Secretele regimului Raw food sau crudivor

Sambata, 22 Noiembrie 2014, ora 12:56
5579 citiri
Secretele regimului Raw food sau crudivor
Foto: Medisite

Daca va tenteaza sa urmati regimul Raw food, care inseamna mancare negatita/cruda, puteti afla ca el aduce multe beneficii pentru sanatate si totodata va ajuta sa slabiti.

Foarte popular in Statele Unite, mai exact in California, acest regim sanatos a aparut in 1950, la Boston, in perioada cand Ann Wigmore s-a vindecat de cancer urmand principiile "hranei vii", adica a produselor in stare cruda.

Atunci, Ann Wigmore s-a hotarat sa deschida "Hippocrates Health Institute", recomandand tuturor vindecarea printr-un mod de viata sanatos, arata Medisite.

"Punctul forte al regimului Raw food este consumul de fibre", explica Solveig Darrigo, nutritionist. Trebuie sa ajungem la 25-30 de grame de fibre pe zi, deoarece "fibrele ne feresc de diabet, regleaza stocarea colesterolului rau si pot preveni bolile cardiovasculare sau chiar cancerele colorectale".

Principiile mancarii "fara foc"

Constau in a consuma alimente in stare bruta (cruda), neprocesate termic sau chimic, deoarece asa contribuie la un nivel ridicat de energie.

Trebuie sa stiti ca in cadrul regimului crudivor, in meniu puteti include fie produse vegetale, adica legume si fructe, dar sa nu lipseasca ouale si lactatele, fie o combinatie de produse vegetale cu cele de origine animala, fie de origine animala, consumate toate crude.

Puteti gati totusi alimentele, fara a depasi 40 de grade Celsius, pentru a pastra concentratia de vitamine, minerale si enzime.

Raw food ajuta la slabit?

Regimul bazat pe fructe, legume, cereale si mai ales seminte germinate, cu vitaminele care nu vor fi distruse prin gatit, putin caloric (aproximativ 2.000 kcal pe zi) va ajuta sa slabiti intr-un timp foarte scurt.

Raw food mai inseamna si consum de alimente bogate in fibre si proteine ce favorizeaza senzatia de satietate data de timpul lung de mestecare a produselor crude. In plus, nu exista restrictii in ceea ce priveste cantitatea, ca atare se poate manca ori de cate ori iti este foame. De asemenea, este ocazia de a regasi gustul natural al alimentelor, fara sosuri, uleiuri sau unt.

De altfel, un studiu german s-a ocupat de impactul pe care il are dieta crudivora asupra adultilor, constatand pe baza rezultatelor obtinute o pierdere ponderala in medie de 9,9 kilograme la barbati si 12 la femei. Totusi, in cazul celor din urma, 30% dintre ele au suferit de amenoree partiala sau totala.

Puteti manca, moderat, carne de vita, de pasare, peste, oua sau produse lactate. In schimb, carnea de porc, cartofii, orezul, pastele sau painea sunt excluse, deoarece necesita prea mult timp de gatit si astfel se pierd toate enzimele din alimente.

Inconvenientele regimului

Un astfel de regim ar putea duce la intoxicatii alimentare daca produsele nu sunt bine conservate. Se stie ca prin gatit o mare parte din bacterii sunt distruse. Fructele si legumele trebuie sa fie bine spalate, altfel pot cauza tulburari digestive (arsuri, reflux gastroesofagian).

Persoanele carnivore si consumatoare de grasimi au nevoie de timp sa se adapteze la dieta crudivora. La inceputul regimului, pot simti dureri de cap sau senzatia de greata. Raw food nu este recomandat femeilor insarcinate si mamelor care alapteaza.

Urmand regimul crudivor, ne putem confrunta cu carente vitaminice, atunci cand carnea si pestele sunt complet excluse din meniu, precizeaza Solveig Darrigo. Organismul este lipsit de vitamina B12 (prezenta in carnea rosie), de vitamina D, de calciu, de fier sau chiar de proteine.

Cum sa evitam problemele? Calciul il gasim foarte usor in cimbru, scortisoara, seminte de susan sau chimen. Uleiul de peste contine vitamina D si, intr-o cantitate mai mica, ea se afla in cereale sau ciuperci. Painea integrala contine cantitati semnificative de fier si zinc. Exemplele pot continua.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#regim alimentar mancare cruda, #dieta hrana cruda, #regim raw food , #dieta