Cand apare si cum sa te feresti de parodontoza - cele mai frecvente opt cauze

Duminica, 02 Iulie 2017, ora 12:15
16707 citiri
Cand apare si cum sa te feresti de parodontoza - cele mai frecvente opt cauze
Foto: Dr. Mihaela Dan

Parodontopatia marginala cronica, cunoscuta drept parodontoza, este frecvent intalnita dupa 40 ani si este numita, paradoxal, si "boala dintilor sanatosi", deoarece dintii pot fi uneori aparent sanatosi (fara carii, obturatii sau lucrari dentare), insa incep incet-incet sa se miste si sa cada.

Doctorul Mihaela Dan, specialist ortodont, explica cititorilor Ziare.com ca, in ciuda credintei generale ca parodontoza se mosteneste, doar 8% dintre cazuri au cauza genetica, existand insa alti factori cauzatori ai acestei afectiuni:

Citeste si Obiceiurile zilnice care iti deterioreaza dantura fara sa stii

1. Igiena dentara necorespunzatoare

O proportie covarsitoare de 80% dintre cazurile de parodontoza au drept cauza placa bacteriana si tartrul. Bacteriile ce descompun resturile alimentare in acizi, precum si toxinele lor ataca parodontiul si produc o inflamatie cronica la nivelul gingiei si osului.

Pentru a preintampina aceasta problema, periajul dentar este obligatoriu de 2 ori pe zi (cel mai important fiind cel de seara), la fel ca si folosirea atei dentare pentru indepartarea resturilor alimentare si a placii bacteriene dintre dinti. Dusul bucal, apa de gura, detartrajul si igienizarea profesionala ajuta la prevenirea parodontozei.

2. Fumatul

Studiile au aratat ca fumatorii sunt mult mai predispusi la depunerea de tartru, la aparitia pungilor parodontale adanci si la pierderi semnificative de os. Fumatul reduce nivelul de oxigen la nivelul parodontiului, ceea ce impiedica apararea locala si regenerarea tesuturilor.

3. Predispozitia genetica

Desi multi tineri se tem ca ar putea mosteni parodontoza, deoarece parintii lor sufera de aceasta boala, ei pot fi linistiti: o igiena corecta si metodele noi de prevenire si tratament vor reduce extrem de mult acest risc.

4. Sarcina si menopauza

Modificarile hormonale produc gingivita reversibila, care poate fi tinuta sub control prin periajul riguros, folosirea atei dentare si igienizarea profesionala periodica.

5. Stresul cronic si alimentatia dezechilibrata

Ambele scad imunitatea organismului. Boala parodontala este o afectiune bacteriana, iar scaderea mecanismelor de aparare ale organismului in fata atacului bacterian, precum si scaderea capacitatii de regenerare din cauza carentelor multiple favorizeaza evolutia bolii.

6. Anumite boli

Persoanele care sufera de anumite afectiuni prezinta un risc mai mare de a dezvolta boli parodontale. Spre exemplu, diabetul zaharat este cel mai frecvent asociat cu parodontoza: acesta afecteaza capacitatea organismului de a utiliza insulina, ceea ce face ca infectiile bacteriene la nivelul gingiilor sa fie mai greu de controlat si vindecat.

Alte afectiuni, precum bolile respiratorii, bolile de inima, artrita si osteoporoza sunt o consecinta a parodontozei, fiind produse de bacteriile din pungile patodontale (bacterii si toxine care ajung in sange).

7. Bruxismul

Inclestarea sau scrasnirea dintilor poate deteriora in mod semnificativ tesutul de sustinere din jurul dintilor. Bruxismul este, in principal, asociat cu stresul si mai putin cu ocluzia (muscatura) anormala si inghesuirile dentare. Atunci cand o persoana sufera de parodontopatie, bruxismul poate grabi evolutia bolii.

8. Unele medicamente

Medicamentele pentru afectiunile cardiace, contraceptivele orale, antidepresivele si steroizii afecteaza starea generala a intregului organism si a gingiilor, vascularizatia locala si metabolismul general, ceea ce le face mai sensibile la boli parodontale.

Prevenirea bolilor dentare, inclusiv a paradontozei, incepe acasa, cu o buna igiena orala si o dieta echilibrata. Prevenirea include, de asemenea, realizarea de controale stomatologice periodice, detartraj, igienizare profesionala.

Vezi si ce e bine sa facem zilnic ca sa avem o dantura sanatoasa

Dr. Mihaela Dan, specialist ortodontie si ortopedie dento-faciala, absolventa a Universitatii de Medicina si Farmacie "Carol Davila" din Bucuresti, Facultatea de Stomatologie.

www.ortoimplant.ro

Daca aveti vreo intrebare pentru medicii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Facebook: https://www.facebook.com/Dr.MihaelaDan/

https://www.facebook.com/OrtoImplant.Expert/

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#8 cauze ale parodontozei, #cauze ale parotondontozei, #cauze parodontoza , #dinti