De ce sunt tot mai multe cazuri de diabet?

Joi, 29 Aprilie 2010, ora 07:02
6298 citiri
De ce sunt tot mai multe cazuri de diabet?
Foto: Kirstyne.wordpress

Numarul de cazuri de diabet este in crestere in lume, iar specialistii inca nu au determinat daca este vorba de cauze genetice, legate de mediu sau daca boala poate fi prevenita.

Numarul de cazuri de diabet de tip I este in crestere la copii, arata studiile. In Statele Unite, in fiecare an, numarul de cazuri creste cu 3%. Dan Hurley, autor al cartii "Diabetul, in crestere: Cum o boala rara a devenit o pandemie moderna", incearca sa afle motivele pentru care numarul de cazuri creste de la an la an.

In mod clar, exista un factor din mediu care ne afecteaza, potrivit US News.

Autorul avanseaza cinci teorii cu privire la numarul de cazuri de diabet si sustine ca factorii ar duce la imbolnavire pe fondul unei predispozitii genetice.

1. Cresterea rapida a copiilor

Acesta ar fi primul factor care poate duce la imbolnavirea de diabet. Potrivit lui Hurley, copiii care sunt mai mari si se dezvolta rapid au sanse crescute de a se imbolnavi de diabet de tip I, in conditiile in care cresterea pune presiune pe organism.

2. Prea putina expunere la soare

Expunerea la soare si nivelul de vitamina D produs de organism ar putea preveni diabetul, sustine Hurley, care arata ca, in tarile situate mai aproape de ecuator, numarul de cazuri de diabet de tip I este redus, fata de alte tari. In plus, alte studii arata ca insuficienta de vitamina D poate fi asociata cu diabetul.

3. Prea putini...paraziti intestinali?

Mediul artificial pe care l-a creat societatea moderna - un mediu steril, cu prea putina lumina naturala - ar putea fi de vina pentru cresterea numarului de cazuri de diabet, sustine Hurley.

Daca in alte vremuri, oamenii isi petreceau timpul la soare, in ferme, acum stau in birouri, uitandu-se la un ecran toata ziua. Iar curatenia excesiva face ca tot mai putine persoane sa aiba paraziti intestinali, care in multe cazuri ne pot ajuta.

Unii specialisti, spre exemplu, promoveaza terapia helmintica: este pentru cei cu stomac tare, care vor neaparat sa scape de diabet, pentru ca presupune ingerarea unor suplimente alimentare cu viermi.

Specia Trichuris suis este considerata una din cele mai "sigure", dar si alte specii, cum ar fi Trichinela spiralis sau Schistosoma mansoni, i-ar putea ajuta pe diabetici.

4. Prea mult lapte de vaca

Specialistii au avansat si ipoteza ca formulele pentru bebelusi care contin lapte de vaca afecteaza sistemul imunitar al celor mici, ducand la aparitia diabetului. Specialistii recomanda formulele pentru bebelusi hipoalergenice, care ar scade riscul imbolnavirii.

In plus, studiile au aratat ca alaptatul scade riscul ca cel mic sa faca diabet.

5. Poluarea

Ipoteza ca expunerea la poluare ar putea creste riscul de aparitie a diabetului exista de ceva vreme. Insa dovezile incep sa apara mai mult in cazul diabetului de tip II.

Spre exemplu, locuitorii unui oras care sunt expusi la deseuri toxice sau cei de langa fabrici ar putea avea risc crescut de imbolnavire. Cercetatorii nu au inca dovezi incontestabile ca poluarea ne imbolnaveste de diabet, insa cu siguranta ne recomanda sa ne ferim de poluanti.

Cercetătorii avertizează că anumite medicamente pentru contracepție pot crește riscul de tumori cerebrale
Cercetătorii avertizează că anumite medicamente pentru contracepție pot crește riscul de tumori cerebrale
Milioane de femei din întreaga lume care utilizează anumite medicamente hormonale pentru contracepţie şi pentru a gestiona afecţiuni precum endometrioza pot prezenta un risc crescut de tumori...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#diabet, #cazuri diabet, #afectiuni, #crestere cazuri diabet , #diabet