Cat de importanta este apa de gura in igiena dentara

Sambata, 03 Martie 2018, ora 08:26
13259 citiri
Cat de importanta este apa de gura in igiena dentara
Foto: Mihaela Dan

Stim cu totii ca periajul de cel putin doua ori pe zi si folosirea atei dentare sunt esentiale pentru a ne mentine dantura sanatoasa. Cati dintre noi cunosc, insa, rolul apei de gura si daca este sa nu aceasta absolut necesara in igiena orala?

Doctorul Mihaela Dan, specialist ortodont in cadrul Clinicii Orto-Implant Expert, a raspuns la aceste intrebari pentru cititorii Ziare.com.

Conform specialistului, apa de gura reprezinta doar un pas in rutina de igiena dentara, rolul ei fiind acela de a reducere numarul de bacterii timp de pana la 8 ore, dar si de a indeparta mirosul neplacut. Unele mancaruri, care au printre ingrediente ceapa si usturoi, de exemplu, contin substante volatile ce se elimina prin plamani - asadar apa de gura nu ajuta chiar intotdeuna.

Apa de gura poate contine substante dezinfectante, fluor, coloranti, parfumuri, apa, iar unele contin alcool, care favorizeaza patrunderea substantelor antimicrobiene in placa bacteriana.

Cand folosim apa de gura?

Exista apa de gura pentru igiena zilnica, dar si apa de gura medicament, care contine o substanta antimicrobiana - clorhexidina. Aceasta este indicata inainte si dupa interventii chirurgicale (extractii dentare, aditie de os, implanturi dentare, sinus lift, interventii parodontale etc.), in gingivite, parodontite si diferite lezuni orale, insa nu mai mult de 3 saptamani, deoarece coloreaza dintii si altereaza temporar gustul.

Ce tip de apa de gura alegem: cu alcool sau fara?

Apa de gura cu alcool are cateva inconveniente:

-creeaza disconfort atunci cand exista leziuni ale gingiei sau obrajilor, chiar si sensibilitate dentara;

-deshidrateaza puternic, uscand gura, ceea ce agraveaza temporar mirosul neplacut, deoarece saliva are un rol protector, iar in absenta ei bacteriile se dezvolta mai usor;

-unele ape de gura contin pana la 27% alcool, ceea ce poate duce la alterarea

rezultatelor probei alcool-test, in primele 10 minute dupa clatire;

-exista studii care pretind ca riscul de cancer oral este de 5 ori mai mare la cei care folosesc apa de gura cu alcool decat cei care nu o folosesc, ambele grupuri fiind nefumatoare; fumatul este un alt factor major de risc.

Exista, insa, numeroase ape de gura fara alcool, cu care ne putem obisnui usor.

Apa dentara poate inlocui periajul?

In cazul in care sunteti bulversat de multitudinea de metode de ingrijire orala (periaj, ata dentara, dus bucal, apa de gura, periuta interdentara), iar rutina de ingrijire zilnica vi se pare prea complicata, trebuie sa retineti ca este mult mai important sa folositi periuta de dinti si ata dentara, deoarece apa de gura nu poate inlocui niciodata periajul si nu va indeparta placa bacteriana aderenta din spatiile interdentare, asa cum o face ata dentara.

Nu in ultimul rand, persoanelor care poarta aparat dentar fix le este recomandata clatirea cu apa de gura deoarece bracketurile si sarmele retin resturi alimentare.

Apa de gura nu este indicata copiilor care nu stiu sa scuipe, deoarece este contraindicata inghitirea ei.

Citeste si Sensibilitatea dintilor - de ce apare si cum ne ferim de ea pe perioada iernii

Dr. Mihaela Dan, specialist ortodontie si ortopedie dento-faciala, absolventa a Universitatii de Medicina si Farmacie "Carol Davila" din Bucuresti, Facultatea de Stomatologie.

www.ortoimplant.ro

Daca aveti vreo intrebare pentru medicii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

E-mail: cabinet@ortoimplant.ro

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Importanta apei de gura, #apa gura , #dinti