Numarul cazurilor de diabet zaharat de tip 2 este in crestere

Miercuri, 25 Mai 2011, ora 20:41
2342 citiri

Educatia continua a pacientilor cu diabet zaharat reprezinta singura solutie pentru a asigura succesul terapiei si controlul evolutiei acestei afectiuni pe termen lung, au evidentiat specialistii diabetologi cu prilejul Congresului National de Diabet de la Sibiu.

"Datele din 2010 referitoare la diabetul zaharat ne arata ca la nivel mondial aproape 285 de milioane de oameni sunt diagnosticati cu aceasta boala, dintre care aproximativ 55,2 milioane in Europa", a declarat, miercuri, prof. dr. Radu Lichiardopol, presedintele Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice.

Acesta a precizat ca se constata o crestere a numarului de cazuri mai ales in tarile cu cel mai mare numar de locuitori. In ceea ce priveste prevalenta in 2010, aceasta a fost de 6,6% in populatia generala, a precizat specialistul.

Boala este mai raspandita in tarile bogate din cauza stilului de viata si a sedentarismului.

In ceea ce priveste Romania, datele arata ca in 2010 erau inregistrati 564.896 de pacienti diagnosticati cu diabet zaharat, iar in 2011 estimarile depasesc 590.000. Daca la acestea se adauga si persoanele nediagnosticate, se estimeaza ca se ajunge la 1.200.000.

Diabetul de tip 2 incepe sa se manifeste dupa varsta de 40 de ani, iar pe masura ce populatia imbatraneste, se constata o crestere a incidentei acestuia, motivatia fiind reducerea numarului de celule pancreatice. Din pacate, persoanele cu diabet asociaza si alte boli, peste 70% dintre pacienti urmand sa faca si complicatii ale vaselor sangvine.

Un procent de 50% dintre pacientii noi au deja constituite complicatii cronice, a subliniat prof. Lichiardopol, adaugand ca banii alocati pentru ingrijirea acestor bolnavi sunt distribuiti inegal. In India, de pilda, se aloca cam 10 dolari pe persoana, in timp ce in SUA - 70 de dolari pe persoana.

Medicul a afirmat ca decesele provocate de diabet se afla pe locurile 4-5, boala vulnerabilizand mai mult femeile.

La congresul din acest an va avea loc lansarea unui program national pentru pacienti cu diabet zaharat, carora li se vor initia diverse terapii antihiperglicemiante injectabile.

Prof. dr. Maria Mota, presedintele Asociatiei Romane a Educatorilor in Diabet, a subliniat, in conferinta de presa de miercuri, ca pentru un individ, aflarea diagnosticului de diabet zaharat are un impact emotional puternic, iar din acel moment, viata sa devine o provocare.

Specialistul a evidentiat ca spre deosebite de alte boli cronice, in cazul diabetului pacientul trebuie instruit.

Un pacient care are diabet trebuie evaluat o data la sase luni, pe langa analizele obisnuite care se fac. In cazul in care un pacient are complicatii, evaluarea se face mai des. Pentru pacientii cu diabet de tip 1 exista teste gratuite, iar pentru cei cu diabet de tip 2 (care sunt pe tratament de insulina) exista un anumit numar de teste gratuit.

In ultimii 30 de ani, perceptia asupra diabetului zaharat s-a modificat radical - din boala ce aparea odata cu inaintarea in varsta, a devenit afectiunea ce confera un risc crescut de morbiditate si mortalitate prematura. In societatea actuala, diabetul zaharat necontrolat reprezinta una dintre principalele cauze de orbire, de insuficienta renala sau amputatii la nivelul membrelor inferioare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#diabet tip II, #romani diabet , #diabet