Ce este tratamentul de canal si care sunt etapele scoaterii nervului

Sambata, 18 Ianuarie 2020, ora 07:58
4195 citiri
Ce este tratamentul de canal si care sunt etapele scoaterii nervului
Foto: Mihaela Dan

Cand unui pacient i se spune ca are nevoie de un tratament de canal, de obicei primul lucru la care se gandeste este durerea. Cu toate acestea, durerea pe care o simte este cauzata de infectia din dinte, nu de procedura in sine, al carei rol este tocmai acela de a elimina disconfortul aparut.

Doctorul Mihaela Dan, specialist ortodont in cadrul Clinicii orto-Implant Expert, spune ca tratamentul de scoatere a nervului este nedureros si are loc in urmatoarele etape:

1. Diagnosticarea corecta. Decizia de scoatere a nervului se ia in urma examinarii clinice si radiologice a dintelui sau pe baza realizarii unui plan de tratament complex protetic, ce presupune slefuirea dintelui respectiv, chiar daca acesta este sanatos.

2. Anestezie locala. Astfel se obtine amortirea dintelui si a tesuturilor din jur, pentru ca procedura sa fie complet nedureroasa. Daca pacientul prezinta un abces, anestezia nu se poate realiza corespunzator, astfel incat scoaterea nervului poate fi amanata pana dupa reducerea simptomelor cu ajutorul tratamentului antiinflamator si antibiotic. Insa cel care decide acest lucru este medicul, nu pacientul, deoarece specialistul are cunostintele necesare pentru a evalua corect situatia.

3. Aplicarea unei folii de plastic (diga). Aceasta are rolul de a izola dintele de restul gurii, pentru a preveni patrunderea salivei si a altor bacterii in dinte si a impiedica/limita ajungerea in gura a bacteriilor din canal, atunci cand este cazul, sau a substantelor folosite pentru curatarea si dezinfectarea canalului.

4. Curatarea si dezinfectarea canalului, tratarea infectiei de la varful radacinii (atunci cand este cazul) in una sau mai multe sedinte, aplicarea unor medicamente pe canal.

5. Realizarea obturatiei de canal (plombei), urmata intr-o etapa ulterioara de realizarea obturatiei coronare. Cand distructia coronara este mare este necesara cresterea rezistentei dintelui prin realizarea unui pivot din fibra de sticla sau din metal (realizat in laborator), acoperit apoi cu o coroana dentara.

Tratamentul de canal este nedureros deoarece se realizeaza cu anestezie locala, insa acasa este posibil sa apara, dupa trecerea efectului anesteziei, durere spontana sau la atingerea dintelui respectiv, deoarece substantele folosite la realizarea obturatiei de canal, ajunse pana la varful radacinii, asa cum este corect, pot fi usor iritante pentru os. Aceasta durere dispare la administrarea de antialgice.

Nu amanati si nu intrerupeti tratamentul atunci cand acesta presupune mai multe sedinte, deoarece pot aparea complicatii mult mai dureroase si costisitoare, pe care medicul vi le va explica, adaptat cazului dvs.

Dr. Mihaela Dan, specialist ortodontie si ortopedie dento-faciala, a absolvit in urma cu 21 ani Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila" din Bucuresti, Facultatea de Stomatologie, completandu-si studiile cu o perioada de 3 ani de specializare in ortodontie si ortopedie dento-faciala. Mai multe informatii sunt disponibile AICI.

Contact Clinica Orto-Implant

www.ortoimplant.ro

Facebook Mihaela Dan

Facebook Orto-Implant Expert Ortodontie Stomatologie

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#Etapele scoaterii nervului , #dinti