Albirea dintilor acasa si problemele stomatologice ale fumatorilor - Pana la ce varsta poate fi indreptata dantura? Interviu

Luni, 02 Noiembrie 2015, ora 08:24
6900 citiri
Albirea dintilor acasa si problemele stomatologice ale fumatorilor - Pana la ce varsta poate fi indreptata dantura? Interviu
Foto: LLL Dental

Nu mai esti chiar un copil, insa te gandesti ca nu ar strica sa-ti indrepti dintii? Nu stii insa daca exista o varsta maxima pentru a putea purta un aparat dentar?

Pe de alta parte, ti-ar placea sa porti o bijuterie dentara, insa nu stii daca va putea fi indepartata ulterior fara riscuri?

Esti fumator, dar cu toate acestea vrei sa ai dantura impecabila? Afla ca, in cazul tau, sunt necesare mai multe vizite la medicul stomatolog. In plus, ar trebui sa stii ca fumatul reduce probabilitatea reusitelor atunci cand vine vorba de interventii parodontale, chirurgicale sau protetice, explica intr-un interviu Ziare.com dr. Manuela Lupascu, de la LLL Dental.

In continuare exista romani ingroziti de stomatolog. Se poate vorbi despre o fobie? Cum procedati in astfel de situatii?

Fobia de stomatolog este o adevarata "boala". Ca oricare alta fobie, trebuie tratata ca atare. Este motivul pentru care jumatate din timpul alocat pentru o consultatie este dedicat "tratamentului psihologic", pregatirii si intelegerii temerilor pacientilor, explicatiilor, informarii corecte si complete, astfel inca sa eliminam o parte din temeri.

Fobia se dezvolta nu neaparat din proprie experienta, ci si din ceea ce auzi de la cei de la langa tine. Vrem sa ne asiguram ca toti pacientii inteleg necesitatea unor vizite regulate la stomatolog, care sa ii ajute sa evite problemele grave nu doar legate de dantura, dar si alte boli grave cauzate de ingrijirea precara a danturii.

Noi folosim anestezia la toate manoperele care pot provoca durere si pregatim pacientul pentru tot ce urmeaza sa i se intample. De multe ori, inventam si un buton ON/OFF pentru a oferi controlul. Incurajam pacientii sa ne opreasca la orice urma de disconfort, chiar daca e vorba de o durere vaga sau chiar de un "gadilici" pe nas.

Acolo unde frica este mai mare sau manoperele mai complicate - operatii complexe -, putem apela la diferite tipuri de sedare. Astfel, si pentru cel mai fricos pacient din lume, manoperele stomatologice nu mai traumatizeaza, ci doar vindeca.

Pentru cei mai fricosi pacienti folosim inhalosedarea, o tehnica care ii ajuta pe multi sa isi depaseasca frica de interventiile stomatologice. Acest tip de anestezie are ca scop relaxarea pacientului inainte si in timpul procedurilor stomatologice, folosindu-se un amestec de oxigen cu protoxid de azot (asa numitul gaz ilariant) administrat pe cale respiratorie.

Sfatul dentistului pentru un zambet sanatos: Solutia, daca ti-e frica de cabinetul stomatologic

Pacientul ramane constient, receptiv, cooperant si se relaxeaza profund. Este important sa se stie ca inhalosedarea este o metoda sigura, eficienta si bine primita de pacienti. Este total netoxica si se elimina din organism in 2-3 minute la nivel pulmonar. Aceste caracteristici o recomanda atat copiilor, cat si adultilor, ajutandu-i sa-si infranga teama de medicul stomatolog si de tratamentele dentare.

Multi spun ca dantura proasta e "mostenita genetic". Poate fi adevarat?

Factorul genetic joaca si el un rol in aparitia problemelor de natura stomatologica, insa nu acesta este cel mai important aspect; stilul de viata, alimentatia, vizitele periodice la stomatolog ii pot ajuta pe unii pacienti cu o "mostenire genetica" nu foarte buna sa abia dinti sanatosi si un zambet stralucitor.

O femeie care se pregateste sa devina mama ar trebui sa treaca pe la dentist? Ce-ar trebui sa rezolve in mod special?

Avand in vedere ca in timpul sarcinii unele manopere stomatologice sunt interzise (ex. anesteziile, radiografiile), este indicat ca inainte de a ramane insarcinate, doamnele sa faca un control stomatologic si sa isi verifice starea dintilor, pentru a preintampina eventualele problemele dentare ce pot aparea in timpul sarcinii.

Periajul dentar profesional al dintilor si gingiilor, facut chiar la inceputul sarcinii si apoi inainte de nastere, este, de asemenea, foarte indicat.

Ce probleme apar cel mai adesea in timpul sarcinii?

Cea mai des intalnita problema dentara in timpul sarcinii este legata de sangerarea gingiilor. Multe femei descopera in timpul sarcinii ca gingiile lor sangereaza atunci cand se periaza sau cand folosesc ata dentara. Particulele alimentare prinse intre dinti si gingii atrag bacterii care pot duce la aceasta inflamatie.

O alta problema stomatologica este cea a aparitiei cariilor dentare in timpul sarcinii sau in perioada post-natala. In timpul sarcinii, bacteriile normale si echilibrul acido-bazic din cavitatea bucala se pot schimba si pot predispune la aparitia cariilor.

Care este varsta minima la care unui copil i se poate pune un aparat dentar? Exista si una maxima?

Este important de stiut ca varsta nu este un obstacol pentru un aparat dentar, dintii sanatosi pot fi indreptati la orice varsta. Tratamentul ortodontic este o investitie inteleapta in favoarea sanatatii dintilor, a sanatatii fizice si emotionale.

Sunt diverse tipuri de aparate dentare pentru a veni in intampinarea nevoilor particulare ale fiecarui pacient in parte.

Bijuteriile dentare prezinta vreun risc? Pot fi indepartate ulterior fara riscuri? Romanii recurg la astfel de "artificii"?

Romanii apeleaza destul de des la aceste accesorii. Montate de specialisti (medici stomatologi) bijuteriile dentare nu prezinta niciun risc, se pot indeparta oricand, la cerere. Tot ce trebuie sa faceti este sa apelati la sfatul unul medic stomatolog, care sa va ajute sa alegeti acele bijuterii fabricare din metale care nu vor cauza iritatii sau reactii alergice.

Cat de des pot fi albiti dintii?

Dintii pot fi albiti o data la sase luni.

Recomandati sisteme (aparate) de albit dintii acasa?

Sunt recomandate pentru mentinerea unei albiri profesionale obtinute in cabinetul stomatologic sau in cazul in care se doreste o albire usoara.

Mai exista oameni care nu au fost niciodata la stomatolog? Ati avut astfel de cazuri?

Din pacate, pacientii romani (dar nu numai) neglijeaza sanatatea dentara. 8 din 10 romani au probleme cu dintii si mai mult de jumatate dintre ei nu au mai trecut pe la stomatolog de mai bine de un an. Pentru pacientii sanatosi sunt recomandate doua controale anuale, cu scopul depistarii precoce a problemelor.

Un studiu arata ca, dintre toate tarile est europene, Romania are cele mai mari probleme legate de educatia sanatatii dentare. Romanii merg cel mai rar la dentist, 58% dintre ei ajungand intr-un cabinet stomatologic mai putin de o data pe an, iar 30% dintre acestia doar atunci cand au o problema care le provoaca durere.

Cu parere de rau, spunem ca exista si astfel de exceptii: oameni care nu au fost niciodata la stomatolog pana la o varsta inaintata.

Generatiile tinere au dintii mai sanatosi sau nu decat cele trecute?

Observam in ultimii ani o schimbare a perceptiei cu privire la medicul stomatolog la generatia tanara. De la copii si adolescentii care se jenau sa se observe ca sunt purtatori de aparate ortodontice, am ajuns la o generatie care se mandreste cu ele.

Sfatul dentistului pentru un zambet sanatos: Aparatul dentar la adolescenti si tineri - moda sau necesitate?

Avem solicitari de aparate ortodontice pe care trebuie sa le facem sa fie cat mai vizibile, in diverse culori si cu accesorii. Un aspect pozitiv este acela ca persoanele tinere, cu varste intre 18 si 34 de ani, au tendinta de a merge mai des la dentist, ceea ce este imbucurator. Asta inseamna ca la batranete vor avea o dantura mai sanatoasa decat alte generatii.

Daca ar fi sa numiti cei mai mari trei dusmani ai dintilor, care ar fi aceia?

Igiena defectuoasa, alimentatia bogata in dulciuri si traumatismele de orice fel (chimice, mecanice, fizice).

Se stie ca fumatul afecteaza enorm dantura. Ce i-ati spune unui fumator ca sa inteleaga ca e cazul sa renunte la viciu, o data pentru totdeauna?

In afara de modificarile parametrilor fiziologici ai cavitatii bucale, fumatul aduce si un mare prejudiciu esteticii dentare, substantele rezultate in urma arderii tutunului fiind deosebit de aderente si avand capacitatea de a colora chiar si suprafetele dentare sanatoase.

Respiratia este, de asemenea, afectata de o halena persistenta, specifica fumatorului. Din pacate, fumul de tigara este nociv atat fumatorului, cat si nefumatorilor care se expun pasiv la el. Fumatorii trebuie sa stie ca, pentru ei, igiena orala trebuie sa fie mult mai riguroasa decat pentru nefumatori si, de asemenea, vizitele de rutina si pentru curatare profesionala trebuie sa se intample la fiecare trei luni, adica mai des decat pentru un nefumator.

In ceea ce priveste manoperele stomatologice, fumatul reduce probabilitatea reusitelor atunci cand vine vorba de interventii parodontale, chirurgicale sau protetice. Pentru a spori sansele de succes ale interventiilor parodontale, precum si pentru a creste longevitatea sau stabilitatea implanturilor endo-osoase, este de asemenea recomandat sa se renunte la fumat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
#fumator probleme dentare, #fumator boli stomatolog, #indreptare dinti varsta, #aparat dentar varsta, #frica dentist solutii , #dinti