De ce se ingalbenesc dintii

Vineri, 26 August 2016, ora 09:20
16376 citiri
De ce se ingalbenesc dintii
Foto: Mihaela Dan

Dintii permanenti sunt mai inchisi la culoare fata de cei de lapte si aceasta nuanta, alb-galbuie, se accentueaza odata cu inaintarea in varsta, din cauza factorilor externi care ii uzeaza si pateaza.

Asadar, culoarea alba a dintilor este asociata inconstient cu tineretea, sanatatea, starea de bine, iar acesta este unul dintre motivele pentru care ne dorim un zambet alb si stralucitor.

De ce sunt dintii colorati?

Se intampla frecvent ca dantura sa se decoloreze treptat din cauza unor factori - interni sau externi - de care e bine sa fim constienti, pentru a-i evita pe cat este posibil.

Principalele cauze interne sunt reprezentate de:

- mostenirea genetica;

- unele afectiuni generale;

- excesul de fluor;

- administrarea unor antibiotice (tetraciclina) in perioada de formare a dintilor, care coloreaza dintii din interior, in toata structura lor.

- unele tratamente, printre care radiatiile si chimioterapia.

Anumite infectii la mamele gravide pot provoca decolorarea dintilor la sugar prin afectarea dezvoltarii smaltului. In unele cazuri, insa, ingalbenirea dintilor este doar o parte naturala a procesului de imbatranire.

Cauzele externe sunt reprezentate de:

- fumat;

- consumul unor alimente care pateaza, cum ar fi unele fructe sau legume (afine, morcovi etc.), bauturi (cafea, ceai negru, vin rosu etc.), unele condimente (curry, turmeric) ;

- folosirea indelungata a apei de gura cu clorhexidina.

Colorarea izolata a unuia sau mai multor dinti poate fi data de lucrari dentare, carii intinse sau traumatisme care duc la moartea nervului. Un dinte fara nerv poate capata in timp o culoare gri-maronie.

Igiena dentara precara si periajul inadecvat pot favoriza la randul lor decolorarea dintilor.

Citeste argumente pro si contra pentru albirea dintilor acasa sau la cabinet

Tratament

Albirea dentara este o solutie la indemna, insa aceasta procedura nu este recomandata in timpul sarcinii sau alaptarii, in cazul persoanelor care sufera de parodontoza sau daca exista carii netratate, deoarece substanta activa ajunge aproape de nerv prin cavitatea respectiva.

Nu este indicata albirea dentara mai devreme de varsta de 16 ani, cand nervul este destul de aproape de exteriorul dintelui si nici persoanelor alergice la unul dintre ingredientele folosite.

Substantele folosite pentru albire au efect doar asupra smaltului dintilor naturali, nu si asupra obturatiilor (plombelor) sau coroanelor dentare artificiale, asadar procedura va avea cele mai bune rezultate in cazul persoanelor cu dinti integri.

Nu este indicata inlocuirea coroanelor sau obturatiilor cu altele de nuanta mai deschisa, deoarece acestea vor parea mai albe pe masura ce efectul albirii se atenueaza in timp.

Afla mai multe despre igiena dentara

Detartrajul, periajul profesional si air-flow-ul (proiectarea pe dinti, sub presiune, a unui jet de apa cu bicarbonat de sodiu) au acelasi efect de indepartare a coloratiilor superficiale deschizand culoarea dintelui si reprezinta alternative inofensive la unele metode de albire dentara.

Asadar, vizita periodica la medicul stomatolog, tratarea cariilor si igienizarea corecta ne pot asigura un zambet frumos si sanatos.

Citeste si ce este sigilarea dintilor si de ce trebuie realizata

Dr. Mihaela Dan, specialist ortodontie si ortopedie dento-faciala Orto-Implant Expert, absolventa a Universitatii de Medicina si Farmacie "Carol Davila" din Bucuresti, Facultatea de Stomatologie.

www.ortoimplant.ro

Daca aveti vreo intrebare pentru medicii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ironia lui Nicușor Dan după ce Piedone a venit cu un tricou pe care scria ”Şi eu sunt interlop”: ”Ştim toţi!”
Ironia lui Nicușor Dan după ce Piedone a venit cu un tricou pe care scria ”Şi eu sunt interlop”: ”Ştim toţi!”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a postat sâmbătă pe Facebook o fotografie în care apare în tribune, la un meci, afişând un tricou cu mesajul: Ştim Toţi!, ca răspuns la mesajul de pe...
Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban a fost ales, sâmbătă, 20 aprilie, preşedintele partidului Forţa Dreptei la primul Congres al formaţiunii, adunare la care au participat, la Palatul Parlamentului, peste 1.200 de...
#De ce se ingalbenesc dintii, #dinti ingalbeniti cauze, #tratament dinti ingalbeniti , #dinti