Ce sa eviti daca suferi de guta

Luni, 11 Iulie 2011, ora 18:16
133213 citiri
Ce sa eviti daca suferi de guta
Foto: everydayhealth

Daca ai guta - o forma de artrita caracterizata prin episoade dureroase ce apar dupa inflamarea articulatiilor - este esential sa faci tot posibilul pentru a evita alimentele bogate in purine.

Acestea sunt chimicale care se gasesc in mod natural in anumite alimente si care, atunci cand sunt digerate, duc la producerea acidului uric. Acesta poate ajunge apoi sa fie in exces in sange, ceea ce determina umflarea articulatiilor si sensibilizarea lor, dupa care apar si durerile cronice.

Supravegherea atenta a alimentatiei poate insa sa amelioreze simptomele gutei si ar trebui sa faca parte din tratament. Iata ce alimente sa eviti, dupa cum arata Everyday Health.

1. Berea

Din pacate pentru barbatii care au guta, berea se afla pe lista produselor nerecomandate. Pana de curand, doctorii credeau ca aceasta are efecte negative la persoanele cu guta deoarece contine alcool, dar studii recente au relevat faptul ca berea este mai nociva decat alte tipuri de alcool.

Cauza ar putea fi drojdia (din bere) sau alt ingredient care sa determine reactii nedorite. O alternativa ar fi sa consumi vin in loc de bere, dar moderat.

2. Carnea de vita, porc, miel

Aceste tipuri de carne sunt bogate in purine, ca si organele (spre exemplu rinichi, creier). Specialistii recomanda ca persoanele care sufera de guta sa le evite si sa consume carne alba de pui in loc. De asemenea, branza tofu poate fi considerata tot o alternativa buna pentru persoanele in cauza.

3. Unii pesti

Unii pesti si unele fructe de mare au un continut mai mare de purine decat alte alimente din aceste categorii. Cele mai rele pentru suferinzii de guta sunt: ansoa, cod, eglefin, macrou, hering, midii, icre, sardine, scoici, pastrav.

Somonul pare a fi o exceptie si o alegere mai buna pentru cei care au aceasta afectiune. Iar multi oameni cu guta au descoperit ca pot consuma cantitati limitate din crabi, homari, stridii si creveti, deoarece contin cantitati moderate de purine.

4. Unele legume

Desi, in general, toate legumele sunt bune si sanatoase, pentru cei care au guta unele ar trebui evitate deoarece contin cantitati mari din aceste purine. E vorba, printre altele, de sparanghel, spanac, conopida, mazare si cuperci. Oricum insa, legumele cu un continut ridicat de purine nu agraveaza guta la fel de mult ca produsele animale care contin multe astfel de chimicale.

5. Unele fructe

Fructoza este substanta din unele fructe si legume care ofera acea dulceata naturala. Iar cercetatorii au descoperit o legatura intre alimente bogate in fructoza si simptomele gutei, inclusiv intre acestea si durerile cronice provocate de guta.

Aceste fructe, printre care se numara merele, piersicile, perele, prunele, strugurii, curmalele, trebuie consumate cu moderatie daca suferi de aceasta boala. Limiteaza portiile la o ceasca sau doua pe zi.

6. Bauturile care contin sirop de porumb cu continut ridicat de fructoza

Daca suferi de guta este foarte important sa eviti bauturile indulcite cu sirop de porumb cu continut ridicat de fructoza, indiferent daca sunt carbogazoase sau necarbogazoase. Cel mai indicat este sa bei apa in loc sau sucuri naturale de fructe (se poate consuma si cafea, dar cu moderatie).

7. Lactate cu continut integral de grasime

Aceste lactate, cum ar fi laptele integral si inghetata, sunt adesea nerecomandate pentru persoanele care au guta. Exista insa mai multe studii care arata ca marirea cantitatii de lactate pe care o consumi, inclusiv branza, iaurt si inghetata, poate reduce riscul dezvoltarii gutei. Dar trebuie sa ai grija sa alegi tot produse care sunt sarace in grasimi sau chiar degresate complet.

Evitarea alimentelor enumerate mai sus reprezinta insa doar o parte din schimbarile pe care trebuie sa le faci pentru a ameliora simptomele acestei afectiuni. Spre exemplu, mai este necesara reducerea greutatii corporale, dar trebuie sa ai grija sa slabesti incet, deoarece daca procesul este prea alert cantitatea de acid uric din organism poate sa creasca.

Iar ca regula generala, cea mai buna dieta este cea bazata pe alimente sarace in grasimi si zahar si bogate in fibre. Poti discuta si cu un doctor care iti poate da o dieta personalizata, care sa tina cont de faptul ca ai guta.

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#Guta, #alimente evitat guta, #sfaturi guta, #ameliorare guta, #regim alimentar guta , #dieta
Comentarii