Ziare.com
diabet

Despre diabet

Diabetul este o afectiune in care organismul nu asimileaza corespunzator alimentele. Acestea sunt transformate în glucoza la nivelul stomacului si intestinului. Glucoza ajunge în sânge, care apoi o transporta catre toate celulele corpului, iar pentru a ajunge în interiorul lor este nevoie de insulina (un hormon generat de pancreas).

Diabetul apare daca pancreasul nu genereaza suficienta insulina sau celulele nu reactioneaza corespunzator la aceasta. Nivelul de glucoza din sânge trebuie sa fie între 80 si 120 miligrame pe decilitru între mese, iar crizele de diabet apar atunci cand acest nivel este depasit sau este mai mic.

Tipuri de diabet

Diabetul poate fi de tip I sau de tip II. Diabetul insulino-dependent apare atunci cand pancreasul nu produce insulina sau cantitatea produsa este sub necesarul corpului. Diabeticii trebuie sa foloseasca insulina injectabila sau pompata. Diabetul de tip I apare la persoane sub 35 de ani, cu o greutate corporala nu prea mare: simptomele sunt urinari frecvente si sete crescuta, apetit alimentar crescut si pierderi de greutate rapida, manisfestari de oboseala si slabiciune.

Diabetul de tip 2 este de obicei diagnosticat la persoane peste 40 ani: in acest caz, corpul nu reactioneaza la insulina. Recent, s-a constatat cresterea numarului de cazuri de diabet la copii obezi. Diabetul de tip II apare de obieci la persoanele supraponderale. La inceput nu are simptome, insa apar ulterior alte manifestari ale bolii: apar tulburari de vedere, ranile se vindeca greu, apar infectii repetate ale pielii, gurii si vezicii urinare.

Din total diabeticilor, 10% din cazuri sunt cu diabet de tip I, iar 90% au diabet de tip II. Ambele forme ale afectiunii sunt insotite de variatii ale nivelului de glicemie, hiperglicemie sau hipoglicemie. Boala poate fi fatala, deoarece diabeticii sunt predispusi la atac cerebral, atac de cord, afectiuni ale vaselor de sange, ale ochilor, rinichilor si ale sistemului imunologic.

Obezitatea

Supraponderalitatea si obezitatea sunt factori de risc in dezvoltarea bolilor cronice precum diabetul zaharat, iar boala poate fi prevenita printr-o alimentatie sanatoasa, bogata in fructe si legume, si printr-un stil de viata sanatos, cu un nivel de stres diminuat.In România existau, la sfarsitul anului 1997, aproape 575.000 persoane bolnave de diabet aflate în evidenta centrelor specializate, insa se estimeaza ca numarul celor cu diabet nediagnosticat sau latent este mult mai mare, deoarece peste 50% din cazurile de diabet raman fara diagnostic.

diabet
 
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor