Ce trebuie sa faci pentru ca tratamentul ortodontic sa aiba succes

Sambata, 18 August 2018, ora 07:18
8380 citiri
Ce trebuie sa faci pentru ca tratamentul ortodontic sa aiba succes
Foto: Mihaela Dan

Multi dintre noi ne dorim un zambet frumos si sanatos, insa ne temem de zvonurile care spun ca tratamentul cu aparat dentar dureaza foarte mult (minim 2-3 ani) sau ca dintii se vor stramba la loc, efortul fiind in zadar.

Doctorul Mihaela Dan, specialist ortodont in cadrul Clinicii Orto-Implant Expert, a oferit pentru Ziare.com cateva sfaturi de urmat pentru ca tratamentul sa dureze 6-18 luni, iar zambetul mult dorit sa se pastreze toata viata.

Inceperea tratamentului dentar cat mai devreme

Cu cat o problema ortodontica este surprinsa in stadiu mai precoce, cat atat ea este mai usor de tratat. Din fericire, daca masura de indreptare a dintilor cu ajutorul aparatului dentar nu a fost luata in copilarie, nici la varsta adulta nu este inca tarziu pentru a obtine zambetul mult dorit.

Alegerea aparatului dentar fix potrivit varstei si problemei ortodontice

Aparatul dentar mobil sau cel functional (de silicon) sunt indicate de la varste mici (7 ani), insa ele nu mai au eficienta asteptata dupa varsta de 12 ani. La adolescenti si adulti sunt indicate aparatele dentare fixe. Desigur ca aceasta alegere o va face medicul, care este in masura sa observe aspecte medicale care pot scapa atentiei pacientului.

Alegerea medicului ortodont potrivit

Experienta indelungata, cu o cazuistica bogata si rezultate foarte bune pentru tipuri cat mai variate de probleme ortodontice, vor asigura cu ceritudine rezultatul mult dorit. Cand este vorba despre sanatate, este recomandat sa primeze profesionalismul medicului si nu pretul aparatului sau apropierea cabinetului dentar de casa.

Evitarea alimentelor dure si lipicioase

Acest tip de alimente duce la deformarea sarmelor sau dezlipirea bracketurilor, ceea ce impiedica aparatul sa actioneze eficient sau chiar determina efecte secundare nedorite, ingreunand si prelungind tratamentul.

Respectarea indicatiilor medicului

In unele cazuri este necesara aplicarea de catre pacient, timp de 16 ore/zi, a unor elastice interarcadice. Daca acestea nu sunt purtate constiincios, rezultatul va intarzia sa apara. Aparatele mobile trebuie purtate 18-20 ore/zi (inclusiv noaptea, nu si in timpul mesei), fara a face pauza nici macar o zi, pentru ca maxilarele se "strang" la loc.

Respectarea programarilor

Daca aparatul dentar nu este activat periodic de catre medic, acesta nu corecteaza eficient problemele ortodontice existente sau poate produce efecte nedorite, daca scapa supravegherii medicului. Asadar, respectarea programarilor este esentiala pentru succesul tratamentului.

Purtarea contentiei

Dintii au nevoie de mult timp pentru a se fixa in os in noua pozitie, astfel incat daca gutiera de contentie nu este purtata constiincios, dintii se pot deplasa partial sau total in pozitia initiala. Retainerul fix trebuie verficat periodic deoarece exista riscul de a se dezlipi, aparand astfel recidiva.

Dr. Mihaela Dan, specialist ortodontie si ortopedie dento-faciala, absolventa a Universitatii de Medicina si Farmacie "Carol Davila" din Bucuresti, Facultatea de Stomatologie.

www.ortoimplant.ro

Daca aveti vreo intrebare pentru medicii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

E-mail: cabinet@ortoimplant.ro

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Conditii pentru succesul tratamentului ortodontic, #sfaturi tratamentul ortodontic , #dinti
Comentarii
Poza MacGigi
MacGigi
rank 5
"Ce trebuie sa faci pentru ca tratamentul ortodontic sa aiba succes"