Ce tratamente putem face daca purtam aparat dentar

Duminica, 02 Iunie 2019, ora 09:00
11917 citiri
Ce tratamente putem face daca purtam aparat dentar
Foto: Mihaela Dan

Inceperea tratamentului ortodontic poate fi o adevarata provocare pentru orice pacient, deoarece acest pas aduce cu el anumite schimbari: vizite regulate la medicul specialist, o mai mare atentie acordata alimentatiei, precum si multe intrebari: daca putem trata cariile dentare in timpul purtarii aparatului dentar, daca detartrajul mai poate fi realizat in aceasta perioada, la fel si implanturile dentare.

Doctorul Mihaela Dan, specialist ortodont in cadrul Clinicii Orto-Implant Expert, a raspuns pentru Ziare.com la aceste intrebari si nu numai.

Carii dentare

Desi este recomandat ca toate cariile sa fie tratate inainte de aplicarea bracketurilor, exista situatii in care dupa aplicarea aparatului dentar sunt descoperite carii intre dintii inghesuiti, asadar medicul dentist este obisnuit sa le trateze si in timpul tratamentului ortodontic.

Pentru tratarea cariilor interdentare, in sedinta respectiva se va scoate arcul (sarma) pentru a se putea pune matricea (separatorul) intre dinti, iar dupa aplicarea obturatiei (plombei) arcul va fi pus la loc pentru continuarea tratamentului ortodontic.

Citeste si Principalele cauze care duc la scoaterea nervului dentar

Detartraj, periaj professional, air-flow

Da, aceste proceduri se pot face, ba chiar mai mult, este indicat sa fie efectuate mai des (eventual la 3 luni, in loc de 6 luni), deoarece pacientul nu isi poate igieniza dintii la fel de bine ca inainte de aplicarea aparatului dentar fix. Efectuarea acestor proceduri mai frecvent va ajuta la prevenirea aparitiei gingivitei si a cariilor.

Lucrari dentare

In timpul purtarii aparatului dentar pot fi realizate numai lucrari provizorii, iar pentru realizarea celor definitive se asteapta finalizarea tratamentului ortodontic, deoarece ocluzia (muscatura) se modifica la fiecare activare. Daca tehnicianul dentar ar realiza o lucrare dentara pe o situatie ocluzala intermediara, dupa finalizarea tratamentului exista sanse mari ca lucrarea nu va mai "musca" corect si, astfel, ceramica se poate sparge.

Implantul dentar

Pe parcursul purtarii aparatului dentar se poate face doar inserarea in os a implantului dentar si numai acolo unde se stie sigur ca pozitia dintilor vecini nu se va schimba, astfel incat implantul dentar sa ramana in mijlocul spatiului destinat lui. Coroana definitiva pe implant nu se realizeaza in timpul purtarii aparatului dentar fix din aceleasi motive expuse mai sus: modificarea permanenta a ocluziei odata cu deplasarea dintilor. Asadar, momentul optim pentru inserarea implantului dentar este cu 4 luni inainte de data estimata a finalizarii tratamentului ortodontic, astfel ca in acest interval implantul dentar sa se osteointegreze ("prinda" in os), iar imediat dupa scoaterea bracketurilor sa se realizeze coroana definitiva pe implant.

Extractia molarilor de minte

Aceasta procedura se poate face inainte, in timpul sau dupa finalizarea tratamentului ortodontic. In aceasta situatie medicul chirurg lucreaza in spate si nu este incomodat de bracketurile aflate pe exteriorul dintilor.

Dr. Mihaela Dan, specialist ortodontie si ortopedie dento-faciala, absolventa a Universitatii de Medicina si Farmacie "Carol Davila" din Bucuresti, Facultatea de Stomatologie.

Contact Clinica Orto-Implant

www.ortoimplant.ro

Facebook Mihaela Dan

Facebook Orto-Implant Expert Ortodontie Stomatologie

Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că este nevoie de o lege specială a Capitalei şi că "este evident" că dependenţa primarilor de sector "nu trebuie să fie atât de mare de...
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
#Tratamente permise aparatul dentar, #tratamente aparat dentar , #dinti