Fatete dentare. Cum alegem intre fatetele ceramice si cele din compozit

Duminica, 28 Ianuarie 2018, ora 10:33
5724 citiri
Fatete dentare. Cum alegem intre fatetele ceramice si cele din compozit
Foto: Arhiva Pixabay

Tratamentul cu fatete dentare reprezinta astazi o metoda importanta de cosmetizare a dintilor.

Folosite pe scara larga si in tara noastra, fatetele dentare pot fi recomandate atat pentru a schimba aspectul estetic al unui singur dinte care, de exemplu, a suferit modificari de culoare sau fracturi minore, cat si pentru a schimba fizionomia unei intregi arcade (caz in care se vor folosi mai multe fatete).

Fatetele dentare se pot construi din doua tipuri de materiale: ceramica sau compozit dentar. Aplicate corect, ambele pot avea un efect fizionomic important. Asadar, sa vedem care este diferenta dintre cele doua tipuri de fatete si cea mai buna alegere pentru fiecare caz in parte.

Sunteti un candidat bun pentru fatete dentare?

Inainte de a alege intre cele doua tipuri de fatete, trebuie sa stabiliti, impreuna cu medicul dumneavoastra, daca un tratament cu fatete dentare este indicat in cazul dumneavoastra. Este bine sa stiti ca fatetele dentare nu pot fi folosite in toate situatiile clinice.

De exemplu, fatetele dentare nu pot fi aplicate daca distructia dintilor este prea avansata (in asemenea situatii, coroanele dentare ar putea fi o optiune mai indicata) sau daca acestia prezinta afectiuni gingivale sau parodontale severe.

Chiar daca pot corecta inghesuirile usoare ale dintilor, fatetele sunt contraindicate cand aceste inghesuiri sunt severe; asemenea situatii necesita tratamente ortodontice mai complexe.

De asemenea, bruxismul sau "scrasnirea" inconstienta a dintilor poate conduce la fracturarea fatetelor, deci trebuie tratat inainte de aplicarea acestora.

Cand se indica folosirea fatetelor din compozit

Fatetele din compozit sunt mult mai ieftine decat cele ceramice si de multe ori pot fi finalizate in aceeasi sedinta. Asadar, pacientii cu un buget mai redus sau un timp scurt la dispozitie pentru finalizarea tratamentului ar putea opta pentru aceste fatete.

Totusi, fatetele din compozit sunt eficiente doar in cazul unor schimbari mici in structura dintilor cum ar fi fisuri sau schimbari mici de culoare pe suprafata acestora sau usoare incalecari sau schimbari de pozitie a unui dinte sau grup de dinti.

Fatetele din compozit prezinta si dezavantaje: sunt mai putin rezistente decat cele ceramice si isi modifica culoarea sau se pateaza mult mai usor. Asadar, au nevoie de o intretinere mai frecventa iar durata lor de viata este mai scurta.

Cand se indica fatetele ceramice

Fatetele ceramice pot fi pana la de doua ori mai scumpe comparativ cu cele din compozit si este nevoie de mai mult timp pana cand sunt finalizate. Cu toate acestea, au o stabilitate coloristica mai buna, rezista mai bine la fracturi si uzura si, per total, sunt superioare din punct de vedere estetic.

Cand modificarile estetice ce trebuie corectate sunt mai importante, este mai indicat sa optati pentru fatete din ceramica chiar daca va trebui sa platiti mai mult. Asemenea situatii includ schimbari importante de culoare ale dintilor, dinti extrem de scurti si abrazati care urmeaza a fi corectati prin fatete, inghesuiri mai accentuate sau daca doriti sa va modificati fizionomia unei intregi arcade.

De fapt, daca bugetul si timpul va permit, fatetele ceramice pot fi folosite aproape in toate situatiile clinice care au fatetarea ca optiune de tratament.

In concluzie, chiar daca fatetele ceramice sunt superioare calitativ, in mainile unui medic priceput si fatetele din compozit pot oferi rezultate estetice excelente. Totusi, pentru a oferi un prognostic cat mai bun, selectia cazurilor in aceste situatii este extrem de importanta.

Pentru mai multe informatii despre fatetele ceramice si fatetele din compozit va recomandam acest articol.

Dr. George Ghidrai

www.infodentis.com

Daca doriti mai multe detalii, puteti accesa acest link.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#Cum alegi fatete dentare, #fatete dentare ceramice, #fatete dentare compozit , #dinti