Cauze frecvente ale fracturarii dintilor

Duminica, 21 Iulie 2019, ora 13:08
4748 citiri
Cauze frecvente ale fracturarii dintilor
Foto: Mihaela Dan

Dintii sunt extrem de puternici, insa nu indestructibili, fapt pentru care este indicat sa fim atenti la eventualele situatii care ar putea duce la fracturarea lor.

Doctorul Mihaela Dan, specialist ortodont in cadrul Clinicii Orto-Implant Expert, a explicat pentru Ziare.com care sunt factorii de risc:

1. Traumatismele - fie accidentale, in urma unei cazaturi sau lovituri neintentionate de un obiect dur, fie ca urmare a practicarii unor sporturi, acestea pot duce nu numai la fracturarea unuia sau mai multor dinti, dar si la ranirea buzei, obrajilor sau gingiei. Rar apar si fracturi osoase si afectarea articulatiei temporo-mandibulare.

2. Cariile dentare - desi in aparenta dintele era sanatos si intact, uneori cariile interdentare, mai ales la nivelul dintilor laterali (molari, premolari) unde vizibilitatea este mai mica, pot macina dintele dinspre interior. Cand peretii ramasi au devenit foarte subtiri, acestia se pot fractura usor, chiar si la mestecarea unor alimente relativ moi sau la inchiderea mai brusca a gurii, cand contactul cu dintii de pe arcada opusa este mai brutal.

3. Obiceiurile daunatoare - deschiderea capacelor de sticla cu dintii, rontairea ghetii, roaderea pixului etc. Oricare dintre acestea pot duce la ciobirea dintilor, deoarece acestia sunt folositi pentru activitati carora nu au fost proiectati de natura sa le reziste.

4. Obturatiile (plombele) foarte mari - atunci cand dintr-un dinte a mai ramas unul sau doi pereti de smalt foarte subtiri, iar restul dintelui este refacut cu ajutorul unei obturatii coronare foarte mari, este foarte probabil ca acesti pereti subtiri sa nu reziste fortelor masticatorii si sa se fractureze.

Situatia cea mai grava este atunci cand fractura coboara si pe radacina, iar aceasta nu mai poate fi salvata, dintele fiind extras. Medicii dentisti cunosc acest risc si propun pacientului acoperirea dintelui cu o coroana dentara, mult mai rezistenta decat obturatia. Asadar, daca masura de imbracare a dintelui vi se pare extrema si o refuzati, trebuie sa stiti la ce riscuri va expuneti.

5. Lucrarile dentare vechi - in aceasta situatie gingia se retrage in timp, iar dintele neprotejat de gingie sau coroana este expus la carii. De asemenea, igienizarea necorespunzatoare a acestor lucrari conduce la acelasi rezultat. Dintele se poate fractura sub lucrare, din cauza macinarii lui de catre bacterii.

Se poate intampla ca fractura dentara sa nu provoace dureri imediate, insa in cazurile in care a fost afectat nervul ar putea aparea disconfort la masticatie sau sensibilitate la cald si rece. Indiferent daca durerea apare sau nu, este necesar un consult stomatologic cat mai curand posibil pentru a verifica starea dintelui afectat si a incepe tratamentul corespunzator.

Dr. Mihaela Dan, specialist ortodontie si ortopedie dento-faciala, absolventa a Universitatii de Medicina si Farmacie "Carol Davila" din Bucuresti, Facultatea de Stomatologie.

Contact Clinica Orto-Implant

www.ortoimplant.ro

Facebook Mihaela Dan

Facebook Orto-Implant Expert Ortodontie Stomatologie

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#De ce se sparg dinti, #Cauze frecvente ale fracturarii dintilor , #dinti
Comentarii