Molarii de minte - mai avem nevoie de ei?

Sambata, 16 Februarie 2019, ora 10:56
7363 citiri
Molarii de minte - mai avem nevoie de ei?
Foto: Doctor Mihaela Dan

Dantura umana erupe in stadii: mai intai incisivii, apoi caninii, premolarii si molarii, iar, la final, al treilea set de molari sau asa-numitele masele de minte. Cei norocosi se bucura de molari de minte perfect functionali si nu se confrunta cu nicio problema, insa in alte cazuri acestia pot cauza dureri, infectii sau inghesuiri dentare, fiind necesara indepartarea lor.

Medicul Mihaela Dan, specialist ortodont in cadrul Clinicii Orto-Implant Expert, a explicat pentru Ziare.com care este rolul molarilor de minte si cum se desfasoara procedura de extractie.

Antropologii considera ca rolul celui de-al treilea set de molari are legatura cu alimentatia timpurie a stramosilor nostri, care era bazata exclusiv pe alimente crude, ceea ce necesita o putere mare de masticatie. Dieta moderna, care consta in alimente mai moi, gatite, mancate cu ustensile, a facut inexistenta nevoia de a avea masele de minte. Ba mai mult, astazi, unii oameni nu au molari de minte, ca urmare a diminuarii dimensiunii maxilarului si a fetei noastre in ultimii 20.000 de ani.

Cand incep sa se formeze

Molarii de minte incep sa se formeze inca din jurul varstei de 4-5 ani. Astfel, cu prima ocazie in care copilul face o radiografie panoramica (de regula cu ocazia primului control ortodontic, la 7 ani sau cand are o urgenta cu un dinte de lapte) deja se poate sti daca are molari de minte sau nu.

Cand incep sa erupa

Dezvoltarea danturii, de la dinti primari ai copilului si pana la dintii permanenti, este un proces care are loc in mai multe etape. Primul set de molari erupe in jurul varstei de sase ani, iar cel de-al doilea in jurul varstei de 12 ani. Ultimul set de molari erupe mai tarziu, dupa 18 ani ani, iar daca au o pozitie anormala sau nu au suficient loc, pot iesi mult mai tarziu sau deloc.

O radiografie panoramica este recomandata in jurul varstei de 16 ani, pentru a vedea ce pozitie au molarii de minte si daca au loc. In caz contrar, este recomandat ca extractia lor sa aiba loc la timp, inainte de a incepe sa faca presiuni si sa produca multe complicatii.

Chirurgul ii poate extrage fara probleme cand inca sunt in intregime acoperiti de os.

Cum se desfasoara extractia

Interventia de extragere a molarilor de minte inferiori poate fi uneori mai de lunga durata, insa pacientul nu simte nimic, deoarece se lucreaza cu anestezie.

Dupa trecerea efectului anesteziei este nevoie de administrarea de antiinflamatoare si, de cele mai multe ori, de antibiotice, in functie de recomandarea medicului pentru fiecare caz in parte. La fel de frecvent este si edemul postoperator (umflarea obrazului), care este maxim la 48 ore, apoi dispare. Aplicarea intermitenta de pungi cu gheata ajuta la diminuarea edemului.

Extractia molarilor superiori este mai usoara, vindecarea mai rapida, iar simptomatologia postoperatorie mult mai redusa decat la cei inferiori.

Dr. Mihaela Dan, specialist ortodontie si ortopedie dento-faciala, absolventa a Universitatii de Medicina si Farmacie "Carol Davila" din Bucuresti, Facultatea de Stomatologie.

Contact Clinica Orto-Implant

www.ortoimplant.ro

Facebook Mihaela Dan

Facebook Orto-Implant Expert Ortodontie Stomatologie

Daca aveti vreo intrebare pentru medicii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Molarii de minte, #evolutie molari de minte , #dinti