Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Ce probleme dentare risca fumatorii

Duminica, 10 Septembrie 2017, ora 07:33
7308 citiri
Ce probleme dentare risca fumatorii
Foto: Doctor Mihaela Dan

Atunci cand vorbim despre efectele negative ale fumatului asupra sanatatii ne gandim, de cele mai multe ori, la temutul cancer pulmonar, boli cardiace, infertilitate, probleme de dezvoltare a bebelusului la femeile gravide etc., insa tigarile au un efect la fel de nociv si asupra sanatatii dentare.

Doctorul Mihaela Dan, specialist ortodont, explica pentru Ziare.com ca fumatul reduce fluxul sanguin catre cavitatea bucala, care va deveni un teren de reproducere pentru bacterii, favorizand aparitia unor probleme precum:

1. Cresterea cantitatii de tartru. Fumatul produce scaderea cantitatii de saliva, cu rol de spalare a dintilor, precum si cresterea cantitatii de tartru. Tartrul favorizeaza aderarea bacteriilor si este extrem de iritant pentru gingie, care se va retrage, dezgoling incet-incet radacina.

Citeste si Ce e bine sa facem zilnic ca sa avem o dantura sanatoasa

2. Colorarea dintilor. Este cunoscut faptul ca substantele daunatoare din tutun coloreaza dintii. Daca la inceput aceste coloratii sunt superficiale si pot fi inlaturate prin periaj professional, air-flow sau albire, dupa multi ani de fumat coloratia poate deveni mai accentuata si foarte greu de indepartat.

3. Parodontoza. Efectele generale ale fumatului asupra intregului organism nu ocolesc nici vasele de sange care hranesc osul si parodontiul. Astfel, oxigenarea scade, iar cu timpul apare parodontoza: scaderea implantarii dintilor in os, retragerea gingiei si osului, mobilitatea dentara.

4. Incetinirea vindecarii si chiar respingerea implantelor. Multe interventii stomatologice sunt ingreunate ca urmare a incetinirii vindecarii la fumatori, iar riscul de pierdere a implantului din cauza oxigenarii deficitare a osului este mult crescut.

5. Cresterea numarului de carii. Din cauza scaderii cantitatii de saliva protectoare si din cauza acumularii de tartru si placa bacteriana, este de la sine inteles ca riscul de aparitie a cariei creste. Studiile arata ca acest risc este de 3 ori mai mare la fumatori decat la nefumatori.

6. Respiratia neplacut mirositoare. Numeroase substante patrunse adanc in plamani sau ramase pe suprafata mucoasei orale (gingiei) produc o respiratie specifica fumatorului pe care uneori simpla folosire a gumei de mestecat nu o inlatura. In plus, uscarea mucoaselor produsa de fumat favorizeaza inmultirea bacteriilor, ceea ce accentueaza mirosul neplacut.

7. Modificarea gustului si mirosului alimentelor. Fumatul altereaza, din fericire reversibil, perceptia gustului si mirosului alimentelor, ceea ce priveaza fumatorii de bucuria de a simti din plin aroma mancarii. In plus, acest fenomen ii determina pe unii dintre ei sa adauge mai multa sare in mancare din dorinta de a-i da gust. Excesul de sare produce si el efecte negative asupra sanatatii generale.

8. Colorarea elasticelor la aparatul dentar fix. La fumatorii care poarta aparat dentar fix, in primele zile dupa controlul ortodontic elasticele transparente care fixeaza arcul (sarma) in bracketi sunt invizibile, iar apoi incet-incet se coloreaza in galben sau chiar maroniu, in functie de numarul de tigari fumate. Vestea buna este ca aceste elastice se schimba de catre medicul ortodont la fiecare activare (o data la 3-4 saptamani) sau pot fi inlocuite cu elastice colorate (bleu, roz foarte deschis etc.) care isi modifica extrem de greu culoarea.

9. Cancer oral. Fumatul poate produce cancer la nivelul limbii, buzelor, gingiilor si gatului. Daca fumatului i se asociaza si consumul de alcool, riscul de imbolnavire creste. Un alt aspect important este ca deseori este descoperit tardiv, ceea ce face ca vizitele regulate la cabinetul stomatologic sa devina foarte importante.

Afectiunea este insotita de obicei in faza incipienta de dificultate la mestecare sau inghitire, amorteala in maxilar si chiar durere de ureche. Desi cu siguranta exista si alte posibile cauze ale acestor simptome, este indicat ca oricine le prezinta pentru mai mult de doua saptamani sa ceara parerea unui specialist. Cu cat cancerul oral este diagnosticat mai devreme, cu atat mai eficient va fi tratamentul.

Dr. Mihaela Dan, specialist ortodontie si ortopedie dento-faciala, absolventa a Universitatii de Medicina si Farmacie "Carol Davila" din Bucuresti, Facultatea de Stomatologie.

www.ortoimplant.ro

Daca aveti vreo intrebare pentru medicii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Probleme dentare comune la fumatori, #probleme dinti fumatori , #dinti