri
Diabetul - o boala care se agraveaza de Sarbatori. Cum putem preveni

Despre diabetul zaharat, s-a spus totdeauna ca este o boala boiereasca, pentru ca afecteaza mai mult persoane bine alimentate, supraponderale si cele cu viata sedentara.

In evidenta Organizatiei Mondiale a Sanatatii, sunt semnalati 245 milioane bolnavi, dar se crede ca cifra este simtitor mai mare, dat fiind ca multi din ei nu sunt inregistrati.

De la ce se trage diabetul?

Boala este cunoscuta inca din antichitate, dar tratamentul n-a putut fi stabilit decat in secolul trecut. In principiu, este o boala a sistemului endocrin, care este cauzata de lipsa unui hormon numit insulina, secretat de pancreas.

Lipsa hormonului face ca organismul sa nu poata prelucra zaharul ajuns in sange, cu consecinte altadata fatale. Astazi, boala se trateaza medicamentos, sau prin injectarea de insulina, produsa artificial.

Cauzele bolii, desi cercetate de multa vreme, nu sunt clare nici astazi, dar cei expusi trebuie sa cunoasca factorii de risc, capabili sa-i expuna imbolnavirii.

Principalii factori de risc

1. Mostenirea genetica. Sunt predispusi sa faca diabet cei ai caror parinti (sau unul din ei) au avut aceasta boala. Relativ predispusi sunt si cei ai caror rude mai indepartate au avut diabet.

2. Excesul de greutate si obezitatea. Marea majoritate a bolnavilor de diabet sunt obezi, iar boala accentueaza cresterea in greutate. Pentru evitare, medicii recomanda o dieta stricta.

3. Consumul excesiv de dulciuri: zahar, alimente cu continut ridicat de zahar, miere.

4. Consumul exagerat de alimente cu continut ridicat de carbohidrati: paine si produse fainoase, orez, cartofi.

5. Sedentarismul. Incidenta diabetului la cei care fac sport sau duc o viata dinamica este de doua ori mai scazuta fata de persoanele sedentare.

Poate fi fatal diabetul?

Altadata, diabetul era fatal. Astazi, respectand medicatia si regimul alimentar, un bonav de diabet poate duce boala "pe picioare" timp de multe decenii.

Deci, prin natura lui, diabetul nu e fatal. Dar poate fi prin consecintele sale, daca este tratat necorespunzator, intrucat afecteaza:

- inima si sistemul vascular. Creste riscul de infarct si accident cerebral. Riscul de moarte prematura este de doua ori mai ridicat la diabetici, decat la cei sanatosi.

- rinichii. Diabeticul trebuie sa-si faca de doua ori pe an controlul urologic. O disfunctie a rinchilor se poate corecta atat prin stapanirea nivelului glicemic, cat si prin tratamentul urologic.

- vederea. Nivelul ridicat de zahar in sange poate fi cauza unor boli specifice ochiului si indeosebi cataracta.

- sistemul nervos. Circa 60% din bolnavii cu diabet zaharat reclama disfunctii ale sistemului periferic. Cazurile care duc la amputarea membrelor inferioare la diabetici sunt de 15-40 ori mai mare decat la alte persoane.

- disfunctia erectila. Aproximativ 35% dintre barbatii adulti cu diabet reclama acest disconfort. El este cu atat mai accentuat cu cat controlul glicemiei este mai putin exigent.

- depresia. Aceasta apare la diabetici de doua ori mai frecvent decat la persoanele sanatoase.

Povara economica a bolii

Astazi, in intreaga lume, inclusiv in tara noastra, costurile asistentei medicale a diabeticilor este suportata de casele de sanatate, iar in unele cazuri direct de catre stat.

Pentru societate, insa, aceasta cheltuiala reprezinta o povara grea. OMS a calculat ca, la nivel global, cheltuielile anuale pentru tratamentul diabetului zaharat se ridica la 286 miliarde dolari.

Daca se confirma prognozele privind evolutia bolii in viitor, trebuie sa ne asteptam ca, la nivelul anului 2025, cheltuielile pentru tratamentul diabetului la nivel global sa ajunga la 396 milioane dolari.

Fiind o boala care se transmite ereditar, nu exista un procedeu de prevenire sigur, dar medicii recomanda respectarea unui regim alimentar echilibrat, cu putine dulciuri, multe cruditati si cu consum ponderat de fainoase.

Naturistii pretind ca postul de dinaintea sarbatorilor este un eficient mijloc preventiv, daca efectele lui nu se anihileaza ulterior printr-un praznic pe cinste. Dar cine se poate abtine?

Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, a declarat vineri, 29 martie, despre viziunea sa cu privire la Bucureşti, că trebuie să ajungi să te simţi...
Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a declarat vineri, într-o întâlnire cu organizaţia PSD Sector 6, că vrea să îi mulţumească personal Gabrielei...
#diabet cauze, #diabet prevenire, #remedii diabet , #diabet
Comentarii
Poza fitnesscoffee
fitnesscoffee
rank 1
Poza deniutz333
deniutz333
rank 2
de la boierie la burghezie si apoi la fosta nomenclatura