Cele mai sanatoase diete din lume

Luni, 27 Iunie 2011, ora 12:02
6485 citiri
Cele mai sanatoase diete din lume

Americanii se ingrasa mancand lucruri normale, in timp ce francezii se infrupta din prajituri, iar asiaticii consuma o multime de carbohidrati, ramanand slabi si traind multi ani.

Nu pare sa fie corect, cei din urma fiind in mod clar avantajati. Exista unele secrete pe care aceste popoare le stiu prin cultura lor, astfel incat dieta sa se mentina echilibrata.

Spre exemplu, pe langa alimentele mai putin sanatoase, ei mai consuma si multe fructe si legume, mentinand o limita in portia pusa in farfurie. Iata cateva sfaturi, culese de MSN din mai multe parti ale lumii:

China

In restaurantele chinezesti vei gasi adevarate bombe calorice, dar, analizand mai atent modul de a manca al chinezilor, vei observa ca acestia au in fata, in general, portii mici de proteine si grasimi si numeroase vegetale din familia cruciferelor, precum varza sau brocoli.

Carbohidratii complecsi din orez nu au multe grasimi, fiind in schimb bogati in fibre. Astfel, orezul ofera aceeasi valoare nutritiva precum carnea, dar cu mai putine calorii. Alege orezul brun in locul celui alb pentru a beneficia de toate elementele nutritive.

Japonia

Cei din Tara Soarelui Rasare se bazeaza pe o dieta slaba in grasimi si bogata in peste. Cantitatea de peste consumat pe cap de locuitor este de trei ori mai mare decat cea din America, acesta abundand in omega 3.

Poate de aceea japonezii sunt mai longevivi decat alte popoare, speranta de viata fiind de 82 ani. Omega 3 imbunatateste functiile cerebrale, ajuta la pierderea kilogramelor si fereste de bolile cardiovasculare. Un studiu recent arata faptul ca poti evita bolile de inima prin consumul unei singure portii de peste pe saptamana.

Thailanda

Bine cunoscuta pentru aromele sale de foc, bucataria sud-asiatica iti pune papilele gustative pe jar. In plus, abundenta de condimente te ajuta sa slabesti. Studiile arata ca un compus gasit in ardeii iuti, numit capsaicina, poate creste temperatura corpului si accelera metabolismul.

Curcumina, si ea gasita in condimente, suprima cresterea tesutului gras, dar mareste viteza de ardere a acestuia, dupa cum spun specialistii de la Universitatea Tufts. Cand iesi in oras comanda legume condimentate, peste sau carne slaba, curry si chilli, stand departe de preparatele prajite.

Gambia

Mica tara africana se mandreste cu cea mai joasa rata a cancerului din lume. Secretul poate consta in dieta care abunda in vegetale, localnicii consumand tocana din multiple verdeturi amestecate.

Nucile, care se regasesc din abundenta in dieta din Gambia, sunt si ele foarte sanatoase, datorita echilibrului dintre grasimi si proteine. Grasimile sanatoase, vitaminele, fierul, fibrele si vitamina E se gasesc si ele in legume, insa nucile au beta-sitosterol, o substanta ce inhiba cancerul.

Coasta mediteraneana

Bucataria mediteraneana este bogata in grasimi mononesaturate, pe langa fructe, vegetale si cereale. Uleiul de masline sta la baza oricarui fel de mancare, acesta fiind foarte sanatos.

Prin inlocuirea produselor ce contin grasimi rele (carne, unt) cu produse ce contin grasimi sanatoase (uleiul de masline, migdalele, avocado) pot fi evitate bolile de inima, cancerul si cresterea excesiva in greutate. Nu exagera insa cu uleiul, caci are 120 calorii la o lingura.

Franta

Parizienii mananca lucruri destul de grase, de la cornuri dulci la branzeturi, vin si melci in sos de unt. Secretul lor consta in controlul portiei. Cei din centrul si nordul Frantei consuma 3 mese pe zi, pranzul fiind cel mai bogat in calorii, pentru a le da energie pe toata durata zilei.

Scandinavia

Dieta nordica este usor de imitat, bazandu-se pe peste, produse lactate degresate, fructe si legume. Un loc important il ocupa si cerealele integrale, obtinute din fulgi sau paine neagra. De aici rezulta o multime de fibre, ceea ce reduce riscul aparitiei bolilor cardiovasculare si a cancerului.

Un studiu realizat la Universitatea din Tennessee a aratat ca prin consumul a 3 portii de produse lactate pe zi, cei care tineau dieta au slabit cu 70% mai mult, eliminand cu 64% mai mult tesut gras decat cei care ignorau acest aspect.

Brazilia

Daca tii cura de slabire, de multe ori se intampla sa privezi corpul de unele substante necesare pentru o buna functionare. Cand cercetatorii au investigat modul de viata al brazilienilor, au observat ca acestia se impart in doua categorii: cei care mananca traditional, orezul si fasolea fiind hrana predominanta, si cei care imprumutasera modelul vestic, caracterizat prin exces de zahar, produse lactate nedegresate si multe prajeli.

S-a vazut clar o diferenta atunci cand le-a fost analizat sangele si starea de sanatate. In plus, cei din prima categorie beneficiaza de o silueta perfecta, in comparatie cu cei din a doua.

Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat joi, 28 martie, că şefa Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, Gabriela Sivache, va fi înlocuită din funcţie, pentru că...
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
#diete tari, #dieta alimentara sanatoasa, #dieta slabit, #dieta calorii, #dieta viata sanatoasa, #alimentatie diferite popoare , #dieta