Ai slabit. Ce faci mai departe ca sa te mentii si sa nu pui la loc kilograme?

Marti, 21 August 2018, ora 08:07
17806 citiri
Ai slabit. Ce faci mai departe ca sa te mentii si sa nu pui la loc kilograme?
Foto: Arhiva Pixabay

Statisticile arata ca cei care au slabit vor pune la loc 50% din greutatea data jos in primul an. Iar restul kilogramelor vor veni in urmatorii trei ani. Statistici sumbre, menite sa descurajeze inca dinainte de a-ti pune in cap sa tii o dieta. Dar lucrurile nu sunt asa negre cum par. Un astfel de final poate fi ocolit.

Nu e suficient sa stii si sa te ghidezi dupa dictoane de genul "mananca sanatos, mai putin, fii activ"! Se dovedesc destul de greu de pus in practica.

Ca suntem constienti sau nu, luam foarte multe decizii legate de mancare zi de zi. Si cel mai rau e ca sunt automate, nici macar nu reflectam asupra lor, sunt luate din obisnuinta. Fara sa fim constienti de asta, mancam fara sa ne gandim la alegerile pe care le facem sau cat consumam, arata Science Alert.

De obicei, obisnuinta e cea care castiga in fata celor mai bune intentii. Un nou studiu arata insa ca exista cai de a ramane pe drumul cel bun.

De obicei, se intampla asa: vii acasa si iei o gustare, poate un snack. Deja se formeaza o legatura intre context (venitul acasa) si raspunsul la acesta (un snack).

De fiecare data cand mananci un snack, cand ajungi acasa, acest obicei devine si mai puternic. Vei ajunge la un moment dat cand, indata ce vei intra pe usa, vei manca un snack, automat. Asa s-a format obiceiul.

Un studiu a incercat sa gaseasca o solutie la aceasta problema spinoasa. In cadrul acestuia, subiectii, 75 la numar, au fost impartiti in trei grupe: una care isi propunea renuntarea la vechile obiceiuri, una care dorea sa-si formeze noi obiceiuri si o alta care nu-si propusese niciun fel de schimbari.

Prima grupa primea un mesaj cu o noua sarcina de facut zinic, care presupunea renuntarea la un vechi obicei, de genul "mergi azi pe o noua ruta la serviciu", sau "asculta un nou gen de muzica" sau "scrie un eseu".

A doua grupa primea mesaje menite sa formeze noi obisnuinte legate de un comportament sanatos vizavi de mancare. Concret, subiectii erau incurajati sa puna in practica 10 sfaturi legate de alimentatia zilnica.

Niciun moment nu s-a pus problema de dieta sau sport, doar de sfaturi, care puteau sa nu sa fie urmate. Practic, era vorba de schimbari marunte in ceea ce priveste obiceiurile.

Dupa 12 saptamani, cei din primele doua grupuri pierdusera, in medie, 3,1 kilograme. Dupa 12 luni fara interventii sau vreun contact, mai dadusera jos inca 2,1 kilograme, in medie. Practic, s-au format noi obiceiuri, care, pe termen lung, au dat rezultate. Mai mult, s-a observat ca subiectii din primele doua grupuri au inceput sa consume mult mai multe legume si fructe.

Vezi si Nu renunta complet la carbohidrati, daca vrei sa traiesti mult!

A.P.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#cum sa nu te ingrasi la, #alimentatie dupa slabit, #alimentatie dupa dieta, #cum sa nu te ingrasi , #dieta