Cat de eficiente si sigure sunt creioanele pentru albirea dintilor

Vineri, 14 Octombrie 2016, ora 08:46
20300 citiri
Cat de eficiente si sigure sunt creioanele pentru albirea dintilor
Foto: Mihaela Dan

Din dorinta de a avea un zambet cat mai atragator, multi oameni recurg la creioanele speciale pentru albirea dintilor.

Pentru a afla cat sunt de eficiente si sigure, Ziare.com a stat de vorba cu dr. Mihaela Dan, specialist ortodontie si ortopedie dento-faciala (www.ortoimplant.ro).

Afla si de ce se ingalbenesc dintii

Creionul de albire este un tub mic de plastic, care contine un gel de peroxid de carbamida in concentratie de maxim 10%, care se va transforma in peroxid de hidrogen 3,5%, ingredientul activ ce determina albirea dintilor, ne-a explicat specialistul.

"Aceeasi substanta activa este folosita si in cabinetul stomatologic, insa in concentratie de 35-38%. Gelul din creioanele de albire se transforma intr-o pelicula hidrofoba (care respinge apa) protejand gelul si permitandu-i sa actioneze vreme mai indelungata, cu conditia sa nu mancam si sa nu bem apa timp de o ora", a punctat medicul.

Creionul este una dintre cele mai simple, comode metode de albire acasa, care asigura aplicarea gelului cu mai multa precizie, strict pe dinte, protejand gingia. Iar pelicula formata pe suprafata dintelui prelungeste timpul de actiune a gelului.

Exista si dezavantaje.

Aplicarea peroxidului de hidrogen poate produce sensibilitate dentara sau gingivala trecatoare. De asemenea, daca dintele are o carie, peroxidul de hidrogen poate patrunde usor prin smaltul deteriorat, ajungand la nerv si afectandu-l.

"Dezavantajele sunt date de efectele secundare ale peroxidului de hidrogen, respectiv de aparitia porozitatii smaltului dentar, sensibilitate, rezistenta mai scazuta si potential de patare mai mare.

Studiile arata ca dupa albire smaltul dentar este mai poros, ceea ce il face din pacate mai putin rezistent si mai sensibil la patare! De aceea, consumarea de substante colorante dupa albire duce la pierderea efectului obtinut. Aplicarea de paste cu calciu remineralizeaza smaltul dentar doar pentru o scurta perioada de timp. Asadar, nu se recomanda ca albirea dentara sa devina o procedura de rutina, fiind indicat sa fie aplicata cu discernamant", ne-a spus medicul.

Citeste si Albirea dintilor: Acasa sau la cabinet - argumente pro si contra

In plus, spre deosebire de albirea dintilor la stomatolog, efectele se observa mai greu.

Daca in cazul albirii profesionale in cabinetul stomatologic cu lampa de albire sunt necesare 1-3 sedinte pentru a obtine rezultate vizibile, creionul de albire, avand o concentratie de peroxid de hidrogen mult mai mica, are nevoie de mai multe aplicari, diferit de la persoana la persoana, in functie de nuanta dintilor naturali.

Sunt recomandate doar pentru dintii naturali

In plus, niciun produs de albire nu actioneaza asupra obturatiilor (plombelor) sau lucrarilor dentare, ci doar asupra smaltului dintilor naturali, ceea ce inseamna ca nici aceste creioane nu sunt recomandate.

Daca folosim acest creion, dintii naturali "isi vor schimba culoarea, iar daca diferenta fata de culoarea obturatiilor sau coroanelor artificiale este mare, poate fi deranjant din punct de vedere estetic. Daca intai ne albim dintii, iar apoi facem lucrari care sa aiba aceeasi nuanta cu dintii recent albiti, acestea vor parea mai albe pe masura ce dintii se pateaza din cauza fumatului, unor alimente si bauturi (cafea, vin, ceai negru, afine, sfecla rosie etc.). Efectul albirii nu este permanent, fiind necesar sa fie repetata periodic".

Si persoanele cu dinti sensibili pot folosi aceasta metoda, dar cu prudenta.

De unde cumperi creioanele

Pentru a nu pica in capcana produselor contrafacute, medicul ne recomanda sa achizionam astfel de produse doar din magazinele de specialitate.

"Spre deosebire de vestul Europei si, mai ales, de Statele Unite ale Americii, piata romaneasca de produse de albire la domiciliu nu este inca bine dezvolata, desi interesul pentru estetica dentara este din ce in ce mai crescut.

Asadar, tentatia de a le achizitiona online, unde sunt prezente intr-o varietate mare, este crescuta. Este recomandat sa le cumparam de pe site-uri de incredere, de la firme renumite de produse de ingrijire orala, care ofera garantia compozitiei si calitatii produsului", a incheiat medicul Mihaela Dan.

Poate te intereseaza si Mituri despre albirea dintilor - cum iti face rau, de fapt, bicarbonatul de sodiu

Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
Primar prins în timpul unei aventuri amoroase cu o angajată. “Mă, nu vă e rușine, mă? În timpul serviciului?” VIDEO
Primar prins în timpul unei aventuri amoroase cu o angajată. “Mă, nu vă e rușine, mă? În timpul serviciului?” VIDEO
Primarul localității Miheșu de Câmpie, județul Mureș, a fost surprins de mai mulți localnici în timpul unei întâlniri romantice cu o angajată. Scena în care a fost implicat Emil...
#creion albire dinti, #metode albire dinti , #dinti