Cand apar dintii de lapte - Iata cum sa alegi periuta si pasta pentru copii

Duminica, 13 Noiembrie 2016, ora 09:25
8290 citiri
Cand apar dintii de lapte - Iata cum sa alegi periuta si pasta pentru copii
Foto: Clinica Stomatologica Trident

Imediat ce se incheie perioada de colici la bebelusi, tinerii parintii au de-a face cu inca o etapa grea: aparitia dintilor de lapte.

Cand apar dintii de lapte

Eruptia dintilor temporari incepe in jurul varstei de sase luni si se incheie in jurul varstei de doi ani si jumatate. Acestia sunt in numar de 20, cate 10 pe arcada. Fiecarui dinte ii este caracteristica o anumita varsta de eruptie care variaza intre anumite limite, la fiecare sase luni erupe cate un grup dentar (format din 4 dinti - doi cate doi, cate unul pe fiecare parte).

La cei mai multi copii, singurele semne care preced eruptia dintilor de lapte sunt cresterea fluxului salivar si dorinta copilului de a introduce in gura degetele sau diferite obiecte pe care le are la indemana. Perioada de eruptie dentara poate fi insotita de stari de agitatie, neliniste, perturbarea somnului, lipsa poftei de mancare, febra.

Calmarea iritatiei gingivale si eventualelor dureri se face prin masaj local gingival, aplicatii topice de preparate medicamentoase cu rol antiinflamator, antiseptic, analgezic sau aplicatii de anestezice neiritante.

Masajul gingival se poate realiza cu un tifon steril inmuiat in apa rece. Durerea poate fi calmata prin folosirea unor obiecte curate sau a unor jucarii speciale pe care copilul le poate introduce in gura si le poate musca. Se recomanda inele de cauciuc, deoarece sunt usor de curatat, nu traumatizeaza gingia si nu pot fi inghitite.

Cand incepe periajul

Periajul incepe imediat dupa ce primul dinte de lapte a aparut in cavitatea bucala. Poate fi realizat la inceput cu o bucata de tifon steril inmuiata in ser fiziologic sau cu periute speciale de silicon pentru bebelusi, fara pasta de dinti.

Igienizarea dintilor bebelusului trebuie efectuata de 2-3 ori pe zi, timp de 2-3 minute cu miscari blande dinspre marginea gingiei spre marginea dintelui, dar este esential dupa masa de seara.

Pasta de dinti poate fi introdusa dupa 18-24 luni, dupa ce copilul invata sa scuipe.

Periajul dentar trebuie realizat de parinti pana la varsta de 2 ani, dupa aceasta varsta copilul invata incetul cu incetul sa se spele singur pe dinti, dar de fiecare data trebuie perfectat de un adult pana la varsta de 4 ani. Dupa 4 ani copilul se spala singur pe dinti, dar va trebui verificat mereu pana la varsta de 8-10 ani.

Cum alegem periuta si pasta

Exista seturi de 3 periute pentru fiecare etapa de crestere a dintilor:

- etapa 1 (6-7 luni) ;

- etapa 2 (7-12 luni) cu dintii moi de plastic flexibil care nu ranesc gingiile copiilor si asigura trecerea treptata la folosirea unei periute normale;

- etapa 3 (12-36 luni) - periuta normala.

Manerul periutei trebuie sa fie durabil, impermeabil, sa aiba aspect placut, forma lui trebuie sa permita mentinerea adaptata la mana adultului, sa nu se roteasca sau sa nu alunece pe durata folosirii, sa nu prezinte colturi ascutite si sa aiba o greutate scazuta.

Capul periutei trebuie sa fie suficient de mic pentru a usura patrunderea corecta in toate zonele arcadei dentare, dar destul de lung pentru a acoperi mai multi dinti odata. Perii periutei trebuie sa fie moi, supli si sintetici.

Periuta de dinti este strict personala, trebuie clatita foarte bine dupa fiecare utilizare si se schimba la fiecare 2-3 luni.

Exista pe piata diverse brand-uri de paste de dinti special create pentru copii mici, cu diverse arome care nu contin fluor sau au cantitati foarte mici 45 mg fluor la 100g de pasta, care pot fi inghitite in conditii de siguranta, evitand astfel riscul de fluoroza.

Copiii de peste 6 ani pot folosi paste de dinti care contin fluor intre 100-150mg la 100g de pasta. Pastele de dinti care contin Sodium Lauryl Sulfate, in general sunt de evitat, deoarece pot produce afte.

Pasta de dinti se aplica pe periuta intr-o cantitate de marimea unui "bob de mazare", suficienta pentru a se realiza o igiena corecta si pentru a evita supradozajul de fluor, in caz de este ingerata.

Cat sunt de importanti in dezvoltarea corecta a celor definitivi

Mentinerea dintilor de lapte pe arcada este indispensabila copilului pana la aparitia celor permanenti care sa-i inlocuiasca si sa le preia functiile.

-dintii temporari ajuta la masticatie, (altfel pot aparea probleme de nutritie), fizionomie, fonatie - la pronuntarea corecta a cuvintelor;

-contribuie la dezvoltarea aparatului dento-maxilar si a dentitiei permanente;

-pastreaza locul necesar eruptiei si alinieirii corecte a dintilor definitivi.

Procesul de resorbtie fiziologica a radacinii dintelui temporar se declanseaza odata cu procesul de eruptie a dintilor definitivi, dirijandu-le astfel directia de eruptie.

Din pulpa dintilor de lapte se pot recolta celule stem, care pot fi pastrate in banci speciale de recoltare pentru o perioada de 20 de ani. Celule stem pot fi folosite in cazul unor afectiuni grave aparute in cursul vietii.

Cand incep sa cada

Mobilitatea lor incepe cu cateva luni inainte sa cada, la acest moment mugurii dintilor definitivi sunt situati imediat sub nivelul dintilor temporari care au radacina resorbita.

Primii care incep sa cada sunt incisivii centrali inferiori, proces ce are loc in jurul varstei de 6-7 ani, acesta continua pana la varsta de 12-13 ani, cand se va exfolia caninul superior.

La varsta de 6 ani va erupe in spatele dintilor de lapte primul molar definitiv, acesta nu va inlocui nici un dinte de lapte. Dintii temporari vor fi inlocuiti de incisivi, canini si premolari.

Cand intervenim la medic atunci cand intarzie sa cada

De obicei, dintii de lapte cad fara interventia medicului stomatolog, dar sunt situatii cand acesta trebuie sa intervina:

-cele mai frecvente sunt atunci cand incisivii centrali inferiori permanenti erup in spatele dintilor de lapte, procesul de resorbtie radiculara a dintilor temporari nu s-a produs complet, exfolierea nu mai are loc. Atunci va fi necesara extractia realizata de catre medic.

-spatiu insuficient pentru eruptia dintilor definitivi - oasele maxilare sunt mai mici, iar dintii permanenti au dimensiuni mai mari si vor erupe in malpozitie (inghesuiti), medicul stomatolog va analiza situatia clinic si radiologic si va decide daca sunt necesare extractii seriate sau chiar inceperea unui tratament ortodontic.

-persistenta pe arcada a dintilor de lapte mai mult decat perioada normala va necesita interventia medicului, acesta realizand investigatii suplimentare pentru un diagnostic corect (anchiloze, prezenta sau absenta dintilor permanenti etc).

Igiena supravegheata, controlul consumului de alimente indulcite, mai ales seara inainte de culcare si sedintele periodice de profilaxie pentru acomodare la medicul stomatolog va ajuta copilul la o dezvoltare armonioasa.

Dr. Aura Caizer

www.clinicatrident.ro

Daca aveti vreo intrebare pentru specialistii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#Dintii de lapte, #cum alegi periuta copii, #cum alegi pasta copii , #dinti