Diete care te ajuta sa slabesti usor dupa nastere

Joi, 12 Decembrie 2019, ora 14:52
8764 citiri
Diete care te ajuta sa slabesti usor dupa nastere

Ai trecut cu brio peste nastere si primele luni de alaptare, bebelusul creste sanatos, insa ai totusi o nemultumire atunci cand te privesti in oglinda. Nu reusesti sa scapi de toate kilogramele acumulate in timpul sarcinii, iar cantarul afiseaza in continuare o greutate pe care nu ti-o doresti. Nu este momentul sa tii o dieta drastica, mai ales daca alaptezi, ci trebuie sa pui in practica un plan alimentar echilibrat si sanatos.

Iata ce reguli si diete poti adopta, dar nu inainte de a cere si avizul medicului tau curant sau al unui nutritionist.

Slabire dupa nastere - reguli de baza

Dupa perioada de maternitate, nastere si in timpul alaptarii, corpul tau are nevoie de hrana sanatoasa si consistenta. De aceea, o regula importanta este sa nu urmezi diete stricte. Acestea iti pot face rau tie si bebelusului tau.

Pentru ca laptele matern sa contina toti nutrientii de care are nevoie copilul, hrana ta trebuie sa fie echilibrata din punct de vedere nutritiv. Oricum, alaptarea te ajuta sa consumi pana la 400-500 de calorii pe zi. Asa ca, alapteaza cat de mult poti!

Si chiar daca nu alaptezi, infometarea nu este deloc potrivita pentru starea ta ca proaspata mamica, fiindca trebuie sa fii apta pentru a raspunde permanent nevoilor bebelusului.

Oricat ai fi de nerabdatoare sa-ti recapeti silueta dinainte de sarcina, nu este recomandat sa incepi o dieta mai devreme de 6 luni de la nastere. Dar asta nu inseamna ca iti poti permite sa mananci orice si oricat.

Sfatul care poate fi urmat de oricine, nu doar de proaspetele mamici este de a manca hrana bogata in fibre, fructe si legume, proteine si grasimi sanatoase. Stai departe de alimentele neprietenoase cu silueta si nici cu sanatatea: zahar, produse de patiserie, dulciuri ambalate, prajeli.

Iata doua exemple de diete care te vor ajuta sa dai jos kilogramele in plus dupa sarcina.

Dieta mediteraneana

Este considerata un model pentru un stil alimentar sanatos. Dieta mediteraneana include alimente naturale si gatite in mod sanatos sau cat mai putin procesate termic: legume, fructe, ierburi, mirodenii, ulei de masline.

Ca surse de proteine si grasimi primeaza pestele, fructele de mare, branza de capra, iaurt, oua, carnea slaba, leguminoasele (mazare, fasole, linte, naut) si oleaginoasele (nuci, migdale, caju). Cerealele integrale sunt recomandate zilnic sub forma de paine din faina integrala, paste, cuscus, orez.

Iata un exemplu de meniu pentru o zi in dieta mediteraneana:

- Mic dejun: fulgi de ovaz cu iaurt integral, suc de portocale

- Pranz: supa de legume, somon la cuptor cu spanac si branza feta

- Gustare: migdale, nuci

- Cina: salata de legume cu humus, lipie

- Gustare: un fruct

Pentru a obtine reducerea kilogramelor suplimentare trebuie avuta mentinuta moderatia, iar dimensiunile portiilor sa fie adaptate nivelului de activitate fizica.

Se recomanda cel putin 30 de minute de activitate fizica pe zi. Pentru tine ca proaspata mamica, plimbarea bebelusului este o forma buna de miscare, cu conditia sa mergi pe jos in ritm sustinut.

Dieta Rina

Dieta Rina face parte dintre dietele disociate, dar este o varianta echilibrata, pentru ca prevede consumul tuturor tipurilor de nutrienti, in mod esalonat pe parcursul a 4 zile. Acest regim stimuleaza activarea metabolismului si ajuta la evitarea efectului yo-yo.

Cunoscuta si ca dieta de 90 de zile, aceasta cura de slabire iti permite consumul unei singure grupe de alimente pe zi: proteine, carbohidrati, amidon, vitamine. Cele 4 zile se succed pana la finalizarea perioadei de 3 luni.

Insa in fiecare dimineata trebuie sa mananci numai fructe, la alegere. Sunt permise cafeaua si ceaiul neindulcite. Este important sa nu omiti masa de fruct de dimineata. In rest, in fiecare zi trebuie sa consumi alimente doar din grupa alimentara permisa.

De exemplu, in ziua de proteine vei manca doar carne, peste sau oua, un singur tip la o masa, in asociere doar cu salata verde, spanac, varza. Cina va fi redusa cantitativ, respectiv cu o jumatate din cantitatea de alimente consumata la pranz.

Exemple de alimente permise in cele 4 zile care se succed:

- Proteine: carne de pui, curcan, vita, porc (mai rar), peste, lactate, oua

- Amidonoase: fasole uscata, mazare, linte, naut, soia, orez, cartofi

- Carbohidrati: paine integrala, paste, cuscus, hrisca

- Vitamine: numai legume si fructe

Pierderea in greutate poate fi de pana la 10-20 de kilograme in 90 de zile. Dupa terminarea dietei poate fi urmata faza de mentinere Rina sau poti manca normal, pastrand totusi obiceiul de a consuma doar fructe la micul dejun pentru inca 90 de zile.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#diete dupa nastere, #dieta alaptare , #dieta