Sindromul de lene - boala incurabila a societatii moderne

Sambata, 16 Iunie 2012, ora 15:04
4610 citiri
Sindromul de lene - boala incurabila a societatii moderne

Un studiu intocmit de dr Barry Popkin si colegii sai de la Universitatea din Carolina de Sud, SUA, a confirmat ca, in ultimele decenii, inactivitatea a crescut rapid la nivel mondial, respectiv tot mai multe persoane isi petrec timpul fara sa desfasoare o activitate fizica suficienta.

Ca urmare, a crescut incidenta unor boli specifice, indeosebi cele cardiovasculare, diabetul zaharat si cele articulare.

Faptul n-ar fi o noutate, dar, contrar asteptarilor, fenomenul ia proportii nu numai in tarile dezvoltate, respectiv, SUA. Europa, Marea Britanie, dar si in China, India si Brazilia - noteaza Medical Daily.

Cauza trebuie impartita intre trei factori distincti, care opereaza fiecare in parte si toate la un loc: televiziunea, care tine utiizatorii fixati in scaun, tehnologiile noi, care ne scutesc de efort si Internetul care pentru unii inseamna un nou mod de viata.

In intreaga lume se resimte diminuarea muncii fzice si cresterea activitatii sedentare, desfasurata in birouri. Activitatea gospodareasca, desfasurata la domiciliu, a capatat si ea o noua valenta, prin folosirea aspriratoarelor, a masinilor de spalat, a celor de gatit, a frigiderelor si, in final, a automobilelor care ne scutesc de drumul la piata.

Este bine, sau este rau? Pentru confortul nostru, pentru menajarea efortului persoanelor in varsta sau a celor suferinde este foarte bine. Pentru ceilalti, ar fi bine numai in masura in care, fiecare pe cont propriu, ar inlocui activitatile manuale - neplacute si anoste - cu jocuri sportive, lucrul la aparate, plimbari.

Localizand studiile in diferitele zone ale globului, cercetatorii constata ca adultii americani desfasoara o activitate fizica mai sustinuta decat cei britanici, in timp ce tinerii britanici sunt mai legati de televizare, decat colegii lor din America.

In tarile emergente, activitatea fizica a scazut simtitor prin trecerea de la agricultura la productie. China si Brazilia sunt exemplele notorii in acest domeniu, unde o procentaj important din populatia agricola s-a calificat in fabrici.

In perspectiva, cercetatorii prefigureaza un dezechilibru si mai pronuntat, aflat in desfasurare. Pentru a se putea trece la evaluari, a fost convenita o unitate de masura numita "echivalentul metabolic de sarcini" (MET), care masoara cantitatea de energie cheltuita pentru finalizarea unei actiuni considerata standard.

In baza acestui etalon, a rezultat ca se prevede ca, pana in anul 2020, SUA sa atinga nvelul TEP de 142 ore pe saptamana, in timp ce Brazilia si China vor atinge aceleasi valori in anul 2030.

Cercetatorii atrag atentia asupra faptului ca sedentarismul va influenta substantial parametrii vietii prin obezitate, diabet, cresterea tensiunii arteriale si riscul de boli cardiovasculare.

Studiul arata insa ca prevenirea acestora se poate baza pe foate putine mijloace terapeutice curente si incompaabil mai mult pe adoptarea unui mod de viata care sa elimine neplacutele riscuri.

Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Odată cu retragerea medicului Cătălin Cîrstoiu și renunțarea la candidatura comună PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, se găsea în situația...
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
#boala incurabila, #lenea provoaca diabetul zaharat, #sindromul lene , #diabet