Uleiul de peste, miracol in inflamatia cronica si diabet

Luni, 20 Septembrie 2010, ora 18:06
9485 citiri
Uleiul de peste, miracol in inflamatia cronica si diabet

Cercetatorii de la Scoala de Medicina San Diego au identificat mecanismul molecular prin care acizii grasi omega-3 amelioreaza inflamatia cronica si rezistenta la insulina, trasand un capat de drum pentru inventia unui medicament simplu si eficient indicat milioanelor de oameni care sufera de aceste afectiuni.

Dr. Jerrold Olefsky si echipa sa au sintetizat un receptor macrofag esential gasit in tesutul adipos, potrivit Science Daily

S-a demonstrat ca acizii grasi omega-3 (din uleiul de peste) activeaza acest receptor macrofag, inducand un efect anti-inflamator puternic si ameliorand rezistenta la insulina.

Macrofagele sunt globule albe destinate distrugerii particulelor nocive din organism si care se gasesc din abundenta in tesutul adipos. Macrofagele secreta citokina care cauzeaza inflamatia cronica, efect secundar in procesul eliminarii impuritatilor din organism.

Astfel, celulele se degradeaza din cauza supraexpunerii la aceasta substanta, facand posibila inflamatia cronica si rezistenta la insulina.

Dr. Olefsky si colegii sai au analizat receptorii celulari care raspund acizilor grasi si au descoperit proteina-G (GPR120), receptor intalnit doar la macrofagele din tesuturile adipoase imbatranite.

Cand acest receptor este oprit, macrofagele determina inflamatia cronica, insa, expunerea la acizii grasi omega-3 (DHA - acid docosahexaenoic si EPA - acidul eicosapentanoic) faciliteaza activarea receptorului GPR120 si induce efectul antiinflamator.

"Are un efect miraculos", declara profesorul Olefsky. "Acizii grasi omega-3 activeaza acest receptor si inhiba inflamatia cronica. Receptorul este stimulat de un produs natural - acizii omega3 - astfel ca procesul inflamator poate fi corectat. Cercetarea noastra ofera o noua oportunitate de tratament a inflamatiei cronice asociate obezitatii, diabetului, cancerului si bolilor cardiovasculare prin administrarea de suplimente alimentare".

Totusi un semn de intrebare se ridica odata cu avansarea cercetarilor: care sunt proportiile optime de consum, deoarece s-a observat ca supradozarea cu ulei de peste poate genera sangerari sau chiar atacuri cerebrale la unii pacienti.

Odata cu identificarea receptorului GPR120, cercetatorii pot sintetiza un medicament alternativ al uleiului de peste, care sa imite actiunea acizilor DHA si EPA si sa genereze aceleasi efecte antiinflamatorii.

Suplimentele alimentare cu ulei de peste mai au si alte recomandari: scaderea riscului de aparitie a bolilor cardiovasculare consecutive aterosclerozei, dislipidemii, hipertensiune arteriala, lupus eritematos diseminat, scleroza multipla, Boala Crohn, colita ulceroasa, astmul bronsic, bronsita cronica, emfizemul pulmonar si nu in ultimul rand boli dermatologice (psoriazis, eczeme, alergii).

Este de la sine inteles ca, inainte de utilizare, trebuie consultat un medic sau un farmacist.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#medicament ulei peste, #beneficii ulei peste, #ulei peste diabet , #diabet