Implant masea: 17 lucruri pe care trebuie sa le stii, fii un pacient informat

Joi, 26 Iulie 2018, ora 13:28
20785 citiri
Implant masea: 17 lucruri pe care trebuie sa le stii, fii un pacient informat
Foto: CC0 Creative Commons

Implantul dentar reprezinta optiunea de tratament de succes in cazul in care ai una sau mai multe masele lipsa.

Tehnologia a avansat foarte mult, astfel incat cu ajutorul implanturilor dentare pot fi rezolvate inclusiv cazurile grave, cand pacientul are nevoie de o dantura completa si nu isi doreste sa poarte proteza dentara.

Multe persoane au o masea lipsa sau doua si aleg sa nu rezolve aceasta situatie, fie din teama de a merge la dentist, fie din lipsa cunostintelor despre implantul dentar sau a unor mituri, ca de exemplu ca este o procedura dureroasa, cu riscuri.

Daca vrei sa iti pui un implant dentar, felicitari! Inseamna ca pui pret pe sanatatea danturii tale.

Cu ajutorul implantului masticatia se va face corect, alimentele vor fi mestecate pe ambele parti, nu doar pe una singura. Masticatia pe o singura parte a arcadei dentare favorizeaza aparitia problemelor la nivelul articulatiilor temporo - mandibulare care fac legatura intre mandibula si baza craniului.

De asemenea, acest obicei forteaza dintii de pe partea folosita, acestia preluand practic intregul proces masticatoriu. In timp, implantarea in os a acestor dinti suprasolicitati poate deveni precara, producandu-se fenomenul de resorbtie osoasa si fiind favorizata aparitia parodontozei.

Prin urmare, este bine sa te grabesti in luarea deciziei de a inlocui dintele lipsa, iar cateva aspecte despre implantul dentar te vor ajuta sa iti faci o buna imagine de ansamblu si sa stii exact la ce sa te astepti de la tratament.

1. Implantul dentar inlocuieste dintele/maseaua lipsa, astfel incat lucrarea finala sa arate si sa se simta natural.

2. Implantul dentar este componenta care inlocuieste radacina dintelui, este din titan si se introduce in osul alveolar in care a stat si dintele natural in zona maxilarului (sus) sau mandibulei (jos).

3. Inserarea implantului dentar este o interventie chirurgicala care dureaza in jur de 20 de minute, timp in care pacientul nu simte nicio durere datorita anesteziei.

4. Dupa ce a fost inserat implantul dentar, pacientul trebuie sa aiba o foarte buna igiena orala, sa foloseasca inclusiv apa de gura (dupa primele 5 zile de la interventie), ata dentara si chiar dusul bucal la recomandarea medicului.

5. Inserarea implantului dentar nu aduce modificari in programul pacientului, dupa interventia chirurgicala isi reia activitatile in mod obisnuit, nu este necesar concediul medical.

6. Tratamentul continua si urmatoarea interventie a medicului specialist are loc dupa 3-4 luni cand pacientul se intoarce pentru a i se atasa coroana dentara (noua masea).

7. In perioada dintre inserarea implantului si finalizarea tratamentului cu plasarea coroanei dentare are loc procesul de osteointegrare a implantului. Altfel spus, osul maxilarului adopta radacina artificiala (creata special cu acest scop).

8. Riscurile ca implantul sa nu fie acceptat de organism aproape ca nu exista. Sunt proceduri adiacente, menite tocmai sa faciliteze interventia de implant dentar in cazul oricarui pacient. Aceste proceduri suplimentare (grefa osoasa si sinus lifting) au loc atunci cand pacientul nu are suficient volum osos care sa ii sustina implantul.

9. Coroana dentara se fixeaza si se conecteaza cu implantul (radacina artificiala) prin intermediul unui bont protetic.

10. Costul implantului dentar implica asadar trei parti: componenta din titan (radacina artificiala), bontul protetic si coroana.

11. Pretul implantului dentar difera de la un cabinet la altul, factorul care are aportul cel mai mare in costul final fiind reprezentat de brandul implantului. Prin urmare, nu toate implanturile sunt la fel, calitatea difera si este data de investitiile pe care le face fiecare firma de implanturi in cercetare, pentru a putea ingloba cele mai noi tehnologii in corpul implantului, precum si de urmarirea efectelor pe care le are fiecare tip de implant asupra pacientilor inainte de a fi comercializate (studiile clinice efectuate).

12. Implantul dentar poate fi o investitie pe viata, cu o igiena corespunzatoare si vizita la dentist, nu apare nicio problema pe parcurs.

13. Implantul dentar se realizeaza doar de catre medici care s-au instruit in aceasta arie a stomatologiei, care au experienta si lucreaza intr-un cabinet cu aparatura adecvata.

14. Cele mai multe cabinete ofera posibilitatea platii in rate a implantului dentar.

15. Implanturile dentare reusesc sa imbunatateasca atat procesul de masticatie, cat si aspectul estetic si ajuta la restabirea increderii de sine a pacientului.

16. Implanturile dentare nu se insereaza pacientilor sub 18 ani.

17. Implanturile dentare inregistreaza o rata foarte mare de succes, de peste 95%.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#implant dentar, #implant masea , #dinti