Ajutor, adolescentul meu vrea sa fie vegetarian!

Luni, 07 Decembrie 2009, ora 18:02
5350 citiri
Ajutor, adolescentul meu vrea sa fie vegetarian!

Trasatura comuna a adolescentilor este dorinta de a fi rebeli. Unii isi fac piercing, altii isi vopsesc unghiile in negru, altii fug de acasa sau exploreaza, un pic cam prea mult, pe plan sexual.

Asa ca vezi partea plina a paharului. Daca intr-o zi adolescentul tau se decide sa zica pas fripturii, nu-ti face griji. In definitiv, o dieta vegetariana bine planuita poate fi extrem de sanatoasa, mai ales daca tu, ca parinte, te asiguri de asta. Ai grija doar ca adolescentului tau sa nu-i lipseasca urmatorii nutrienti.

Proteine

Cand vorbesc despre proteine, cei mai multi se gandesc la carne, conform Health.com. Numai ca proteinele se gasesc sub nenumarate forme.

Ce fac proteinele? Ajuta sistemul imunitar sa functioneze producand anticorpi, mentin parul, unghiile si pielea sanatoase si ajuta la productia de enzime.

Care e necesarul zilnic? Baieti si fete, cu varste intre 9 - 13 ani: 34 de grame; adolescenti sex masculin, 14 - 18 ani: 52 de grame; femei, de la 14 ani: 46 de grame.

Surse de proteina: boabe de soia, tofu si lapte.

Vitamina B12

Din moment ce Vitamina B12 se gaseste in special in produsele de origine animala, vegetarienii sunt predispusi deficientelor la acest capitol. Totusi, nu sunt un caz pierdut.

Ce face Vitamina B12? Ajuta la formarea eritrocitelor, a celulelor nervoase si previne anemia.

Care e necesarul zilnic? Adolescenti de ambele sexe, 9 - 13 ani: 1,8 micrograme; ambele sexe, peste 14 ani: 2,4 micrograme.

Surse de Vitamina B12: iaurt, oua, branza si cereale fortifiate.

Fier

Pentru a obtine maximum de fier din alimentele care il contin, acestea trebuie consumate cu alimente bogate in Vitamina C, pentru a ajuta la absorbtia fierului.

Ce face fierul? Ajuta organismul sa produca energie, tine sistemul imunitar sanatos si suplimenteaza cu oxigen tesuturile.

Care e necesarul zilnic? Ambele sexe, 9 - 13 ani: 8 miligrame; sex masculin, 14 - 18 ani: 11 miligrame; sex feminin, 14 - 18 ani: 15 miligrame.

Surse de fier: Linte, spanac si naut

Zinc

Vegetarienii au nevoie de o cantitate de zinc mai mare decat cei cu o alimentatie care contine si carne, cu 50% mai mare. Insa anumite tehnici de preparare a mancarii, cum ar fi inmuierea boabelor si semintelor inainte de a le gati, fac ca zincul sa ajunga in cantitate mai mare in organism.

Ce face zincul? Regleaza nivelul zaharului in sange, joaca rol in diviziunea celulara si ajuta la formarea proteinelor.

Care e necesarul zilnic? Ambele sexe, 9 - 13 ani: 8 miligrame; adolescenti sex masculin, 14 - 18 ani: 11 miligrame; adolescente 14 - 18 ani: 9 miligrame.

Surse de zinc: caju, iaurt, migdale, mazare.

Calciu

Si calciul este greu de obtinut in cazul vegetarienilor. De aceea, se recomanda suplimentele sau legumele cu frunze verzi, din abundenta.

Ce face calciul? Mentine oasele si dintii sanatosi si previne osteoporoza.

Care e necesarul zilnic? Adolescenti, 9 - 18 ani: 1.300 de miligrame

Surse de calciu: iaurt, lapte, branza, spanac, legume verzi.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#vegetarian, #dieta vegetariana adolescenti, #carente regim vegetarian , #dieta