Invinge poftele alimentare!

Vineri, 18 Iunie 2010, ora 07:08
3677 citiri
Invinge poftele alimentare!

Pentru foarte multi oameni, in special femei, poftele pentru anumite alimente actioneaza asupra lor cu o forta ce pare foarte greu de invins. Din ce in ce mai multe studii arata ca acestea nu sunt determinate de foame de cele mai multe ori, ci de acea placere pe care o simte creierul prin dopamina si serotonina - substante eliberate atunci cand gustul si mirosul ne sunt incantate de mancaruri delicioase, care dau o stare de bine.

Cand iti este foame, stomacul produce hormonul numit grelina, iar cand este plin, celulele elibereaza leptina, care iti spune sa te opresti din mancat. Poftele sunt insa diferite, cei mai multi experti fiind de parere ca acestea apar din cauza hormonului stresului - cortizolul.

Alimente care-ti cresc fertilitatea

Mai exact, acesta blocheaza eliberarea leptinei, astfel ca stomacul nu mai transmite creierului semnalul ca nu mai are nevoie de hrana, determinandu-te sa mananci mult mai mult. Iar impotriva acestor pofte este foarte greu sa lupti, chiar daca ai o vointa puternica.

Pentru a te ajuta sa ai mai mult succes, dailymail.co.uk iti ofera cateva sfaturi.

1. Cauta inlocuitori pentru placerea de a manca atunci cand esti trist

Uneori, poftele au mai mult o cauza psihologica decat una chimica. Spre exemplu, daca ai obiceiul sa dai fuga la ceva dulce atunci and esti trist sau plictisit, aceasta nevoie s-ar putea sa fie determinata de o obisnuinta din copilarie, daca atunci cand te loveai sau te suparai cei care te ingrijeau obisnuiau sa te impace oferindu-ti o prajitura.

Pentru a reusi sa invingi aceasta nevoie, poti incerca sa te refugiezi in alte placeri, cum ar fi cumparaturile (daca iti mai permite criza). Cumparaturile (indiferent daca este vorba de lucruri importante sau doar marunte) transmit aceeasi stare de bine creierului, ca si o briosa. Numai ca iti trebuie aproape o luna ca sa te dezobisnuiesti.

2. Fereste-te de diete drastice

Atunci cand ne trezim dimineata, corpul elibereaza transmitatorul neuropeptida Y care declanseaza apetitul, in special pentru carbohidrati. Cercetarile in domeniu au aratat insa ca, atunci cand organismul nostru este privat de carbohidrati, in timpul unei diete drastice, acest apetit se amplifica.

5 alimente bogate in Omega 3

3. Evita alcoolul sau tine cont de anumite trucuri daca il bei

Alcoolul poate zadarnici incercarea de a rezista poftelor alimentare, iar mahmureala provoaca astfel de pofte. Prea mult alcool scade glicemia si creste nivelul de cortizol, ca si deshidratarea. In plus, micsoreaza cantitatile de dopamina si serotonina eliberate.

Pentru a evita ca toate acestea sa se intample, atunci cand nu te poti abtine de la alcool, incearca urmatoarele trucuri: mananca bine inainte de o sindrofie, pentru ca alcoolul sa fie metabolizat incet; ia un mic dejun bogat in proteine (ouale sunt cele mai bune) pentru a reface serotonina; alterneaza un pahar de alcool cu unul de apa si bea mai multa apa inainte de culcare pentru a preveni deshidratarea.

4. Alte sfaturi

Evita dulciurile, bauturile acidulate si carbohidratii rafinati. Opteaza pentru alimente care elibereaza incet energia, cum ar fi cerealele integrale. Daca pofta pentru ciocolata, spre exemplu, este totusi foarte greu de stapanit, mananca doar cateva bucatele si alege una cu continut mai mare de cacao.

Mananca putin si des pentru a tine sub control glicemia.

Fa tot ce poti ca sa reduci stresul.

Atunci cand simti in mod repetat si intens anumite pofte, trebuie sa stii ca s-ar putea sa fie vorba si de un deficit de nutrienti. Daca observi asta, incearca sa mananci ceea ce iti cere organismul, insa cauta sa alegi produse cat mai sanatoase.

Alimente care te ajuta sa lupti contra stresului

Spre exemplu, daca simti nevoia sa mananci ceva sarat, cum ar fi chipsuri, s-ar putea ca acesta sa fie un semn ca glandele suprarenale au obosit, mai ales daca duci o viata stresata, ceea ce inseamna ca organismul cere anumite minerale ce se gasesc in sare.

Decat sa mananci chipsuri pentru a da organismului ce are nevoie, alege floricele de porumb sau nuci.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#pofte alimentare, #trucuri dieta, #alimentatie dieta , #dieta