De ce e mai bine sa fii gras daca ai diabet

Joi, 09 August 2012, ora 21:45
5734 citiri
De ce e mai bine sa fii gras daca ai diabet

Rata mortalitatii la persoanele care sufera de diabet de tip 2 si care in momentul declansarii bolii au avut o greutate normala este mai mare decat in cazul persoanelor considerate obeze sau supraponderale atunci cand au fost afectate de aceasta boala.

Potrivit unui studiu publicat in Journal of the American Medical Association (JAMA) si preluat de Passeport Sante, diabeticii cu greutate normala in momentul declansarii bolii au o rata a mortalitatii generale (care nu rezulta din cauze cardio-vasculare) net superioara diabeticilor cu kilograme in plus.

Adultii cu greutate normala afectati de diabet de tip 2 au fost putin studiati de medicina, deoarece aceasta maladie atinge mai degraba persoanele obeze si supraponderale. In aceasta cercetare, 10% dintre diabeticii participanti la studiu au avut o greutate normala.

Excesul de greutate este un factor de risc important pentru a dezvolta aceasta boala, insa exista si predispozitia familiala, etnia si varsta care pot juca un rol, subliniaza autorii studiului.

Potrivit acestora, adultii in varsta si care nu apartin rasei albe au un risc mai mare de a face diabet de tip 2, avand o greutate normala.

"Este posibil ca predispozitia genetica sa explice declansarea diabetului de tip 2 si un risc mai mare de mortalitate, in cazul acestei subgrupe a populatiei", explica Mercedes Carnethon, medic si profesor la Universitatea Northwestern, principal autor al lucrarii.

Cercetatorii au analizat datele provenite de la cinci studii distincte, in cadrul carora au fost urmariti 2.625 de americani, barbati si femei, avand varsta de peste 40 de ani si suferind de diabet de tip 2.

Persoanele au fost considerate diabetice daca nivelul glucozei in sange a fost mai mare de 126 miligrame pe decilitru de sange. In ceea ce priveste greutatea, aceasta este normala daca indicele de masa corporala (IMC) este cuprins intre 18,5 si 24,9. IMC peste 25 a fost considerat exces de greutate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#rata mortalitate diabetici obezi, #diabet mortalitate obezi, #diabet pericole greutate , #diabet