Cum rezisti mai usor poftelor culinare

Duminica, 22 August 2010, ora 08:02
6322 citiri
Cum rezisti mai usor poftelor culinare
Everydayhealth

Atunci cand te hotarasti sa mananci mai ponderat ti se poate intampla sa nu ai succes din cauza poftelor culinare, oricata vointa ai avea. Simti ca pur si simplu nu poti rezista unor alimente cum ar fi ciocolata, prajiturile sau produsele bogate in grasimi. In acest fel, cedand in fata tentatiei de a manca acel ceva care iti place in mod deosebit, abandonezi planul pe care ti l-ai facut legat de kilogramele in plus.

Poftele alimentare pot avea cauze atat fiziologice cat si psihologice, potrivit specialistilor citati de everydayhealth.com, insa acestea pot fi invinse in timp. Iata cum:

1. Mananca putin si des

Una din cauzele fiziologice, foamea, poate fi combatuta mancand o data la 4-5 ore, cate putin. Daca lasi organismul fara hrana mai mult de cinci ore, nivelul glicemiei din sange scade, ceea ce face ca poftele culinare sa apara si apoi sa se intensifice.

Cum sa fentezi dieta fara sa te ingrasi

2. Consuma proteine

Pentru a te apara de poftele culinare, un alt mod care te ajuta este acela de a consuma la fiecare masa proteine slabe, care sa aiba putine calorii, adica alimente precum pestele, ouale, branza cu un continut scazut de grasime, pui sau curcan fara piele. Totodata, proteinele te ajuta sa ai senzatia de satietate pentru mai mult timp.

3. Bea multa apa

Deshidratarea poate provoca aparitia unor pofte de nestavilit pentru produse sarate. Solutia este sa ai grija in permanenta sa bei aproximativ doi litri de apa pe zi. Incearca sa ai la indemana o sticla cu apa pe tot parcursul zilei.

4. Gaseste-ti o ocupatie care sa te atraga

In situatia in care poftele apar din motive psihologice, cum ar fi diferite stari emotionale precum plictiseala, anxietatea, frustrarea, tristetea, este esential sa iti gasesti o preocupare care sa iti abata gandurile de la mancare; un lucru pe care sa il faci cu pasiune, de la a viziona un film pana la a merge la cumparaturi cu un prieten sau a citi o carte ori o revista.

5. Rasfata-te

Tot atunci cand tentatia de a manca ceva este de natura emotionala, aceasta poate fi evitata alegand o activitate care te relaxeaza si te rasfata. Fa o baie cu spuma sau o plimbare lunga, poate chiar cu cineva drag.

6. Spala-te pe dinti cat mai des

Decat sa dai fuga la frigider sau la magazin pentru a-ti cumpara o prajitura cu ciocolata si caramel, mai bine te duci la baie ca sa te speli pe dinti. Odata ce vei simti aerul proaspat si mentolat al pastei de dinti te vei indura mai greu sa il strici cu un aliment. Nu o sa ai satisfactia unei placeri culinare implinite insa, in timp, vei avea satisfactia de a rezista tentatiei.

7. Fa miscare

Diete aiuristice de-a lungul timpului

De asemenea, decat sa mananci o inghetata din cateva inghitituri, mai bine iesi pe afara si alearga cateva minute bune. Aerul proaspat si miscarea in special vor inlatura pofta de a consuma ceva. Daca vremea este neprielnica, gaseste ceva de facut in interior. Urca scarile de cateva ori daca stai la bloc sau fa cateva exercitii fizice in camera, daca stai la casa.

8. Renunta la produsele rafinate

Mai multe cercetari sugereaza ca unii oameni pot deveni dependenti de unele alimente rafinate, cum ar fi painea alba, pastele din faina alba, zaharul alb. Cu cat mananci mai mult, cu atat ai vrea mai mult. Renunta la acestea si vei vedea ca straduinta ta de a face fata poftelor va fi mai usoara. In plus, inlocuieste aceste produse rafinate cu unele care au mai multe fibre, cum sunt cele din cereale integrale. Mananca mai multe nuci, legume, fructe.

9. Evita siropul de porumb

Exista studii care au scos la iveala faptul ca, la animale, chiar si cantitati mici din acest indulcitor pot declansa dorinta de a consuma mai mult. Si, desi studiile nu au fost extinse si la oameni pana in prezent, specialistii recomanda sa citesti etichetele produselor pe care le cumperi si sa eviti cat mai mult posibil alimentele care au in compozitie siropul de porumb.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#pofte culinare, #rezista poftelor culinare, #sfaturi pacalit pofte culinare , #dieta