Care sunt cauzele si cum poate fi tratat bruxismul

Duminica, 08 Octombrie 2017, ora 07:22
9450 citiri
Care sunt cauzele si cum poate fi tratat bruxismul
Foto: Pixabay

Bruxismul, cunoscut si sub numele de scrasnit necontrolat din dinti, este o afectiune care apare mai frecvent decat ne-am putea imagina.

Multe persoane scrasnesc sau inclesteaza dintii din cand in cand, mai ales cand se concentreaza asupra unei anumite sarcini, dar acest obicei nu este daunator.

Scrasnitul din dinti devine daunator cand se transforma intr-un obicei regulat ce se produce inconstient in timpul noptii. In asemenea situatii, bruxismul poate provoca complicatii importante atat la nivelul dintilor, cat si in alte structuri ale cavitatii orale sau ale capului.

Care sunt cauzele aparitiei bruxismului?

Majoritatea specialistilor considera ca aparitia acestei afectiuni se datoreaza unor factori externi cavitatii orale:

Stresul si anxietatea

Se stie ca stresul are intotdeauna un efect negativ asupra sanatatii. De exemplu, persoanele cu un serviciu greu si epuizant prezinta un risc mai mare sa dezvolte episoade repetate de bruxism nocturn, deoarece acest stres le afecteaza involuntar subconstientul in timpul somnului.

Tulburari de somn

Cercetari recente sustin ca cea mai importanta cauza a aparitiei bruxismului o reprezinta o tulburare a somnului numita apnee de somn obstructiva, care cauzeaza intreruperea respiratiei in timpul somnului. Adeptii acestei teorii sustin ca scrasnitul involuntar din dinti este un reflex de aparare care se produce pentru a putea redeschide caile aeriene si a permite aerului sa intre in plamani.

Anumite obiceiuri de viata nesanatoase (cum ar fi fumatul sau consumul excesiv de alcool sau cafea) favorizeaza aparitia bruxismului; mai rar acesta poate sa apara ca efect secundar al unor medicamente antidepresive sau antipsihotice.

Cum sa controlezi aceasta afectiune

Daca stiti ca suferiti de bruxism nocturn, puteti face o serie de lucruri pentru a controla afectiunea. Bineinteles, este foarte important sa anuntati si medicul dvs stomatolog.

In primul rand, incercati sa reduceti stresul si sa va relaxati inainte de a merge la culcare. Un somn linistit si odihnitor este esential in controlul bruxismului nocturn. In acest sens, puteti face o baie calda inainte de culcare sau sa ascultati muzica relaxanta. Evitati consumul excesiv de bauturi alcoolice seara si nu consumati bauturi bogate in cofeina precum cafea, cola sau ceaiuri.

Pentru a ajuta muschii masticatori sa se relaxeze puteti tine un prosop cald pe obraz in dreptul urechii inainte de somn.

Daca aveti in continuare probleme cu somnul, apelati la un medic specialist in medicina somnului (somnolog).

In acelasi timp, nu roadeti creioane sau pixuri si reduceti consumul de guma de mestecat in timpul zilei. Asemenea obiceiuri vor incorda si mai mult muschii masticatori.

Citeste si Obiceiurile zilnice care iti deterioreaza dantura fara sa stii

Tratamentul bruxismului la cabinetul stomatologic

Practic, tratamentul bruxismului se imparte in 2 mari categorii:

1. Gutierele de protectie

Gutierele nocturne sunt dispozitive de plastic care acopera dintii unei sau ambelor arcade protejandu-i pe timpul noptii de efecte daunatoare cum ar fi mobilizarea sau fracturarea dintilor sau abraziunea accentuata.

2. Tratamentul cauzelor care stau la baza afectiunii

Chiar daca gutierele nocturne vor imbunatati situatia, acestea nu au rol in tratamentul afectiunii. In consecinta, tratamentul stresului si anxietatii (apeland uneori si la sedinte de terapie cognitiva comportamentala), precum si a apneei de somn obstructive sunt esentiale in eliminarea acestui obicei.

Dr. George Ghidrai

www.infodentis.com

Daca doriti mai multe detalii, puteti accesa acest link.

Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Curtea de Conturi a constat la ultimul audit, finalizat la începtutul lunii martie 2024, la Sectorul 5, pentru anul 2022, că instituția condusă de Popescu Piedone a divizat contracte de...
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
#Care sunt cauzele bruxismului, #cauza bruxism, #tratament bruxism , #dinti