De ce ametesti cand te ridici brusc din pat?

Marti, 08 Mai 2012, ora 08:08
126836 citiri
De ce ametesti cand te ridici brusc din pat?
Foto: Infoniac

Ameteala, indeosebi dimineata, atunci cand te ridici brusc din pat, este specifica femeilor. Uneori nu constituie un motiv de ingrijorare, alteori este semnalul unei boli, care poate fi chiar si grava.

Starea de virtej, specifica momentului cand se schimba pozitia corpului de la culcat la pozitia "in picioare", provine, in general, de la o situatie denumita hipotensiune arteriala ortostatica, potrivit Infoniac.

Un studiu elaborat de cercetatorii Universitatii din Carolina de Sud, SUA, a aratat ca hipotensiunea arteriala ortostatica poate fi uneori asociata cu o insuficienta cardiaca, a carei evolutie trebuie evaluata la medic.

Care sunt cauzele ametelii?

In general, hipotensiunea arteriala ortostatica se instaleaza atunci cand scade tensiunea arteriala. La trecerea din pozitia culcat la pozitia ortostatica (in picioare), inima accelereaza pulsul, de obicei cu 10 batai pe minut. Accelerarea pulsului se asociaza cu o ingustare a vaselor care duc sangele la creier.

In mod obisnuit o persoana tanara si sanatoasa nu sesizeaza modificarea starii de sanatate. Persoanele in varsata insa, precum si altele suferind de hipotensiune arteriala ortostatica, pot simti o ameteala mai pronuntata sau mai putin pronuntata, care se amelioreaza, reluand usor pozitia culcat.

Fenomenul nu se va repeta daca, ulterior, ridicarea se face lent si chiar in etape: intai sezand, apoi in picioare. Daca totusi fenomenul se repeta, inseama ca suferi de o afectiue care trebuie evaluata de medic.

Pericole ascunse

Pericolele sunt legate de cauzele care produc aceasta stare. Cel mai frecvent, ea provine de la o deshidratare. Acesta este unul din motivele pentru care medicii ne recomanda sa consumam 2 litri de apa plata pe zi.

Dar starea se poate instala si ca urmare tratamentului cu unele medicamente, deshidratante si ele, ca: diureticile de orice fel (incusiv ceaiuri), inhibatori ai ECA, beta-blocante, hipotensive.

Poate limbajul de mai sus nu spune mare lucru cititorului neavizat, dar, citind prospectul, acolo vei gasi cu siguranta, daca este cazul, specificarea respectiva.

Cercetari specifice facute in ultimii ani au constatat insa ca hipotensiunea arteriala ortostatica, un fenomen care nu pare sa constituie pericole directe, avertizeaza asupra unui risc major indirect, insuficienta cardiaca aflata in curs de dzvoltare.

Mai mult decat atat, cercetatorii au tras concluzia ca aceasta stare de hipotensiune, care pare trecatoare si usor de stapanit poate reprezenta acelasi factor de risc asupra bolilor cardiace ca si diabetul zaharat, bolile coronariene si chiar hipertensiunea arteriala.

Te paste un pericol?

Hipotensiune arteriala ortostatica poate fi un semn precoce pentru o viitoare aterosceroza, care ingreuneaza functionarea inimii si chiar poate duce la un stop cardiac. Ca urmare, ea este semnalul unui posibil pericol, dar asta in situatia cand fenomenul se repeta sistematic si, mai ales, cand este asociat si cu o stare generala de rau.

Daca stii ca esti deshidratat (nu bei lichide), ca iei unul din medicamentele aratate mai sus sau alte diuretice, si in plus esti tanar, n-ai motive de ingrijorare. Este suficient sa bei mai multe lichide.

In situatia cand, insa, stii ca bei lichide, nu consumi diuretice si totusi, la ridicarea din pat iti vine ameteala, merita sa te duci la medicul de familie, pentru o prima evaluare. El va spune daca mai trebuie si altele

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#ameteli femei barbati, #ameteala ridicare brusca, #ameteli hipotensiune arteriala , #diabet