Implantul dentar intr-o zi - o noua abordare pentru inlocuirea dintilor lipsa

Duminica, 30 Iulie 2017, ora 21:15
19972 citiri
Implantul dentar intr-o zi - o noua abordare pentru inlocuirea dintilor lipsa
Foto: Pixabay

Este posibila inlocuirea unui dinte distrus cu un implant dentar intr-o singura zi?

Sunt implanturile dentare imediate o solutie viabila de tratament? Care sunt riscurie si beneficiile acestui nou tip de abordare si cine poate beneficia de acest tratament?

Iata cateva din intrebarile la care doctorul stomatolog George Ghidrai raspunde pentru Ziare.com.

Implanturile dentare reprezinta astazi cea mai buna metoda pentru inlocuirea dintilor lipsa. Datorita avantajelor incontestabile, refacerea arcadelor dentare cu ajutorul lucrarilor pe implanturi este superioara atat puntilor dentare clasice, cat si protezelor mobilizabile.

Totusi, metoda traditionala de tratament cu implanturi se poate intinde pe o perioada destul de lunga (uneori, chiar pana la un an), deoarece implica o serie de etape. De exemplu, daca doriti sa va inlocuiti un dinte distrus din zona frontala cu o coroana ceramica sustinuta de un implant dentar, este nevoie de 3 etape distincte:

a) Extractia dintelui distrus. Dupa extractie, in metoda traditionala este nevoie de o perioada de 4 pana la 6 luni inainte ca un implant sa poata fi pozitionat. In acest timp, in interiorul alveolei ramase goale se va forma tesut osos nou care va oferi suport implantului dentar.

b) Pozitionarea implantului. Dupa trecerea perioadei mai sus amintite, implantul dentar se va plasa in osul maxilar in urma unei interventii chirurgicale. La sfarsitul interventiei, implantul este de cele mai multe ori acoperit de gingie, urmand sa se astepte o noua perioada pentru osteointegrarea acestuia. Osteointegrarea reprezinta procesul prin care implanturile dentare vor forma o legatura stransa cu osul maxilar. De obicei, aceasta dureaza intre 3 si 6 luni.

c) Confectionarea coroanei ceramice ce va acoperi implantul. Dupa ce implantul s-a integrat in interiorul osului maxilar, se trece la executarea lucrarii dentare care va acoperi implantul. Si acest proces se poate intinde pe o durata variabila de timp (1, chiar 2 luni) deoarece este nevoie de mai multe sedinte de proba si retusuri inainte sa fie fixata definitiv coroana dentara.

Implantul dentar intr-o zi - o noua abordare

Cum ar fi daca toate aceste etape s-ar putea realiza pe parcursul unei singure sedinte? Implanturile dentare imediate (cunoscute si sub numele de "implanturi dentare intr-o zi") reprezinta o noua abordare prin care atat extractia dintelui distrus, cat si plasarea implantului si chiar a coroanei ce va acoperi implantul se realizeaza in timpul aceleiasi sedinte.

Cine poate beneficia de implanturi imediate?

Este necesar sa subliniem ca implanturile imediate nu sunt potrivite pentru orice pacient, iar selectia cazurilor trebuie sa fie extrem de riguroasa.

Candidatul ideal este un pacient cu sanatate generala si orala buna, iar tehnica este indicata mai ales in zonele frontale ale cavitatii bucale, unde o restaurare rapida a unui dinte lipsa este cu adevarat importanta.

O igiena orala extrem de riguroasa si respectarea exacta a indicatiilor de ingrijire impuse de medicul implantolog sunt conditii obligatorii pentru pacientii ce doresc sa opteze pentru aceasta abordare.

Fumatul, anumite boli care afecteaza sistemul imunitar al organismului, medicamente precum bifosfonatii, dar si bruxismul (scrasnitul involuntar al dintilor) vor influenta negativ prognosticul implanturilor imediate.

Care sunt avantajele implantului dentar intr-o zi?

Reduce cu mult durata tratamentului. Daca tratamentul cu implanturi traditionale poate dura pana la un an de zile, implantul dentar imediat poate inlocui un dinte compromis intr-o singura sedinta.

Este nevoie doar de o singura interventie chirurgicala. Extractia dintelui distrus, pozitionarea implantului si atasarea coroanei se realizeaza in cadrul aceleiasi interventii chirurgicale.

Adaptarea gingiei in jurul coroanei incepe imediat dupa interventie, spre deosebire de metoda traditionala in care acest proces incepe doar dupa atasarea coroanei definitive (ce poate avea loc la 8 - 12 luni dupa extractie). In consecinta, rezultatele estetice sunt mult mai bune.

Se elimina nevoia protezelor provizorii sau a lipsurilor inestetice din zona frontala.

Riscuri si dezavantaje

Implantul dentar intr-o zi poate fi folosit insa doar intr-un numar limitat de situatii clinice, iar o selectie foarte atenta a cazurilor este esentiala.

Orice miscare sau suprasolicitare a implantului in primele luni poate duce la esecul tratamentului. Acest aspect trebuie inteles de pacienti, in sensul in care, chiar daca operatia a decurs bine, orice mica neglijenta a acestora poate duce la mobilizarea implantului.

Este nevoie de medici implantologi cu indemnare si experienta bogata. Fiti siguri ca apelati la practicieni cu recomandari excelente in acest domeniu deoarece implanturile imediate nu pot fi executate de orice medic.

Cel mai important aspect pe care pacientii trebuie sa-l inteleaga este ca implanturile imediate se recomanda doar in situatii specifice si, pe langa avantajele incontestabile, prezinta si anumite riscuri care este bine sa fie discutate cu medicul implantolog inainte de inceperea procedurii.

Daca acest tip de tratament nu este potrivit pentru dumneavoastra, este bine sa considerati si metoda traditionala de tratament cu implanturi care, desi se intinde pe o perioada mai lunga de timp, este totusi superioara puntilor sau protezelor mobilizabile.

Dr. George Ghidrai

www.infodentis.com

Daca doriti mai multe detalii despre pretul unor asemenea interventii, puteti accesa acest link.

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#Implantul dentar imediat, #implant dentar o zi, #avantaje implantul dentar imediat , #dinti