Seful Societatii de Diabet: Nu interziceti copiilor de tot Coca-Cola si fast-food!

Miercuri, 22 Mai 2013, ora 21:56
5191 citiri
Seful Societatii de Diabet: Nu interziceti copiilor de tot Coca-Cola si fast-food!
Foto: Arhiva

Consumul zilnic de doi litri de Coca-Cola si alte racoritoare acidulate sau indulcite cu zahar reprezinta un pericol foarte mare, mai ales ca in ultima perioada exista o tendinta de a consuma doar racoritoare cu zahar, iar tocmai de aceea parintii ar trebui sa le permita copiilor doze foarte mici, de maxim 300 de mililitri de suc pe zi.

Aceste doze sunt acceptate si in dietele marilor nutritionisti din strainatate, a spus miercuri, intr-o conferinta de presa, presedintele Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, prof. dr. Maria Mota.

Intrebata cat de periculoase pot fi pentru declansarea diabetului racoritoarele cu zahar si acidulate, prof. dr. Maria Mota a explicat ca, in cantitati mari, zilnice, pericolul este foarte mare.

"Nu sunt adepta sub nicio forma a bauturilor racoritoare indulcite cu zahar si a bauturilor racoritoare acidulate. Trebuie sa avem mare grija, pentru ca, in ultima perioada, exista o tendinta de a da totul pe racoritoarele cu zahar.

Sunt foarte periculoase daca consumi in fiecare zi o sticla de doi litri, e foarte periculos", a avertizat Mota.

Aceasta le recomanda parintilor care nu fac fata cererii de Coca-Cola si nu numai din partea copiilor sa le permita doze cat mai mici.

"Sunt adepta consumului cu masura. Sa nu devina fruct oprit. In momentul in care i-ai interzis copilului sa bea Coca-Cola sau orice alta bautura racoritoare, acolo va fugi. Am vazut ca si marile diete, in afara, au permis 300-400 de mililitri pe zi.

Ar trebui doze mici si parintii cumva sa stie si sa-si educe copiii, neinterzicand", a adaugat Mota.

Nici mancarea fast-food nu este sanatoasa, motiv pentru care specialistii folosesc tot mai mult termenul de "junk-food", conform sursei citate.

"Sigur ca nu e sanatoasa. E foarte gustoasa. Si aici ar trebui cu discretie, tot asa, neinterzisa, copilul trebuie sa cunoasca, dar trebuie spus: mergem o data la doua-trei saptamani, nu se intampla nimic. Rau e daca masa e luata tot din zona fast-food", a atras atentia presedintele Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice.

Mai mult sport

O alta problema a copiilor din ziua de astazi este faptul ca nu mai fac sport. Cel putin o jumatate de ora de mers pe jos pe zi, trei ore de sport la scoala pe saptamana, practicarea si a altor sporturi i-ar face pe copiii din Romania mult mai sanatosi.

Cu toate acestea, statisticile arata ca "Romania este printre tarile cu cei mai putini copii cu diabet zaharat", a anuntat Mota. In ciudat cifrelor, medicii sunt ingrijorati ca avem 2.500 de copii cu diabet zaharat la noi in tara, care practic sufera de o boala care, pana nu demult, era doar a bunicilor lor.

"Nu stim inca de ce, este posibil ca in Romania sa fi fost o alimentatie sanatoasa foarte mult timp, dar nu trebuie sa ne linistim cu acest lucru pentru ca se intampla in toata lumea si in Romania, datorita aparitiei obezitatii si la copii, incepe sa apara la copii diabetul de tip doi, deci non-insulino-dependent, care pana de curand era al bunicilor si al parintilor.

Deci apare si creste la copii diabetul zaharat de tip doi", a subliniat Mota.

Aceasta s-a declarat ingrijorata de "cresterea anuala cu 3% a cazurilor noi" de diabet zaharat la copii. Spre exemplu, in judetul Dolj, anual apar cel putin 6 cazuri noi de diabet zaharat la copii.

"Nu este o alerta la copii, dar trebuie sa devina o alerta ca sa nu devina cu diabet cand vor deveni mari", a comentat presedintele Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice.

Aceasta spune ca una dintre urgente ar fi asigurarea de pompe de insulina. In prezent, exista doar 300 in Romania la un necesar de 10.000, din care un sfert sunt beneficiari copii.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#riscuri bauturi acidulate copii, #diabet zaharat copii , #diabet