Tot ce trebuie sa stii despre dieta MIND: La ce ajuta si in ce consta Interviu

Joi, 05 Noiembrie 2015, ora 07:49
8762 citiri
Tot ce trebuie sa stii despre dieta MIND: La ce ajuta si in ce consta Interviu
Foto: Nutrishape

Zeci de diete ne sunt recomandate de specialisti si multe dintre ele sunt promovate ca fiind "salvatoare" de vieti.

Elena Nemtuc, nutritionist si NLP Practitioner NutriShape, a vorbit intr-un interviu acordat Ziare.com despre noua dieta MIND, despre care cercetatorii sustin ca reduce riscul de imbolnavire de Alzheimer.

In ce consta aceasta dieta si cine o poate urma ne-a explicat nutritionistul, care a vorbit si despre efectul yo-yo ce poate sa apara.

In ce consta aceasta dieta?

Dieta MIND este rezultatul muncii de cercetare efectuata de specialistii Universitatii Rush, cercetare intreprinsa de profesor doctor Martha Clare Morris si echipa sa privind o boala neurodegenerativa, respectiv afectiunea Alzeimer. Rezultatele finale au subliniat faptul ca urmarea stricta a acestui stil alimentar determina o reducere a riscului de imbolnavire de Alzeimer cu 53%, iar o urmare moderata cu 35%.

Dieta are la baza ani de cercetari efectuate de departamentul specializat al universitatii privind efectele alimentatiei si reprezinta de fapt o combinatie intre dieta mediteraneana si dieta DASH (acronim pentru Dietary Approaches to Stop Hypertension, cu alte cuvinte abordarea stilului alimentar pentru stoparea/reducerea hipertensiunii). Cele doua tipuri de dieta erau considerate benefice, mai ales pentru reducerea problemelor cardio-vasculare, insa in timp s-a constatat ca au efecte benefice si asupra reducerii riscului de imbolnavire cu Alzeimer.

MIND este de fapt Mediterranean-DASH intervention for Neurodegenerative Delay/Interventia Mediteraneana-DASH pentru intarzierea riscului neurodegenerativ.

Toate cele trei tipuri au la baza o serie de principii alimentare, care au impact atat asupra scaderii in greutate, cat si asupra reducerii tensiunii cardio-vasculare, reducerii riscului de aparitie a diabetului si sustinerii unei bune functionari a creierului.

MIND insa reprezinta un stil alimentar ce se poate dovedi mai usor de urmat. Atat dieta mediteraneana, cat si cea DASH presupun reguli stricte de urmat. Fie prin consumarea zilnica a anumitor alimente (dieta mediteraneana impune consumul zilnic de peste, fructe si legume), fie urmarea clara a unor etape (atac si mentinere), in care trebuie consumate anumite categorii de produse, ambele stiluri alimentare impun o anumita strictete pentru a avea rezultatele dorite.

MIND are la baza consumarea acelor alimente care sunt considerate benefice functionarii creierului, preluand principii din ambele diete descrise anterior. Mai exact: legume cu frunze verzi in mod special, dar si alte forme de legume, oleaginoase, fructe rosii, dar in special fructe de padure, cereale integrale, leguminoase (fasole, naut, linte si mazare), pui, vin si ulei de masline. De asemenea, presupune limitarea alimentelor considerate nocive, si anume: carne rosie, unt, margarina, branzeturi, produse de patiserie si dulciuri rafinate, prajeli si produse fast-food.

Este important sa fie consumate cel putin trei portii de cereale integrale in fiecare zi, cel putin o salata sau alte legume si un pahar de vin (125 ml).

Dieta care intinereste creierul cu cinci ani

Trebuie tinuta o anumita perioada sau este mai mult un stil de viata?

Este mai degraba un stil de viata, deoarece inglobeaza o serie de principii echilibrate. Se consuma zilnic cereale integrale, legume si fructe si se indica reducerea consumului produselor considerate nocive.

Ce este important de specificat in acest caz este ca nu exista produse interzise complet, ci este recomandata consumarea lor cu moderatie (o data pe saptamana de exemplu poate fi consumata carne rosie). Asadar, principiile sale pot fi asumate si urmate fara mare dificultate intreaga viata imediat ce preferintele alimentare sunt readaptate.

Este recomandata unei anumite categorii de persoane? Sau mai bine spus, este interzisa cuiva? Poate fi urmata si de catre copii?

Oricine poate urma acest stil alimentar. Cu ajutorul nutritionistilor, dieta poate fi adaptata preferintelor si transpusa in stil alimentar curent, in cazul in care o persoana intampina dificultati in a o adopta. Bineinteles, paharul de vin va fi exclus daca va fi tinuta de persoane ce urmeaza un tratament medicamentos, de gravide si copii.

Tinand cont de efectele benefice asupra reducerii riscului de imbolnavire de Alzeimer, aceasta dieta poate fi recomandata in mod special persoanelor care au istoric familial de afectiuni neurodegenerative. Dar avand in vedere ca MIND sustine sanatatea creierului, este indicata oricui.

Pe langa mentinerea sanatatii creierului, ce alte beneficii mai are? Ajuta si la slabit?

Stilul alimentar MIND este bazat pe echilibru si aportul de nutrienti necesari functionarii optime a organismului. Cu siguranta, moderatia in privinta consumarii produselor nocive si combinatiile alimentare care stau la baza principiilor alimentare impuse de MIND vor ajuta si la reglarea metabolismului, sprijind slabitul.

Exista ceva ce este absolut interzis in timpul acestei diete?

Este recomandata limitarea produselor din categoriile considerate nocive. Bineinteles, produsele de patiserie si cele de fast-food, de exemplu, au numeroase efecte negative asupra organismului. Dar dupa cum am specificat anterior, moderatia este elementul cheie, iar consumarea acestor produse este o alegere.

Specialistii in nutritie au considerat insa ca acele persoane care au ales sa urmeze cu strictete aceste specificatii au avut rezultate mai bune.

Se vorbeste uneori despre unele capcane ale dietelor. Se poate vorbi despre asa ceva in acest caz?

Efectul Yo-Yo este cea mai mare capcana a oricarei diete. Nu este un principiu care are nevoie de o explicatie stiintifica. Este evident ca, atunci cand vei urma un regim alimentar o anumita perioada si apoi revii la stilul alimentar anterior, riscul acumularii de kilograme (poate chiar peste limita de la care s-a plecat) este unul destul de mare. Bineinteles, prin stil anterior cu impact negativ intelegem unul bazat pe principii complet dezechilibrate si nesanatoase. Asadar, nici MIND nu reprezinta o exceptie.

Dar tinand cont de faptul ca MIND poate fi mai degraba un stil de viata si nu o dieta, faptul ca permite integrarea in mod echilibrat a tuturor grupelor alimentare, acest efect poate fi limitat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Dieta MIND, #dieta MIND Alzheimer, #slabit dieta MIND , #dieta