De vorba cu nutritionistul, despre cea mai sanatoasa dieta din lume - Ce presupune regimul DASH Interviu

Joi, 14 Ianuarie 2016, ora 07:30
23568 citiri
De vorba cu nutritionistul, despre cea mai sanatoasa dieta din lume - Ce presupune regimul DASH Interviu
Foto: Facebook/Cabinet de psiho-nutritie Nela Pricop

Pentru al saselea an consecutiv, dieta DASH a fost desemnata recent cea mai sanatoasa si mai usor de tinut.

DASH, o prescurtare de la "abordari ce tin de dieta pentru a stopa hipertensiunea (in engleza - Dietary Approaches to Stop Hypertension) ", este creatia National Heart, Lung and Blood Institute (NHLBI) din SUA, fiind gandita cu scopul de a scadea presiunea arteriala.

A fost desemnata cea mai sanatoasa dieta

In realitate nici nu e un regim de slabire, scaderea in greutate fiind de fapt un efect secundar, alaturi de scaderea nivelului colesterolului si tinerea sub control sau prevenirea diabetului. Dieta este descrisa de catre creatorii sai ca fiind "un plan de alimentatie flexibil si echilibrat, prietenos cu inima si care poate fi tinut intreaga viata".

Dar in ce consta acest regim? Este unul potrivit doar pentru americani sau am avea ce sa invatam de la ei la acest capitol? Sa fie aceasta dieta chiar mai buna decat cea mediteraneana pe care multi o numesc si dieta longevitatii? La toate aceste intrebari ne-a raspuns intr-un interviu acordat Ziare.com nutritionistul Nela Pricop.

Dieta DASH a fost desemnata recent, in SUA, ca fiind cea mai sanatoasa, pentru al saselea an consecutiv. Sunteti de acord cu aceasta decizie? Cu ce se deosebeste de alte diete si care sunt principiile ei?

Pot afirma ca sunt de acord cu o alimentatie corecta, ce are la baza o gama larga de alimente, cu moderatia si cu un stil activ de viata, in schimb, nu sunt de acord cu dietele cu prea mari si multe restrictii.

Dieta DASH nu este una dintre cele mai grele diete de urmat. Ea este structurata pe doua faze: prima dureaza doua saptamani, si atunci se pierd cele mai multe kilograme, si faza a doua, de mentinere, pe care o poti tine pana ajungi la greutatea ideala - nu exista o perioada de timp bine determinata pentru aceasta etapa.

Spre deosebire de alte diete, DASH se bazeaza pe alimente cu un continut ridicat de proteine si grasimi bune, printre care se numara si omega 3, si omega 6.

Alimentele permise in aceasta dieta sunt proteinele cu nivel scazut de grasime saturata: carnea, pestele, nucile, legumele cu boabe, verdeturi. Nu se consuma carne rosie, legume amidonoase, carhohidrati.

Unul dintre avantajele acestei diete este ca ajuta la reducerea colesterolului, a presiunii sanguine si reduce riscul aparitiei bolilor cardiace si a diabetului. Aceasta dieta poate avea si efecte secundare, cum ar fi constipatia sau halena.

Mult timp s-a spus ca dieta mediteraneana este cea mai sanatoasa. Prin ce se deosebesc cele doua?

Aceste doua diete se aseamana foarte mult. Dieta mediteraneana se bazeaza pe un regim alimentar sarac in grasimi rele, bogat in nutrienti si grasimi bune. Se accepta consumul de legume, fructe, cereale integrale, verdeturi, seminte, uleiuri, peste ocazional si foarte rar carne rosie; e obigatoriu ca alimentele sa fie nerafinate si mai deloc procesate.

Chiar si asa, diete precum Dukan sau Atkins continua sa atraga nenumarati adepti. Le recomandati pe cele doua?

Daca dieta DASH si dieta meditareana sunt recunoscute pentru efectele pozitive, nu putem spune acelasi lucru despre Dukan si Atkins. Nu as putea sa le recomand; e un chin total, ne punem sanatatea in pericol pentru niste rezultate de scurta durata.

Dukan are si principii bune? Ce nu este bun la aceasta?

Dieta Dukan nu are nicio baza stiintifica si, dupa cum bine stiti, se limiteaza la o categorie redusa de alimente permise. In timp poate duce atat la frustrari, stari de proasta dispozitie, constipatie, cat si la aparitia anumitor boli ala colonului, stomacului si nu numai.

Pe anumite persoane poate functiona foarte bine la capitolul slabit, mai exact un "slabit gresit", pe termen scurt si efecte negative asupra corpului si psihicului.

Dar despre Atkins ce ne puteti spune?

Este o dieta cu deficit sever de carbohidrati, este o dieta dezechilibrata din punct de vedere nutritional. Urmand o astfel de dieta se pierde incorect in greutate, deoarece obiectivul este atins prin pierderea de apa si muschi, iar mentinerea poate fi destul de dificila.

Printre efectele secundare enumeram constipatia, respiratia urat mirositoare, iritabilitatea.

Daca incercam sa slabim, printr-o dieta sau doar printr-o alimentatie sanatoasa si sport, cate kilograme e sanatos sa dam jos lunar?

E bine sa dam jos maximum doua kilograme pe saptamana, dar daca vorbim despre persoane cu mari probleme de greutate, cum e si cazul celor care se lupta cu obezitatea, lucrurile stau diferit; in cazul lor se accepta si pierderea unui numar mai mare de kilograme pe saptamana.

Ce se poate intampla daca slabim prea repede?

Atunci cand slabim rapid, exista riscul sa punem foarte repede inapoi numarul de kilograme pierdute sau chiar mai multe. De cele mai multe ori, cand slabim rapid, dam jos kilograme intr-un mod gresit, pierzand in mare parte din procentul de apa si de masa musculara din organism.

Care e primul lucru care ar trebui sa ne dea de gandit atunci cand ne interesam legat de o dieta? Care ar trebui sa fie primul semnal de alarma?

Semnalul de alarma ar trebui sa fie reprezentat de gama de alimente permise - cu cat lista alimentelor permise e mai scurta, cu atat de mult ne va priva de foarte multi nutrienti si ne va pune sanatatea in pericol.

Multe persoane care incearca sa slabeasca se plang de dureri de cap. Au vreo legatura acestea cu dieta? Sunt normale? Prezinta vreun pericol?

O dieta restrictiva poate avea efecte secundare diverse, chiar si dureri de cap. Acestea apar in special cand nu bem suficienta apa, cand nu ne hranim corespunzator, cand avem o stare psihica proasta sau traversam o perioada stresanta.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#dieta Dash principii, #cea mai sanatoasa dieta, #dieta Dukan, #dieta Atkins, #dieta mediteraneana principii , #dieta